ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

За какви заболявания алармира бялото покритие на езика?

Често промените, които са видими върху езика, се появяват преди други клинични симптоми

езика
Налепите по езика се отстраняват едва когато се установи причината за тяхната поява

Плътното бяло покритие върху езика почти винаги бележи началното развитие на някакъв болестотворен процес в тялото. Поради каква причина се появява белезникавата плака?

Появата на бяла плака върху езика винаги има само една причина – жизнената дейност на микроорганизмите върху повърхността му. Тези бактерии могат да се открият дори върху езика на човек, който стриктно се грижи за чистотата на устната кухина. След хигиенни процедури той обикновено изчезва, но ако се появи отново, това е признак на смущения във функционирането на организма.

Най-чести причини за появата на бяла плака върху езика

1. Болки в гърлото

Те възникват заради няколко вида възпалителни инфекциозни заболявания, които най-често засягат деца и юноши. Причиняват се от стрептококи, стафилококи и други бактерии и гъбички. Те често започват с гнойна плака на езика и сливиците.

2. Гастрит

Гастритът е възпалително (но може да бъде и автоимунно) заболяване, при което тялото унищожава лигавиците на собствения си стомах. Развива се в резултат на отказ на имунната система и белият цвят върху езика е един от симптомите. По време на обострянето той пожълтява, тъй като гастритът става атрофичен – опасно, предраково състояние. Ако плаката е белезникава или сиво-бяла, има ясни следи от зъби, което е следствие от ниска киселинност – това е хронично възпаление на лигавицата на стомаха. При ниска киселинност храносмилането се влошава. По-често се среща при възрастни хора и такива с отслабена имунна система, както и при системни грешки в храненето. Цветът може да се промени в жълтеникав, сиво-жълт. Това е хеморагичен гастрит – сериозна, бързо влошаваща се лезия на стените на стомаха, върху която се образува ерозия и е придружена от кървене. При хроничен гастрит стените на стомаха са изложени на дегенеративни лезии.

3. Булбит

Диагностицирането с това заболяване е рядкост. Обикновено се счита за определена форма на възпаление на дванадесетопръстника. Възпалителният процес засяга началния участък, което провокира смущения в секрецията и подвижността на храносмилателния тракт.

4. Дискинезия на жлъчните пътища

При това състояние функциите на жлъчния мехур са нарушени, има повишена секреция на жлъчка или се наблюдава нейния застой. Плаката често е белезникава или сивкава.

5. Ентерит

При ентерит настъпват възпалителни процеси на различни видове чревни лигавични стени, при което се нарушават усвояването и храносмилането на храната. При влошаване настъпва атрофия на лигавичните стени. На езика има забележимо бяло покритие, с характерни отпечатъци от зъбите.

6. Пелвиоперитонит

Инфекциозна и възпалителна лезия на перитонеалната лигавица, ограничена до тазовата област. Води до тежки усложнения.

7. Кандидоза – при мъжете

Гъбично заболяване на устата, което е забележимо и върху горната част на пениса. На езика и венците се образува белезникаво покритие, с цвят и консистенция на извара.

Лечебни дейности

Ако се появи плака, която не изчезва дори и след старателни хигиенни процедури, или се появява отново през деня, трябва да се консултирате с лекар и да се подложите на задълбочен преглед, тъй като много заболявания са скрити и се появяват в хронична форма.

Ако в допълнение към плаката има и други дискомфортни усещания в устната кухина, тогава трябва да се свържете със своя зъболекар. В този случай се лекува основната причина за образуването на налепа. Ако заболяването не бъде открито, е необходимо да се следи по-внимателно чистотата на устната кухина. Освен това е нужно да се направи ревизия на хранителния режим. Плаката често се появява при злоупотреба с мазни, преварени храни, изобилие от пикантни или сладки храни.

Не трябва да се опитвате да се отървете от налепа с домашни средства или лекарства, които се предписват самостоятелно. Това често води до прогресиране на основното заболяване . Всички традиционни методи могат да се използват само с разрешение на лекуващия лекар.

За целите на превенцията трябва да спазвате общите правила за поддържане на здравето: следете качеството на продуктите и не злоупотребявайте с нездравословната храна и моно диетите, излизайте по-често на чист въздух и посещавайте своевременно лекар.

Източник: kp.ru

волкано запер
ВОЛКАНО ЗАПЕР – мощно средство срещу различни заболявания

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *