ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Candida auris: мистериозна гъбичка, която предизвиква смърт, на фона на COVID-19

Пандемията, която предизвика коронавируса, може да доведе до активиране на една от новите мутантни гъбички – Candida auris

Candida auris
В болнична обстановка лесно може да се заразите с гъбички

Гъбичните инфекции обикновено обичат болничните условия. Те са особено предразположени към гъбични заболявания, например, когато са свързани с използване на вентилаторно дишане. Плюс това, за лечение на последиците от коронавируса или за профилактика на вторични заболявания, могат да се предпишат противогъбични лекарства, които допълнително укрепват микозите.

На този фон микробиолозите и лекарите са особено загрижени от разпространението на нов вид гъбички, познати на хората като Candida auris. Забележителни са с това, че имат устойчивост към повечето лекарства и антибиотици, и ако попадне в отслабеното от болестта човешко тяло, това може да доведе до септичен шок.

Мистериозната гъбичка първо е заразила пациенти с Covid-19 в американска болница. След като бяха открити положителни случаи на Candida auris, болницата премахна провизиите от болничните стаи и коридори, подобри практиките за почистване и дезинфекция и засили контрола за използването на ЛПС. Болница в американския щат Флорида е съобщила през ноември миналата година за 40 човека, заразени с тази смъртоносна гъбичка. 8 от тях са починали. Малко след това СЗО получава сигнали и за болнични заведения на територията на Европа, които са имали същия проблем.

Какво представлява Candida auris?

Candida auris е гъбичка, която причинява опасни инфекции, когато попадне в човешкия кръвоток и е трудна за лечение поради това, че е устойчива на лекарства. Учените и лекарите я наричат ​​най-страшният враг на хората с отслабен имунитет: именно те биват атакувани от гъбичката най-охотно.

Candida auris

За първи път лекарите започнаха да говорят за този тип патогени през 2009 година. През последните години тя се разпространи по целия свят и се регистрира главно в болници и старчески домове. И така, сред първите, заразени с Candida auris, са отделение за новородени във Венецуела, болница в Испания, престижен британски медицински център и други.

„Това е сериозен проблем. Ние зависим от способността да лекуваме пациентите с противогъбични лекарства“, каза цитиран от„ Ню Йорк Таймс “професор по епидемиология в Imperial College London, който е съавтор на научен преглед за растежа на устойчивите гъби.

Тази гъбичка не е типична. Тя може да се транспортира свободно през тялото и ако попадне директно в кръвния поток, е в състояние да причини сепсис и генерализирано възпаление. Освен това тъканите и органите се унищожават доста бързо, само за няколко седмици. В допълнение, този микроорганизъм има висока леталност: съществуващата днес статистика показва смъртта на до 85% от заразените хора от него. Тя не реагира нито на фунгициди, нито на специално подбрани антибиотици. Освен това е силно заразна и може да живее дълго време на различни повърхности.

Как се предава гъбичката?

Експертите отбелязват, че може да има няколко начина за предаване: както чрез кръв, например при трансфузия, така и при контакт с кожата. Освен това може да се разпространява с храчки и частици слуз.

Кой се заразява?

Тъй като отслабеният имунитет е основният механизъм за раздвижване на гъбичките в тялото, става ясно, че всеки трети човек е на ръба. Имунитетът е отслабен дори след банална остра респираторна вирусна инфекция. Освен това някои хора имат няколко провокиращи фактора:

• очевидно физическо бездействие, тъй като води до стагнация на кръвта и общо влошаване на благосъстоянието на човек;
• ХИВ инфекция;
• диабет;
• дългосрочно лечение с антибактериални лекарства;
• храната, която човек приема, не е с най-добро качество;
• хората с много слабо телосложение;
• продължително време, прекарано в легнало положение.

Поради голямото разпространение на гъбички в организма, това може да причини неизправности в почти всяка система на тялото. Така например, на фона на инфекцията, бронхитът и пневмонията могат лесно да се развият, орофаринксът е засегнат, бъбреците, мозъкът и ставите страдат.

По отношение на симптомите, гъбичките най-често причиняват основни симптоми като умора, треска и болезненост. Те могат лесно да бъдат объркани с признаци на голямо разнообразие от други заболявания. Експертите отбелязват, че има плюсове: различни изследвания потвърждават факта, че гъбичките не реагират на хора, които водят здравословен начин на живот, имат силен имунитет и добро здраве.

Патогенът се идентифицира чрез кръвна култура. Що се отнася до превенцията, няма конкретни опции. Но тъй като Candida auris не атакува здрави хора, за да се предпазите от нея, трябва да укрепите имунитета си.

Източник: www.newscientist.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *