ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Д-р Джош Акс: 6 научно доказани ползи от фулвиновата киселина

Фулвиновата киселина подсилва работата на имунната система, подобрява здравето на стомаха, помага при Алцхаймер, кожни и възпалителни заболявания

фулвиновата киселина
Д-р Джош Акс обяснява какви са ползите от фулвиновата киселина

Какво представлява фулвиновата киселина? Какви са нейните предимства при употреба? Как работи?

Фулвиновата киселина киселина подобна ли е на фолиевата киселина? Защо човешкият организъм се нуждае от нея?

Социалните медии, уебсайтовете с рецепти за здраве и онлайн магазините за хранителни добавки може да са насочили вниманието ви към фулвиновата киселина- здравословен продукт, който много хора приемат като добавка.

Коя е добавката с фулвинова киселина – ВИЖ ТУК!

Тази статия обяснява всичко, което трябва да знаете за фулвиновата киселина, включително каква е тя и какви са нейните ефекти върху здравето.

Какво представлява фулвиновата киселина?

Тя се счита за хуминово вещество, което означава, че е естествено съединение, намиращо се в почвата, скалите и морските утайки.

Тя е продукт на разлагане и се образува чрез геохимични и биологични реакции, като разграждането на храната в купчина компост, например.

Тази киселина е в състояние да подобри начина, по който нашите клетки използват антиоксидантите и електролитите. Тя забавя стареенето, подобрява здравето на храносмилателната система и защитава мозъчната функция. Всъщност, най-новите проучвания сега показват, че фулвиновата киселина има антиоксидантни, неврозащитни, антимикробни и противовъзпалителни свойства.

Какви са ползите за нашето тяло?

Като активно химично съединение, тя работи по начин, който ни помага да усвояваме и използваме по-добре други хранителни вещества – като микробиота/пробиотици , фитонутриенти, мастни киселини и минерали. Учените, изследвали нейните свойства смятат, че тя е най-добрият „ускорител на хранителни вещества“ и помага да се противодейства на увреждането, което причиняват свободните радикали.

Д-р Джош Акс

Какво представлява фулвиновата киселина?

Както вече стана ясно, тя е един от компонентите на хумуса. Хумусът е направен от много органични съединения, намиращи се в почвата и скалните и морски утайки.

Полезната, но малко позната киселина се създава чрез постепенно разлагане на определени растения и животни под действието на микроорганизми.

През последните няколко десетилетия научихме много повече за това как природните киселини могат да подобрят здравето на човешките черва и следователно имунните функции. Днес хората приемат добавки с фулвинова киселина, както и с други почвени пробиотици, за да попълнят това, което се губи в диетата и начина им на живот поради съвременните земеделски техники.

Цвят, структура и свойства

Фулвиновата киселина и другите хуминови киселини са жълто-кафяви вещества, намиращи се в почвата. Те съдържат множество хранителни вещества и активни съединения, които могат да помогнат за подобряване на здравето.

Те включват:

– микроелементи;
– електролити;
– мастни киселини;
– силициев диоксид (който усилва синтеза на колаген);
– пребиотици;
– пробиотици.

Как се произвежда?

Тя се среща в природата като продукт на процесите на микробен метаболизъм. Това означава, че се произвежда, когато органичната растителна материя се разлага.

Този процес освобождава милиони полезни бактерии.

В околната среда киселината се намира не само в почвата и скалите, но също така и в потоците, езерата и океанската вода. Наличието на карбоксилат и фенолати в хуминовите киселини им дава способността да действат като естествени хелатори, което означава, че те образуват химически комплекси, които са важни за регулиране на бионаличността на метални йони като желязо, калций, магнезий и мед в човешкото тяло и околната среда.

Повечето хуминови киселини също съдържат някакво количество фулвинова киселина. Разликата между двете киселини е в това, че имат различни молекулни тегла (размери).

Фулвиновата киселина е много по-малка от хуминовата киселина и понякога се нарича хуминово вещество с ниско молекулно тегло. Именно заради по-малкия размер, те лесно могат да се абсорбират от корените на растенията, стъблата и листата.

Предимства и употреба

1. Подобрява здравето на червата и имунната функция

Съединенията, открити в нея, помагат за подхранването на храносмилателния тракт, а също така повишават способността на „добрите бактерии“ да се заселват отново и да образуват здравословна „микробиомна“ среда. Нуждаем се от силна храносмилателна система, за да изградим имунитет, да помогнем и да контролираме производството на хормони, да регулираме апетита, да намалим реакцията на стрес и много други.

В резултат на пропускливостта на червата (когато частиците са в състояние да избягат през лигавицата на червата и да влязат в кръвта, където обикновено не трябва да бъдат), се задейства възпаление и могат да възникнат автоимунни реакции.

Има някои доказателства, че консумацията на такава киселина може да помогне за намаляване на храносмилателните разстройства и други проблеми, включително:

• Симптоми на бактериален свръхрастеж в тънките черва;
• Възпалителни нарушения на червата;
• Бактериални инфекции (дихателни пътища, пикочни пътища и др.);
• Бронхит и пневмония;
• Грип и обикновени настинки.

2. Помага за подобряване на храносмилането и усвояването на хранителни вещества

Придобиването на достатъчно електролити и други микроелементи е важно за правилните метаболитни функции, храносмилателното здраве и усвояването на хранителните вещества.

Организмите, които получаваме от фулвиновата киселина, могат да се приемат в малки дози и въпреки това да предизвикват бързо, значително подобрение в съотношението на бактериите, живеещи в червата. Това помага за намаляване на много нежелани храносмилателни симптоми, като запек, подуване на корема, диария и хранителна чувствителност.

Освен осигуряването на сурови хранителни вещества, проучванията показват, че фулвиновата киселина транспортира по-ефективно минерали и други хранителни вещества до клетките, повишава скоростта на усвояване на хранителните вещества, като прави клетките по-пропускливи и се бори с възпалението в храносмилателния тракт.

3. Предпазва когнитивното здраве

Изследване от 2011 г., публикувано в Journal of Alzheimer’s Disease, установи, че фулвиновата киселина има няколко антиоксидантни, нутрицевтични свойства с потенциална активност за защита срещу когнитивни нарушения, включително болестта на Алцхаймер.

Допринасящ фактор за развитието на когнитивни разстройства е увреждането, което причиняват свободните радикали, а също и вид протеин, наречен Тау протеин. Проучванията обаче показват, че киселината помага да се намали дължината на тау фибрилите и тяхната морфология, като намалява тяхната ефективност и спира развитието на болестта.

Изследователите наскоро стигнаха до заключението, че тази киселина изглежда има невропротективни ефекти и вероятно ще даде нови прозрения в развитието на потенциални природни лечения за болестта на Алцхаймер.

4. Подобрява детоксикацията

Хуминовите киселини са полезни за храносмилането и подобряването на енергията поради техните детоксикиращи способности. Като форма на естествена хелатотерапия, хуминовите киселини са способни да се свързват и разграждат токсините и металите, които влизат в организма чрез снабдяване с храна, вода, лекарства, отпускани по лекарско предписание, домакински продукти и замърсяване на въздуха.

Проучванията са установили, че хуминовите киселини имат йонселективни електроди, които могат да се използват за привличане на тежки метали – дори за филтриране на почвите и водата. Това е така, защото те помагат да се свързват с минерали като мед и желязо.

Доказано е, че те са ефективни дори при геохимична обработка на почви и водна среда при много по-ниски концентрации от другите видове химикали.

5. Намалява свободните радикални щети и възпаления

Фулвиновата киселина съдържа антиоксиданти, които противодействат на ефектите на свободните радикали, а също така помагат за детоксикация на организма от много токсини, които допринасят за проблема: химикали, използвани в селското стопанство, радиоактивни отпадъци и тежки метали например.

Освен това, тази природна киселина помага за удължаване пропускливостта и живота на клетките, като осигурява електролити, които имат многобройни функции в сърцето, мускулите, мозъка и храносмилателния тракт.

Боринал
БОРИНАЛ – мощна комбинация за предпазване от вируси, съдържа фулвинова киселина

Има ли връзка между фулвиновата киселина и рака?

Последните проучвания показват, че хуминовите вещества притежават фармакологични свойства, които могат да помогнат за защита срещу някои видове рак, включително колоректален рак.

6. Подобрява нивата на енергия и намалява болката

Много хора, приемащи добавки с тази киселина, съобщават за подобрения в енергийните нива, вероятно поради повишена детоксикация, по-ниски нива на възпаление и увреждане, причинено от свободните радикали и по-висок прием на електролити и други ключови хранителни вещества.

Според изследвания, направени от Doctors Across Borders, проучванията са установили, че като естествени и органични електролити хуминовите киселини активират и енергизират почти всеки биологичен процес в тялото. Електролитът е разтворим във вода и действа чрез провеждане на електрически токове, помагайки на клетките да оцелеят вследствие на щети, причинени от неща като емоционален стрес, неконтролирани инфекции, небалансирана диета, продължителна загуба на сън и хирургически шокове.

Това също така прави фулвиновата киселина полезна за намаляване на хронична нервна болка, главоболие, болки в ставите, причинени от артрит, или болки в костите и мускулите, свързани със стареенето.

Има някои доказателства, че електролитите на киселината могат да помогнат за намаляване на отока и възпалението, успокояване и отпускане на мускулите и подобряване на циркулацията. И обратно, електролитният дисбаланс може да доведе до влошаване на тези симптоми.

Как работи?

Тази киселина е пълна с много видове минерали и хранителни вещества, които липсват на съвременните хора.

Изследванията показват, че нещо уникално за киселината в сравнение с други организми, открити в почвата, е, че тя може лесно да преминава през клетъчните мембрани. Това й позволява да се абсорбира правилно и също така засилва усвояването на други хранителни вещества или добавки.

Ето някои от причините, поради които фулвиновата киселина работи за подобряване на здравето:

– Като основен източник на ключови електролити и антиоксиданти, спомага за забавяне на стареенето и контролира процесите, които водят до възпаление.

– Доказано е, че подобрява различни клетъчни процеси, мускулни функции, храносмилателни способности и здравето на сърцето и мозъка.

– Помага на клетките да усвоят необходимото количество минерали и изхвърля отпадъците, като действа като транспортер на йони.

– Може да прекъсне процеси, които допринасят за мозъчни разстройства, като деменция.

– Доказано е, че има имуностимулиращи и антиоксидантни ефекти, които могат да помогнат за забавяне прогресията на рака.

– Стимулира имунната система да защити човешкият организъм от вируси и инфекции.

– Помага за блокиране на реакциите в организма, които причиняват симптоми на алергия.

Има ли нещо общо между фулвиновата и фолиевата киселина?

Фолиевата киселина и фулвиновата киселина може да звучат подобно, но всъщност те са две различни вещества.

Заключение: Защо имаме нужда от нея?

Тъй като нашата имунна система е до голяма степен изградена от здрави бактерии, които живеят в червата и процъфтяват от различни хранителни вещества, нашият прекалено чист, силно обработен начин на живот повишава риска от много здравословни проблеми, свързани с лошото здраве на червата. Изследванията показват, че излагането на повече естествени организми, открити в почвата, като фулвиновата киселина, има предимства за:

• храносмилането;
• повишаване на абсорбцията на хранителни вещества;
• здравето на червата;
• повишаване на имунитета;
• нормалното когнитивно функциониране;
• подобряване на енергийните нива;
• защита от инфекции, вируси, дрожди и гъбички;
• повишаване здравето на кожата;
• забавяне на стареенето.

***

Д-р Джош Акс е сертифициран лекар по природна медицина, хиропрактик и клиничен диетолог със страст да помага на хората да се хранят здравословно и да водят здравословен начин на живот. През 2008 г. той стартира център за функционална медицина в Нешвил, който се превърна в една от най-известните клиники в света.

Източник: draxe.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *