Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво да направим преди ваксинация?

Как да подходим преди ваксинация – има ли противопоказания и кой трябва да внимава? Това са само част от въпросите, които всеки от нас си задава

пандемия
Ваксинацията по време на пандемия намалява случаите на новозаразени

На етап, през който се осъществява планирана ваксинация, много хора се питат дали това е удачно по време на пандемия.

Да се ваксинирам или не – това е въпросът!

Според някои, ваксинацията във време, когато рисковете от естествено заразяване са високи, е неоправдана. В същото време, историята познава много случаи, когато именно ваксинациите в разгара на пандемия са помогнали за спиране на инфекцията.

Ето какво е мнението на професор Иван Коновалов. Той е и асистент в Катедрата по инфекциозни болести към Медицинския университет „Н. И. Пирогов“, кандидат на медицинските науки и специалист по инфекциозни болести:

Професор Иван Коновалов

– Ако говорим за ваксинация срещу коронавирусна инфекция, то това е най-надеждният начин да се предпазите от болестта. Понастоящем няма противопоказания за ваксинация с която и да е от одобрените ваксини (и не само за COVID-19), ако човек се чувства добре. Такава е позицията на СЗО. Ако през последните две седмици човек не е бил болен от нищо (включително настинка), ако е в ремисия от хроничните си заболявания и не е имал близък контакт с доказан пациент с COVID-19 и няма симптоми, тогава той може да бъде ваксиниран с всякакви ваксини.

Освен това трябва да се разбере, че по време на пандемия контролът се засилва, за да се гарантира, че ваксинацията се извършва по-задълбочено. Особено когато става въпрос за деца. Това е много важно поради факта, че недостигът на имунизация при децата в различните страни е от 20% до 40% за различните ваксини, включени в Националните календари. По този начин се формира неимунен слой и с възстановяването на международните пътувания ще можем да наблюдаваме огнища на онези инфекции, които за нас вече са станали история, като например дифтерия или полиомиелит.

Естествено, редът за ваксинация трябва да се спазва стриктно

Провежда се на здрави хора без признаци на неразположение. И това се отнася както по време на пандемия, така и за всеки друг период от време – ваксинацията се извършва само след консултация с лекар и, ако е необходимо, след допълнителни методи за изследване.

Ако говорим за деца с увреждания, те също задължително се ваксинират. Дори децата с много сериозни заболявания, като рак в ремисия, вродени малформации или хронични инфекции, се ваксинират особено внимателно, тъй като са изложени на риск от развитие на предотвратими от ваксините инфекции. Следователно, ако такова дете е в относителна ремисия, в стабилност, то трябва да бъде ваксинирано.

Същото е и при възрастните, например с бронхиална астма, различни алергични заболявания, диабет, хипертония, след прекаран рак, инсулт и др. Те се ваксинират след консултация с лекуващия лекар и с помощта на индивидуални схеми, което им позволява безопасно и надеждно да се предпазват от инфекции, които могат да бъдат много по-тежки при тях, отколкото при напълно здрави хора, а също така да доведат до декомпенсация на хроничното заболяване от което страдат.

Източник: postnauka.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *