Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Каква е опасността от стагнация на лимфата и как да се установи нейния отток?

Лимфната система е допълнение към сърдечно-съдовата система. Тя играе важна роля в метаболизма, прочистването на клетките и тъканите на тялото

За разлика от затворената кръвоносна система с централна „помпа“ под формата на сърце, лимфната система не е затворена и няма „задвижване“. Циркулиращата в нея лимфа се движи бавно и под слабо налягане. А в някои случаи лимфният поток се забавя напълно, което се отразява негативно на здравето.

Повече за функциите на лимфната система, симптомите и причините за нарушен лимфен отток и как да го „ускорите“ – прочетете в статията, публикувана в сайта на Елена Корнилова – биохимик, натуропат и диетолог.

СИМПТОМИ НА ЛИМФНА КОНГЕСТИЯ

Сутрешният лимфен оток е абсолютно нормален – това не е патология, но трябва да изчезне след събуждане в рамките на един час или веднага след контрастен душ. Ако подпухналостта не изчезва през целия ден, това вече е повод за размисъл.

Следните симптоми показват проблеми с лимфната система:

• подпухналост, особено вечер, торбички под очите, целулит.
• прекомерно изпотяване, неприятна миризма на пот.
• кожни обриви, лющене на кожата, особено в областта на лимфните възли.
• простатит.
• мастопатия, кисти, миома, ендометриоза.
• вечно обложен език, проблемни аденоиди (сливици).
• уголемяване на челюстта, аксиларни, ингвинални лимфни възли.
• хронично умерено повишаване на телесната температура в диапазона от 37,2 до 37,5 ° C.
• нисък имунитет / автоимунни процеси.
• общо намаляване на енергията.

ФУНКЦИИ НА ЛИМФНАТА СИСТЕМА

С прости думи, лимфната система е системата за детоксикация, както и система за доставка на хранителни вещества до клетките и пряк отговорник за състоянието на имунната система.

Лимфната система се състои от много лимфни капиляри, които започват в тъканите и прерастват в лимфни съдове, които образуват лимфни възли. Образуването на лимфа се осъществява чрез филтриране на тъканна течност през стената на лимфния капиляр, и всеки път е качествено ново образувание, чийто състав зависи от много фактори.

Потокът на лимфата може да се осъществи само когато нова част от нея попадне в капиляра (следващата порция лимфа не се побира – няма изтичане). В този случай луменът на капиляра никога не се стеснява (дори ако налягането на течността около него е по-голямо, отколкото вътре в него).

Лимфата участва в транспорта на протеини и мазнини от тънките черва до клетките. Ако в тялото има застояли процеси, започва своеобразна гладна стачка, кожата става суха и неприятна. Лимфата „изтегля“ всякаква слуз от клетките (само около 1,5 кг токсини се отстраняват с помощта на лимфната система от мозъка годишно! ). Ако функцията е нарушена, започва интоксикацията на тялото.

Лошият лимфен поток също така води до нарушаване на централната нервна система, влошаване на психологическите и когнитивните функции – оттук и оплаквания за липса на сила и „застой” в лимфостазата.

ПРИЧИНИ ЗА ЗАСТОЙ НА ЛИМФАТА

Основни причини, които пречат на пълното функциониране на лимфната система:

Носенето на тесни дрехи

Онези от вас, които носят сутиени и бикини, които оставят следи по кожата, тесни дънки и панталони, за да подобрят лимфния дренаж, трябва да си сменят гардероба. Изберете неща, които не възпрепятстват движението и не оставят следи от еластични ленти (например безшевни бикини ).

Използване на дезодоранти

Не на всяка цена трябва да се осъществява премахването на неприятната миризма на тялото с помощта на дезодоранти. Чистото тяло няма кой знае каква нужда от дезодориране. Затова предпочитайте редовната хигиена, особено контрастните душове, пред това да ползвате различни дезодоранти.

Нарушения във функционирането на стомашно-чревния тракт

За нормализиране процеса на лимфно изтичане, се изисква добра работа на стомашно-чревния тракт, по-специално, адекватно функциониране на черния дроб и червата.

Чревният лимфен съд е свързващ канал между два потока – кръв и черва. Когато храната попадне в червата, лимфокапиларът черпи хранителни вещества (вода, мазнини, прости захари). Но докато в червата няма храна, „отпадъците“ от тъканите и лимфните възли на червата могат да се изхвърлят през лимфокапилара в лумена на чревната тръба. Чрез чревните власинки се изхвърля мръсната лимфа. Това е едно от възможните спонтанни прочиствания на организма. И всичко би било наред, но тази мръсна лимфа може да бъде изтеглена отново в червата от друг лимфен капиляр, разположен надолу по течението. Нарушенията в работата на стомашно-чревния тракт водят до претоварване на лимфната система.

Хиподинамика

Основният мускул за задвижване на лимфата в движение е диафрагмата. При изтичането на лимфа от диафрагмата е важна нейната съкратителна функция. Изтичането на лимфа се случва през предните медиастинални лимфни възли, разположени директно върху диафрагмата, задните медиастинални и субфренични лимфни възли. Следователно, ежедневно трябва да се смеете (когато се смеете, диафрагмата се напряга), да ходите пеша, да скачате, да практикувате диафрагмално дишане, да правите секс и да танцувате.

Ходете не като стари баби, едва влачейки крака и оглеждайки се плахо, а като весели млади хора! С изправен гръб, широка, интензивна крачка, набивайте петите и размахвайте ръцете в продължение на 20-30 минути всеки ден. Ако имате заседнала работа, не забравяйте да ставате и да ходите на всеки 30 минути, или да правите поне 15-20 скока / клека.

УПРАЖНЕНИЯ ЗА РАЗДВИЖВАНЕ НА ЛИМФАТА

От гореизложеното следва, че за да се подобри движението на лимфата, е необходимо да се откажете носенето на тесни дрехи (особено бельо), да не се използват прекалено често дезодоранти, да се работи за нормализиране на храносмилателния тракт и да се движете повече. Можете също така да правите лимфна гимнастика.

По-добре е да изпълнявате упражнения, насочени към активиране на лимфната система след събуждане

А ако сте хипотоник, през втората половина на деня.

Преди да направите първото упражнение, трябва да изпиете чаша вода с ментова тинктура (10-15 капки на чаша). При всички невротици стомашно-чревният тракт е спазмичен и упражненията могат да донесат дискомфорт, а ментата е отличен спазмолитик.

Въвеждайте упражненията плавно, изпълнявайте точно в препоръчаната последователност в продължение на 3-4 седмици, след това – ситуативно.

1. Упражнение „Вакуум“

В легнало положение на дясната страна, дясната ръка е под главата, краката са леко свити в коленете, за да надуят корема като топка (всъщност диафрагмално дишане в легнало положение). Няма определена интензивност на дишането. Основното е да правите упражнението в продължение на10-15 минути.

2. Упражнение „Хлебарка“

Упражнение „Хлебарка“

В легнало положение вдигнете ръцете и краката нагоре, разклатете ги за минута, направете минута почивка и повторете.

3. Упражнение „Гъсеница“

По-добре е да изпълнявате това упражнение на пода: легнало положение, лежи се на лява и дясна страна. Краката са свити в коленете. Наведете глава, все едно искате да докоснете с чело коленете. След това изпъвате тялото. Движенията наподобяват гъсеница, която ту се свива, ту се изправя. Правят се по пет разгъвания от всяка страна, почива се минута-две и се прави още една серия.

4. Масажирайте тялото със суха четка

Движение на четката при сух масаж

По време на масажа е добре да стоите на неравна повърхност – дребни камъчета, трева или пък може да си закупите апликатори за под, които имат такова покритие. Опитайте се да стоите на щифтовете поне минута, но оптимално, разбира се, останете на постелката за целия масаж. Постелката може да бъде заменена с масажни чехли или гореща вана за крака.

5. Лимфни скокове

За напреднали – скачане като дете – с цял крак, за по-пълни хора – лека версия – ритмично спускане на петите. 100 скока със средна интензивност. Скачането може да се извърши и на мини батут. Противопоказания за упражнението: камъни в жлъчката / бъбреците, бременност.

Скачане на пети

Пийте много течности през целия ден. Диетата трябва да бъде предимно сурова, растителна, с пълно ограничение на простите въглехидрати и захарите, както и на протеините вечер. Диетата се спазва в продължение на 3-4 седмици.

***

Елена Корнилова

Елена Корнилова е на 29 години. Тя е натуропат, диетолог, биохакер и инфлуенсър в Инстаграм.

Източник: helenkornilova.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *