Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Фолиева киселина – ползи за здравето и храните, с които да си я набавим

Задоволяването на нуждите от фолиева киселина е особено важно за бременните жени

фолиева киселина
Фолиевата киселина има благоприятен ефект по време на бременността

Фолиевата киселина е от съществено значение за правилния растеж на клетките. Наричана още фолат или витамин B9, тя е важно хранително вещество за всяка жена, особено за бременните или опитващите се да заченат. Според „Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC)”, за жените е важно да осигуряват достатъчно фолиева киселина на организма си преди и по време на беменността. Специалистите твърдят, че това помага за предотвратяване на вродени дефекти на мозъка и гръбначния сълб на бебето.

 

Ползи за здравето от фолиевата киселина (витамин B9)

Фолиевата киселина е основно синтетично съединение на фолатът – естествен витамин от група B. Той е водоразтворим и често тялото го изхвърля заедно с токсините. Следователно, трябва често да се консумира храна, с която да си набавяме достатъчни количества от ценния витамин. Зрелият женски организъм се нуждае от поне 400 микрограма фолиева киселина дневно, за да функционира нормално.

Според проучване, публикувано в списание „BMC Medicine, витамин B9 има благоприятен ефект по време на бременността и предотвратява появата на дефекти на неврната система при бебето. Също така е установено, че фолиевата киселина има благоприятен ефект върху когнитивното развитие при децата.

Освен, че е изключително полезен при бременност, витамин B9 влияе благоприятно и на сърцето. Изследване публикувано в “Journal of the American Heart Associaton”, посочва, че набавянето на достатъчно количество фолиева киселина намалява риска от инсулт с 10%.

Фолатът е ключов и за баланса на кръвната захар, има доказани антивъзпалителни качества и е полезен за бъбреците.

 

Храни богати на фолиева киселина (витамин B9)

Спанак:
Спанакът е истинска съкровищница за полезни хранителни вещества, включително фолиева киселина. Една шепа листа суров спанак осигурява 58,2 мкг B9, което е около 15% от нужното количество за деня.

Червено цвекло:
Цвеклото е от най-полезни зеленчуци, които може да консумирате през зимния сезон. Той осигурява огромни количества фолиева киселина, нитрати и желязо, което го прави идеален за включване в диетата Ви за сезона.

Броколи:
Всеки знае, че броколите са суперхрана. Те са заредени с всички основни хранитени вещества, от които има нужда тялото ни, включително и големи количества B9.

Ядки:
Офехи, шам фъстък, бадеми. Тези ядки са идеални за похапване между основните хранения през деня. Консумацията на достатъчно ядки може да осигури цялото количество фолиева киселина, от което се нуждае тялото

Включвайки тези храни в ежедневната си диета ще си осигурите нужните количества фолат и ще се радвате на спокойна и щастлива бременност и здравословен живот.

Източници: https://food.ndtv.com; https://www.wellandgood.com; https://www.cdc.gov/

фолиева киселина
Фолиева киселина – за образуване на кръвните клетки и правилния растеж на бебето

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *