Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

16 практики от източната медицина за укрепване на имунитета и дълголетие

Тези практики в своята същност са древни ориенталски упражнения, широко разпространени по време на династията Мин в Китай

практика
Превърнете в практика и полезна рутина тези 16 упражнения от източната медицина

Упражненията имат солидна научна основа – и заради своята ефективност, и заради това, че се използват в продължение на векове. Ако ги практикувате редовно и правилно, определено ще усетите положителния ефект, който носят със себе си.

Изпълнявайте всичките 16 практики без бързане. Концентрирайте се върху правенето, като се опитате да запазите спокойствие и да не мислите за нищо странично или натоварващо. Ще е добре ако може да си осигурите и тишина. Не е задължително да направите всичките 16 наведнъж, по едно и също време. Може да ги превърнете в седмична рутина, като ги редувате така, както на вас ви е удобно. Разбира се, част от тях ще е нужно да се правят всеки ден.

Източни тайни на здраве и дълголетие

1. Четкайте косата по-често

Използвайте пръстите вместо гребен. Разтворете всички пръсти и ги прекарайте през косата. Направете около сто движения от лицето, започвайки от челния ръб на косата, към тила. Изпълнявайте с бавно темпо. По-добре е да правите тази процедура сутрин. Тези движения стимулират всички активни точки на главата. Практиката ще помогне за облекчаване на главоболието, подобряване на зрението и намаляване на кръвното налягане.

2. Правете масаж на лицевите мускули

Разтрийте добре дланите, докато станат топли и ги поставете на лицето, така че върховете на средните пръсти да достигнат крилата на носа. Започнете да движите от тези точки като се изкачвате до челото. След това продължете да разтривате до слепоочията и преминете през бузите. Правете 30 такива движения на ден, за предпочитане сутрин. Това ще ви помогне да се освежите и да понижите кръвното налягане. Освен това, такава практика поддържа кожата млада и предотвратява появата на бръчки.

3. Въртете очи

С бавно темпо завъртете очите първо 14 пъти по посока на часовниковата стрелка, а след това още толкова пъти обратно. Бавно затворете и отворете очи още 14 пъти. Упражнението ще подобри зрението постепенно.

4. Погрижете се за ушите

Поставете длани над ушите (все едно ги запушвате), така че пръстите да са в задната част на главата. Леко потупвайте с всички пръсти 12 пъти върху тила. Това упражнение е най-добре да се прави рано сутрин или когато се чувствате уморени. Премахва шума и световъртежа, възстановява слуха и подобрява паметта.

5. Потропвайте със зъби

Потропвайте леко със зъби, докато устните са затворени. Това упражнение ще подобри здравето на устната кухина.

6. Облизвайте небцето

С върха на езика докоснете небцето и го оближете, усещайки как слюнката се стича под езика.

7. Поглъщайте по-често слюнката

След като завършите предишното упражнение, преглътнете натрупаната слюнка. Тя ще помогне за овлажняване на вътрешните органи, ще подобри усвояването на храната и функционирането на храносмилателната система и червата.

 

8. По-често издишвайте натрупания въздух

Първо, задръжте дъха си, издуйте гърдите и корема. След като почувствате, че са пълни, изтеглете главата назад и издишайте целия натрупан въздух. Направете това 5-7 пъти. Упражнението дава възможност за по-добро и свободно дишане, помага при астма и болки в гърдите.

9. Масажирайте корема

Разтрийте дланите, за да се стоплят, и ги поставете върху областта на пъпа. При мъжете – лявата длан е отгоре вдясно, при жените – дясната е отгоре вляво. Извършвайте движения по спирала, започвайки от пъпа, отляво надясно 36 пъти. Преместете дланите така, че описаният кръг да се увеличава с всеки оборот. След това се върнете назад, като направите 36 завъртания, отдясно наляво към пъпа. Тези движения ще подобрят чревната перисталтика, ще премахнат стагнацията на храната, ще подобрят храносмилането и ще помогнат за лечението на стомашни и чревни заболявания.

10. Стискайте по-често ануса

Първо поемете дълбоко въздух, опитайте се да стиснете плътно ануса и го издърпайте нагоре над областта на чатала. Фиксирайте за няколко секунди, след това се отпуснете и издишайте плавно. Направете 5-7 такива движения. Това упражнение помага при хемороиди, фистули и предотвратява ректалния пролапс.

11. Разклащайте крайниците

Сгънете дланите в юмрук и започнете да ги въртите по посока на часовниковата стрелка 24 пъти, след това обратно на часовниковата стрелка пак 24 пъти. Седнете, повдигнете крака, пръстите нагоре и ги изпънете. Когато са почти прави, тогава натиснете петата надолу. След това направете същото и с другия крак. Повторете 5 движения за всеки крак. Упражнението ще помогне за разтягане на ставите в крайниците, премахване на задръстванията в кръвоносните съдове, предотвратяване и премахване на болезнени усещания и укрепване на мускулите на краката.

12. Разтривайте стъпалата

Първо измийте краката. Разтрийте дланите, докато се затоплят, намажете ги с масажен крем и добре омесете стъпалата на двата крака. Завъртете стъпалата на всеки крак около 50 пъти. Това ще укрепи бъбреците, ще подобри кръвообращението в краката, ще успокои черния дроб и ще помогне за подобряване на зрението.

13. Разтривайте кожата

Разтрийте цялото тяло с нежни поглаждащи движения. С топли длани започнете от върха на главата си, преминете през лицевите мускули, раменете, гърдите, „омесете“ корема, ребрата, долната част на гърба и двата долни крайника. Втриването ще подобри кръвообращението и тонуса на кожата.

14. Поддържайте областта на кръста топла през цялото време

В източната медицина долната част на гърба се счита за уязвима част, а в западната медицина това е хипотермия със заболявания на бъбреците и пикочно-половата система. Затова кръстът трябва да бъде винаги добре затоплен, дори и в горещото време.

15. Винаги дръжте областта на гърдите свободна

Жените на изток не носят сутиени, докато мъжете предпочитат широки дрехи. Стегнатата, спазматична гръдна област води до проблеми с позата, нарушава работата на мускулно-скелетната система и насърчава лимфната конгестия.

16. Пазете тишина в тоалетната

В древни времена се е вярвало, че когато се извършва дефекация или уриниране, трябва да се мълчи, за да се предотврати отделянето на важни жизнени енергии от тялото.

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *