Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Защо рискът от инфаркт се увеличава през зимата?

Физиологичните промени в човешкия организъм, които настъпват със застудяването, увеличават риска от инфаркт

Инфаркт
Изследвания сочат, че случаите на сърдечен удар през зимата се увеличават с 31%

Студеното време се отразява негативно на сърдечно-съдовата система, особено при хора, които страдат от сърдечни заболявания. През зимния сезон тялото претърпява биологично пренастройване към по-студеното време, което предразполага към инфаркт. Факторите, които играят роля за повишения риск от сърдечен удар през зимата, са много. Такива са например: колебанията в армосферното налягане и влажността, вятърът, ниските температури и други. Тези зимни условия могат да накарат тялото да реагира отрциателно чрез повишаване активността на неврвната система, стесняване на кръвоносните съдове, сгъстяване на кръвта и други негативни ефекти. Друг сезонен фактор, които се отразява неблагоприятно на сърцето, е липсата на слънчева светлина и движение.

„Студеното време понякога създава перфектната комбинация от рискови фактори за възникването на сърдечно-съдови проблеми”, казва д-р Анджан Сиотия, директор на отдела по кардиология в Центърът за изследване на сърцето BM Birla, Колката.

д-р Анджан Сиотия
д-р Анджан Сиотия, главен кардиолог в Център за сърдечни изследвания BM Birla

Според проучване, публикувано в сайта „JAMA Cardiology” през 2018 г., което анализира информация събрана от 274 000 души, се установява, че рискът от инфаркт е най-голям през дните, когато температурата пада под нулата. Друго проучване публикувано PLOS ONE през 2015 г., стига до извода, че броят на сърдечните удари през студените месеци скача с 31%.

 

Студеното време се отразява значително зле на хора, които страдат от сърдечни заболявания или са прекарали инфаркт на миокарда.

Кардиолозите са на мнение, че най-ефективната стратегия за предпазване на сърцето през зимата е да не се излагате на студ за прекалено дълъг период от време. Те съветват да сте подходящо облечени и да носите шапка и ръкавици, особено ако сте в рисковите групи (хора със сърдечни заболявания или прекаран инфаркт).

Много пациенти, прекарали Ковид-19 страдат от увреждания на сърцето. Те също попадат в рисковите групи, които трябва да обърнат особено внимание на здравето на сърцето през тази зима. Научните изследвания сочат, че не е нужно човек да е прекарал тежка форма на заболяването, за да се отрази негативно на жизненоважния орган. Дори при хора, които са изкарали инфекцията с лека симптоматика или изцяло безсимптомно се наблюдават сериозни увреждания на миокарда.

Експертите препоръчват консултация с кардиолог, за хората които са прекарали коронавирусна инфекция.

 

Как да предпазим сърцето си през зимата?
  1. Избягвайте прекомерната консумация на алкохол и откажете тютюнопушенето

Прекомерната консумация на алкохол влия на телесната температура, което може да бъде опасно, когато сте на студено. Тяло се адаптира бавно към температурате и затова е препоръчително да пиете в по-умерени количества (не повече от 2 напитки).

Тютюнопушенето е един от основните фактори, допринасящи за сърдечни заболявания, тъй като свива кръвоносните съдове.

  1. Обличайте се подходящо за сезона

Ниските температури карат кръвоносните съдове да се свиват, което води до покачване на кръвното налягане. За това е важно да се облечете добре, преди да излезете.

  1. Движете се, дори и вкъщи

Заседналият начин на живот е един от основните причинители на заболявания като хипертония и дибает. Въпреки това не е добра идея да излезете рано сутрин и да тренирате на студа. За това е препоръчително да изберете активности, които да практикувате у дома, като йога, пилатес или най-обикновена сутрешна гимнастика.

  1. Опитайте се да намалите нивата на стрес

Правете си почивки от работа, занимавайте се с хобита или развлекателни дейности, опитайте йога у дома. При стрес организма отделя хормон наречен кортозол, който е изключително вреден за сърдечно-съдовата система. Ежедневния стрес подпомага натрупването на плака по стените на артериите и увеличава риска от възникването на сърдечен удар.

Източници: https://www.heart.org/en; https://www.medanta.org; https://www.consumerreports.org; https://www.msn.com; https://www.lifespan.org; https://www.urmc.rochester.edu; https://kutv.com

 

Универсална защита и грижа за кръвоносните съдове

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *