ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Хранителни добавки: как да ги приемате правилно

Има нещо напълно примамливо в приема на различните хранителни добавки

хранителни добавки
Изборът на подходящите хранителни добавки е важен, но по-важно е да знаете как да ги приемате правилно

Повече енергия! По-кратко време при лечение на настинки ! По-добра памет! По-малко телесни мазнини!

Кой не би искал да подобри не само начина, по който изглежда, но и по който се чувства! За да го постигнете, не е нужно да си закупите хранителна добавка от най-добрия производител, но и да знаете как точно да я приемате, за да има полза от нея.

„Повечето болести се причиняват от храната: и не от това, което е било в нея, а от онова, което не е било в нея“, казва американският химик Карл Ренборг.

През 30-те години на ХХ век Карл Ренборг създава първата хранителна добавка – концентрат от люцерна, кресон , магданоз и дрожди – и основава първата компания за тяхното производство. Днес хранителните добавки се радват на голямо търсене и това е разбираемо. С тяхна помощ се компенсира дефицита на някои витамини, минерали или аминокиселини. Това прави възможно успешно да се коригират много заболявания и патологични състояния.

Карл Ренборг

Ефективността на хранителните добавки може да бъде повишена чрез корекция на храненето и правилното им използване. Познаването на някои от важните нюанси при прием на добавки може да ви помогне да подобрите усвояването им и да поддържате добрия баланс на тялото.

1. Ако планирате да пиете няколко добавки, те трябва да се въвеждат плавно: строго по едно лекарство на всеки 2-3 дни, като се следят реакциите


2. Витамин С, лецитин, витамин D, хранителни добавки за поддържане на черния дроб и магнезий могат да се пият всеки ден, без да се прави почивка между приемите, през цялата година.

3. Мастноразтворимите витамини A, D, E, K за асимилация изискват наличието на мазнини в храната и достатъчно количество жлъчка и липаза

Тяхното ниво е трудно да се попълни, ако има проблеми с жлъчката или тя липсва. Решението е да се приемат жлъчни препарати и храносмилателни ензими, съдържащи липаза. Q10, куркумин, астаксантин, ликопен, босвелия, рибено масло и масло от крил също се приемат най-добре с храна, която съдържа мазнини и ензими.

4. Съставът на храната е от голямо значение: ако въглехидратите преобладават във вашата диета, тогава тялото се нуждае от повече витамини В1, В2 и С и магнезий. Ако в храната липсва протеин, тогава абсорбцията на витамин В2, никотинова киселина, витамин С намалява, превръщането на каротеноидите във витамин А се нарушава, точно както при хипотиреоидизма .

5. Ако имате стомашно-чревни заболявания и проблеми с лигавиците – изберете добавки в течна форма. Възпалението, чревният оток, повишеният амоняк ще попречат на усвояването на много аминокиселини и минерали. Опитите да се компенсират недостатъците в това състояние ще доведат до още по-голям дискомфорт и дефицит. Ето защо, преди да компенсирате липсите, си струва да си направите пълни кръвни изследвания и изследване на урината.

7. Няма строго определено време за прием на на някои добавки, с изключение на билки с адаптогенно действие, витамин С и D, които е желателно да се вземат през първата половина на деня.

8. Всички витамини и минерали са в някаква „връзка“

Те или са в синергична връзка, или си противодействат. Излишна загуба на време е да мислите кое как да комбинирате. Това, от което се нуждаете, не че няма да се усвои – ще се усвои, разбира се. Просто усвояването му ще се забави леко.

9. Не забравяйте: всеки витаминно-минерален комплекс работи за поддържане, но не и за попълване. Много нисък процент се абсорбира от дозата, посочена в листовката за употреба! Ако трябва да попълните дефицит на дадено вещество, е необходимо да взимате и други препарати, с които то е в синергична връзка.

Например, когато приемате витамин D, не можете да го направите без да взимате магнезий и витамин К

При попълване на йодния дефицит е необходимо също да се приемат селен, витамин D, магнезий, хром, цинк, витамини от група В;

За успешното усвояване на желязото тялото трябва да получи около дузина кофактори!

10. Приемът на големи количества танини, фитати, кофеин (зърнени храни, ядки, чай, кафе) и млечни продукти намалява усвояването на много минерали от храната. Ако например попълвате желязо, цинк, мед, магнезий с добавки – не ги използвайте заедно с храни, съдържащи изброените по-горе вещества. По този начин шансовете за усвояването на хранителните добавки ще се увеличи значително.

11. Аминокиселините и веществата за тяхното попълване (спирулина, мумие, пчелно млечице) се приемат най-добре на гладно, 40-60 минути преди хранене, тъй като те могат да се конкурират за усвояване с аминокиселините от храната.

12. Най-капризни за прием са витамините от група В

Те се състезават по време на усвояване и високите дози на някои могат да увеличат екскрецията на други. Например – В5 и В3, В5 и В7, В1 и В6 и др. В12 се конкурира с почти всички витамини от група В. затова В12 трябва да се приема отделно от всички нутрицевтици, около час или два след хранене. По-добре е да приемате витамини от група В 30-60 минути преди хранене или един час след това.

13. Кверцитинът индол (индол-3-карбинол) е най-добре да се приема 30-60 минути преди хранене и да се комбинира с нещо подкиселено. Може да добавите малко лимонов сок или ябълков оцет към водата.

14. Алфа липоевата киселина е най-добре да се приема сутрин, строго преди хранене, 30-60 минути преди закуска, например. По-добре е да изберете r-формата или липозома. Също така, изключете приема на добавки с минерали през следващите няколко часа, както и не бива да пиете и чай, кафе и алкохол.

15. Всички билкови екстракти е най-добре да се приемат преди хранене. Много билки (като жълт кантарион, женшен и гинко билоба) взаимодействат с лекарствата, като засилват или инхибират действието им.

16. Сорбентите и фибрите се приемат най-добре или 30-60 минути преди хранене, или няколко часа след това.

Източник: www.self.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *