Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да посрещнем Нова година без да се заразим с вирус?

През 2020 г. коронавирусът беше добавен към списъка с обикновени настинки и остри респираторни заболявания

вирус
Заразата с вирус е по-вероятна, когато на едно място се събират повече хора

Този вирус е по-труден за лечение, а последиците за организма са по-сериозни.

По празниците хората стават по-малко отговорни към своето здраве, със или без пандемия. През студения период се случва човек да настине, или да хване някой вирус. Идеята на съветите, които ще прочетете в статията е, да се действа още при появата на първите симптоми, когато човек дори не е много сигурен, че е болен.

Какви лекарства могат да помогнат за посрещане на новогодишните празници без болести – ето какви са съветите на лекарите.

Мека сила

Ако сега имате леки симптоми на настинка, тогава, както казват лекарите, седмица преди Нова година все още е напълно възможно да стопирате настинката или вирусната зараза (не всички, разбира се) още в зародиш. Назалните спрейове, които се продават в аптеките без рецепта, ще помогнат при обикновена настинка. Ако не сте сигурни в избора си, направете консултация с фармацевт. Средства като ибупрофен и парацетамол ще помогнат срещу треска. Само при кашлица нещата са по-сложни: според статистиката всеки пети пациент при амбулаторен преглед се оплаква от този неприятен симптом и 11-15% от хората имат хронична кашлица с продължителност над 8 седмици. Самолечението, разбира се, е недопустимо: непременно трябва да отидете на лекар.

Лекарите често предписват лекарства за разреждане на храчките (муколитици)

Те помагат на болния да диша по-лесно и да се възстанови по-бързо. Сред тях известните са „АЦЦ“, „Бромхексин“ и др. По-новите и ефикасни лекарства включват в състава си ацетилцистеин, амброксол или карбоцистеин. Сиропът „Флудитек“, например, съдържа карбоцистеин.

Карбоцистеинът помага храчките да станат по-малко вискозни и активира защитните сили на организма, за да намали възпалението. Всъщност, това задейства естествения процес на освобождаване на дихателните пътища и когато те са чисти, рискът от усложнения намалява.

Доцент Денис Тулупов

Доцент Денис Тулупов от Катедра по детска оториноларингология на Руската медицинска академия казва за карбоцистеина: „Това е интересна и обещаваща съставка по отношение на клиничната практика. Препаратите, изготвени с нея, разполагат с доказателствена база, удобно се прилагат, понасят се добре. И има интересен механизъм на действие, особено при лечението на хронични заболявания.“ В България има само още едно лекарство за кашлица, което се дава без рецепта и съдържа тази съставка (карбоцистеин) – Бронлес.

Вирусна бариера

Обикновено муколитиците действат върху храчките, като ги втечняват, изтъняват ги и така се улеснява евакуацията от бронхите при кашлица. Например, мукоактивните лекарства се предписват при продуктивна кашлица, съгласно временните препоръки за лечение на коронавирусна инфекция. Някои от тях имат допълнителни „способности“, които са важни за борба с инфекцията.

Съставката карбоцистеин има антиадхезивни свойства

Това означава, че ако човек е изправен пред вирусна инфекция, вирусът или бактериите нямат време да се „залепят“ за епителната клетка на бронхиалната система. Така възможността за развитие на бактериална инфекция намалява. Това е особено важно, когато става въпрос за такъв съпътстващ симптом или усложнение като остър вирусен бронхит, който може да изпрати човек в болницата за няколко седмици и да изисква дългосрочна рехабилитация.

Както обяснява професор Андрей Зайцев, заслужил лекар на Русия, карбоцистеинът има индиректен противовъзпалителен ефект, който допринася за възстановяването на белодробната функция и това е особено важно в настоящата ситуация. В същото време, според експерта, са необходими научни още сравнителни изследвания, за да се докаже този ефект.

Професор Андрей Зайцев

Дългосрочният прием на карбоцистеин е придружен не само от подобрение като втечняването на храчките, но и от намаляване на бокаловите клетки в бронхиалната лигавица (регенеративен ефект). Освен това се съобщава за антиоксидантен ефект при приема на медикаменти с карбоцистеин. Всичко това позволява използването на лекарства с това активно вещество при патологии като хроничен бронхит и хронична обструктивна белодробна болест, както и в ситуации, при които пациентите имат постоянна продуктивна кашлица, водеща до чести обостряния.

Когато са налице усложнения, не може да се лекувате самостоятелно

Tрябва да се консултирате с лекар, който ще избере оптималното лечение, като вземе предвид възрастта и съществуващите хронични заболявания. Трябва да приемате лекарства, които той ще ви изпише строго по схемата, посочена в рецептата. А през останалото време – грижете се за здравето си. Използвайте антисептици и спазвайте класическите правила за здравословно хранене – добавете зеленчуци и плодове, богати на витамини към диетата.

Източник: kp.ru

витамини
За силен имунитет: Витамин D3, селен, цинк и витамин С

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *