Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Билкови рецепти и съвети за лечение на ниско кръвно

Тук ще ви запознаем с няколко лесни билкови рецепти и съвети за бързо справяне с ниското кръвно

Бадемово мляко
Бадемовото мляко е лесно за приготвяне и действа бързо и сигурно при ниско кръвно

Всички сме чували колко е опасно високото кръвно налягане, но рядко се говори за противоположното състояние. Ниското кръвно засяга много хора по света, но голяма част от тях не осъзнават, че им е прилошало или се чувстват уморени и замаяни поради тази причина. Неразположението може да се дължи на сериозни проблеми със сърцето, ендокринни или неврологични разстройства. Сериозен спад на кръвното може да блокира достъпа на кислород до мозъка и други жизненоважни ограни. Именно заради това, състоянието не трябва да бъде подценявано.

Медицинската дефиниция на хипотония, по-добре позната като ниско кръвно, са стойности под 100/60. Лекарите го разглеждат като неразположение, а не болест, но хронично ниските стойности на кръвно налягане се отразяват сериозно върху качеството на живот и състоянието далеч не е безобидно.

Симптомите на хипотония включват:

  • Умора
  • Световъртеж
  • Замайване
  • Гадене
  • Загуба на съзнание
  • Замъглено зрение

 

Съвети за справяне с ниското кръвно:
  1. Яжте по-често на малки порции:

Не порпускайте да хапвате по нещо между основните хранения. Яденето на малки порции през деня предотвратява внезапно спадане на кръвното. Вместо да се храните по 3 пъти дневно, опитайте се да ядете по-малки порции по 5 пъти на ден.

 

  1. Набавяйте си достатъчно сол

Излишъкът на сол е вреден, но недостигът на това хранително вещество също има нежелани ефекти върху организма. Според Световната здравна организация в дневното хранене на човек трябва да има 1 чаена лъжичка добавена сол, плюс количеството, което поемаме от естествени източници като плодове, зеленчуци и други храни.

 

  1. Пийте повече течности

Човек трябва да пие по 2-3 литrа вода всеки ден. Дехидратацията много често е свързана със занижени стойности на кръвното. Освен вода може да пиете и сок от нар, който е богат на антиоксиданти, нарчени полифеноли, които помагат за нормализиране на кръвното налгяане.

 

  1. Пийте кафе

Кофеиновите напитки, като чай или кафе, могат да помогнат за временно повишаване на кръвното. Ако усетите някой от горепосочените признаци на ниско кръвно, изпийте чаша кафе. То ускорява кръвообращението и предизвиква кратко, но драстично повишаване на кръвното налягане.

 

Билкови рецепти за справяне с ниското кръвно:
  1. Бадемово мляко

Бадемовото мляко е сигурно средство за повишаване на кръвното. В напитката няма холестерол или наситени мазнини. Бадемовото мляко е изключителнио полезно за сърдечно-съдовата система и съдържа омега-3 мастни киселини.

За приготвянето ще ви трябват:

  • 5-6 бадема
  • 1 чаша вода

Накиснете бадемите във вода и ги оставете да престоят 1 нощ. На сутринта ги обелете и ги смачкайте добре, за да получите консистенция подобна на паста. Поставете пастата в чаша вода и я оставете да кипне. Пийте бадемово мляко всеки ден.

 

  1. Свещен босилек с мед

Свещеният босилек, или познат още като тулси в Индия, е известен с терапевтичните, противовъзпалителните и кардиопротективните си свойства. Той е солиден източник на хранителни вещества като магнезий, калий и витамин C. Билката е широко използвана в Индия за лечение на ниско кръвно налягане.

За приготвянето ще ви трябват:

  • 10-15 изплакнати листа свещен босилек
  • 1 чаена лъжица натурален пчелен мед

Смачкайте листата добре, докато успеете да извлечете малко сок от тях. Смесете сока с 1 чаена лъжичка мед, консумирайте всяка сутрин.

 

  1. Чай от женско биле

Корен от женско биле се използва в традиционната медицина при хора страдащи от хипотония. Той има силни адаптогенни и противовъзпалителни свойства. Не се препоръчва да се консумира от хора с високо кръвно.

За приготвянето ще ви трябват:

  • 1 чаена лъжичка корен от женско биле на прах (за чай)
  • 1 чаша вода
  • ½ чаена лъжичка мед

Добавете коренът от женско биле в чаша вода. Оставете водата да кипне и да поври в продължение на 5 минути. Прецедете чая и го оставете да се охлади. Дбавете половин чаена лъжичка мед за вкус. За сигурен ефект пийте чай от женско биле по 2-3 пъти дневно.

Източници: https://timesofindia.indiatimes.com; https://food.ndtv.com; https://parenting.firstcry.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *