Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Посткоитална дисфория: защо жените плачат след секс?

Повечето хора са обсебени от това колко често, кога и къде е нормално да се прави секс. Почти никой не говори за онова, което чувства след края на акта

посткоитална дисфория
Посткоитална дисфория – състояние на тъга и плач след секс, се среща по-често при жените

За онези, които се давят в необяснима тъга след секс, това може да бъде плашещо и самотно преживяване.

Посткоиталната дисфория или посткоиталната тристеза е термин, който се използва за описване на чувство на тъга, плач, тревожност, агресивност, възбуда, паническа атака или обикновена меланхолия след секс. Най-интересното при състоянието е, че това се случва след секс, който по думите и на двамата партньори, освен че е бил по взаимно съгласие, е протекъл и по страхотен начин. За тъга и желание за плач след креватните забавления съобщават както жените, така и мъжете. И двата пола избягват да говорят за това. Състоянието, освен от пола, не се влияе и от сексуалната ориентация на хората.

Повечето жени плачат след секс. На въпроса: „Защо?“, най-често отговарят, че не могат да контролират начина, по който да реагират

Истината е, че и самите жени не могат да си обяснят защо реагират така. Посткоиталната дисфория може да продължи от 5 минути до 2 часа, и да се случи с или без оргазъм.

Дори когато бях неомъжена и имах различни партньори, депресията след секс се превърна в различен нюанс на преживяното. Винаги го отдавах на страха да не бъде изоставена”, разказва 27-годишната Джерилин за своите епизоди на посткоитална дисфория.

Започнах да се чудя дали нещо не ми се отнема всеки път, когато правя секс, въпреки че се наслаждавах на самия акт“, допълва тя.

Денис Ноулс, секс терапевт и съветник в благотворителната организация Relate, каза пред The Independent : „Не е необичайно да се чувствате тъжни след секс. Не е задължително това да се дължи на травма или защото изпитвате съжаление. Това не трябва да означава и, че се случва нещо зловещо или нередно. “

Тя обясни, че състоянието се дължи на експлозията на хормони в тялото след секс, включително ендорфини, окситоцин и пролактин

Правенето на секс е изключително интимен акт и оргазмът освобождава много прекрасни хормони, които ни карат да се чувстваме повече от добре. Нивата на тези хормони драстично падат след оргазъм и когато се отделите от близостта, която ги е породила, може да последва чувство на тъга„, обяснява специалистката.

Денис Ноулс

„Човешкият организъм преминава от абсолютна радост и удоволствие към разделяне. Това по свой начин може да накара жените и някои мъже да се почувстват малко тъжни. Но това е органична биологична функция, която се случва в по-голяма или по-малка степен на много хора. Обикновено означава, че сте в повишено състояние на емоционална възбуда.“

Неотдавнашно проучване разкри, че почти половината от 230 жени-участнички са имали посткоитална дисфория „няколко пъти“ през последния месец. Изследователите установили, че състоянието на връзките не е повлияла на това.

Отделно проучване през 2011 г. установява, че една трета от жените се чувстват депресирани дори след секс, който те определят като повече от задоволителен. Учените вярват, че това може да има еволюционна функция.

Ноулс подчертава, че редовното чувство на неудовлетвореност след секс не трябва да се счита за нещо нормално

Ако обаче се чувствате разстроени и не става въпрос само за естествената раздяла след секс, това трябва да се проучи. Подобно усещане може да е показателно за по-голям проблем. Ако това се отнася и за вас, секс терапията и / или консултирането могат да ви помогнат. Възможно е да има някакъв проблем в самата връзка, който да рефлектира върху онова, което се случва в леглото.

Какво друго, освен хормоните, може да причини посткоиталната дисфория?

Вашите чувства към връзката

Ако имате нерешени проблеми, страхове или притеснения относно връзката си, сексът може да действа като спусък и да ви накара да се чувствате съкрушени – особено след хормоналната буря, която протича в тялото ви.

Това може да се случи и ако нямате много история с партньора си. Цялата тази несигурност и „новост“ поражда чувство на безпокойство.

Отношението ви към секса и начина, по който възприемате тялото си

Много хора изпитват сложни чувства и тревоги около секса.

Може би имате собствена представа за това как трябва да изглеждате отстрани, как трябва да протече самия акт, или ви е неудобно при определени позиции. Това ви кара да се притеснявате как точно се представяте.

Понякога хората изпитват вина или срам заради секса и е трудно да оставят тези чувства извън спалнята.

Също така, може да се чувствате притеснени от това, че сте голи.

Всички тези чувства са изключително често срещани и лесно могат да доведат до безпокойство след сексуален акт.

Обща тревожност и стрес

Ако обикновено се чувствате притеснени или стресирани всеки ден, може да е трудно наистина да оставите това усещане настрана.

Ако живеете с тревожно разстройство или депресия, е по-вероятно да изпитате симптоми на посткоиталната дисфория, включително и тревожност.

Травма или злоупотреба в миналото

Ако сте преживели сексуално насилие или злоупотреба, някои начини на докосване или позиции може да предизвикат паника, тъга или стрес.

Възможно е дори подсъзнателно да се породи чувство на уязвимост, страх и безпокойство.

Какво да правите, ако се чувствате разтревожени след секс?

Първо, поемете няколко пъти дълбоко въздух. Когато се чувствате тревожни, е лесно да хипервентилирате. Фокусирайте се върху вдишването и издишването, за да успокоите ума.

Ако вашата тревожност кара мислите ви да препускат към най-лошия сценарий и не можете да ги спрете, опитайте да се успокоите, като се съсредоточите върху настоящето.

Един трик, който може да ви помогне, е да следвате правилото 3-3-3

1. Започнете с назоваването на ум на 3 неща, които виждате пред себе си.

2. След това посочете 3 неща, които чувате.

3. Завършете, като изредите 3 части от тялото си.

Друг начин да върнете мислите си там, където се намирате в настоящето, е да си зададете някои основни въпроси, за да оцените вашите нужди точно сега:

– В безопасност ли съм
– Какво се случва в момента?
– Има ли нещо, което трябва да направя в момента?
– Има ли място, където бих предпочел/а да бъда?
– Може ли партньорът ми да направи нещо в момента, за да ми помогне да се почувствам по-добре?

Ако искате и можете, кажете на партньора си какво се случва и поговорете с него за онова, което ви притеснява.

Понякога изговарянето на тревогите може да ви помогне да се чувствате по-малко сами със своите страхове.

След като имате малко време да си възвърнете самообладанието, опитайте се да прецените причините, поради които може да се чувствате тревожни, за да успеете да си направите план какво да правите по-нататък.

Ето няколко добри въпроса, които да си зададете:

– Имаше ли нещо конкретно, което партньорът ми направи, за да задейства тези чувства, или тези чувства се появиха, когато нещо не вървеше по план?

– Бяха ли тези чувства на безпокойство заради самия секс, партньора ми или нещо друго, което се случва в живота ми?

– Преживявах ли обидно или травмиращо събитие?

– Има ли значение как изглеждам и какво правя? Заради това ли се безпокоя?

– Често ли се случва това?

Ако отговорите ви сочат към по-обща тревожност, която не е специфична за конкретната ситуация, може би си струва да си починете от секса или да говорите с квалифициран терапевт, който да ви помогне.

Разговорът с вашия партньор за очакванията, които имате, може да ви помогне да се почувствате по-контролирани над чувствата си, да минимизирате разочарованията и да се почувствате по-близки като двойка.

Усещането за тревожност по време на или след секс не е толкова необичайно – не е странно, че се чувствате по този начин.

Ако обаче се случва редовно, поговорете с терапевт. Той може да ви помогне да разтоварите тревогите си и да разрешите всички основни проблеми, които се появяват по време на или след секс.

Източник: www.healthline.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *