ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Ускорява ли инфекцията с COVID-19 преждевременното стареене?

COVID-19 има още един ужасен страничен ефект: преждевременно стареене на тялото. Така ли е, и какви са последствията, ако това е вярно?


За този слабо коментиран проблем след прекаран COVID-19 съобщи Анча Баранова, професор в Училището по системна биология към университета Джордж Мейсън в САЩ и известен блогър, пишещ за проблемите, свързани с коронавируса.

Можем ли да се справим с преждевременното стареене, което ковида предизвиква? Нека първо изслушаме аргументите на Баранова.

Професор Анча Баранова

„Дори при хора, които са прекарали вирусната инфекция сравнително леко, 70 процента от тях са имали патологии на някои вътрешни органи. Основната патология не е свързана със сърцето, а главно появата на мастна хепатоза и мастни дегенерации на панкреатичната тъкан. Обикновено такива диагнози се поставят на хора, които са на около 60 години, а в групата с посткоидни заболявания – на по-малко от 40“, цитира я агенция РИА Новости.

„Бих казала, че коронавирусът състарява“, продължава тя. „Това отнема ресурси и приближава старостта при хора, които дори не са навършили 40 години.“

Черният дроб не е важен

Как трябва да се отнасяме към това твърдение? Колко сериозно е подобно изказване? И трябва ли тези, които са имали коронавирусна инфекция, да мислят, че животът им е щял да бъде по-дълъг, ако не бяха прекарали тази болест?

Ето какво казва специалистът по чернодробни заболявания, д.м.н., професор в Първия Московски държавен медицински университет „И.И. Сеченов“, Алексей Буеверов:

„Струва ми се, че причината и следствието са объркани в това твърдение. По-скоро такова увреждане на черния дроб допринася за инфекцията с COVID-19, а не обратното. Проучихме пациенти с COVID-19 и оценихме техния чернодробен статус. Мастната хепатоза, или по-точно неалкохолното омазняване на черния дроб, не е следствие от коронавирусна инфекция. Това състояние е рисков фактор за развитието на COVID-19. Такива пациенти се разболяват по-лесно и прекарват заболяването по-тежко, по-често умират от него. Вече е ясно защо се случва това. Пациентите с неалкохолно омазняване на черния дроб обикновено имат наднормено тегло и следователно са по-податливи на тромбоза, което играе критична роля в развитието на COVID-19. Освен това, хората с такава чернодробна болест имат повече ACE2 рецептори, с които коронавирусът се свързва, и благодарение на тях той попада в човешките клетки. Образно казано, това е нещо като заден вход за вируса.

Професор Алексей Буеверов

Колкото повече начини за активиране на инфекцията, толкова повече вируси навлизат в клетките

Това означава и по-голямо вирусно натоварване, по-силно възпаление. Следователно, цитокиновата буря е по-мощна, болестта е по-тежка и резултатът от лечението е по-лош.

Според нашите наблюдения увреждането на чернодробните клетки от коронавируса може да бъде налице, но това не е най-тежкото при тази инфекция. По-често и по-сериозно черният дроб е засегнат поради други причини. Например, при тежки случаи на COVID-19 с белодробно и сърдечно заболяване черният дроб страда от исхемия (липса на кислород в кръвта). Поради това се развива хепатит (възпаление на черния дроб). Тромбозата на чернодробните вени не е необичайна: тромбозата е типична проява на коронавирусната инфекция. Но вероятно най-тежките чернодробни лезии са причинени от лекарствата. Пациентите получават много и различни антибиотици, често в максимални, ударни дози, и това може да причини сериозен медикаментозен хепатит с чернодробна недостатъчност.“

Ускореното стареене не е изключено, но изисква проверка

Професор Алексей Москалев

„Със сигурност знаем, че възрастта (стареенето) е рисков фактор за тежко протичане на COVID-19 и е с повишен риск от смърт при него“, казва известният биогеронтолог, професор, доктор на биологичните науки, Алексей Москалев. – Нашите данни показват, че тези пациенти, които по време на постъпване в болницата имат по-висок индекс на крехкост (това е един от видовете биологична възраст) са изложени на най-голям риск. Хроничното възпаление, хипоксията и васкулита (увреждане на малките кръвоносни съдове) теоретично могат да ускорят развитието на свързаните с възрастта проблеми и да допринесат в дългосрочен план за образуването на фиброзни промени: заместване на здрава тъкан на белите дробове, сърцето, бъбреците със съединителна тъкан. Всъщност, това са белези. Що се отнася до това дали COVID-19 ускорява естественото стареене на средна възраст, все още не са провеждани подобни проучвания. Появата на наличните методи за оценка на биологичната възраст обаче ги прави реални и необходими.“

Баранова призовава за същото

„Трябва да започнем дълги кохортни проучвания на изписаните пациенти с коронавирус и да ги проучим подробно: да се направят тестове и изследвания, повече от веднъж, и да се наблюдава какво се случва. Това трябва да се направи. Знам, че подобни опити вече са започнали.“

И тук е трудно да не се съглася с нея, казва Москалев. Но едва ли първо трябва да мислите за черния дроб. На теория последиците от коронавирусната инфекция върху белите дробове, кръвоносните съдове и сърцето имат по-голям ефект върху продължителността на живота. И тук е важно да се разбере колко дълго продължават тези последици. Колкото по-бързо се възстановяват тези органи, толкова по-малко причини за тревога ще имат хората, които са преживели коронавирусна инфекция.

Източник: kp.ru

витамини
За силен имунитет: Витамин D3, селен, цинк и витамин С

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *