ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

9 ежедневни навика, които вредят на бъбреците

Много хора не подозират, че някои най-обикновени навици може да навредят на бъбреците

Бъбреци
Източник на изображението: https://www.health.q/

Бъбреците са от жизненоважните органи в човешкото тяло. Те филтрират отпадаците и ги изхвърлят с излишните течности от тялото, влияят на кръвното налягане и нивата на pH, съдействат за прозиводството на червени кръвни телца и поддържат костите здрави. Увреждането на бъбреците може да се отрази значително върху общото здравословно състояние. Именно за това е изключително важно да се грижите за тях подобаващо.

Повечето хора не осъзнават, но някои от ежедневните ни навици могат да допринесат за увреждането на тези толкова важни органи. Добрата новина е, че не е трудно да се отучим от голяма част от тях и да запазим доброто здраве на бъбреците си.

Обърнете внимание за следните навици в ежедневието си:

 

  1. Прекалявате с болкоуспокояващите

Редовният прием на твърде много болкоуспокояващи и противовъзпалителни лекарства може да повлияе унищожително на бъбреците Ви. Прекомерното използване на лекарствени продукти повишава риска от бъбречна недостатъчност.

Избягвайте да пиете болкоуспокояващи, ако не е наложително и ги приемайте винаги в указаната дозировка.

 

  1. Прекалявате със солта

Средностатистическият човек яде около 10 грама сол дневно. Това надхвърля значително препоръчителните 5 грама. Консумирането на твърде много натрий може да повиши кръвното, което от своя страна се отразява зле на бъбреците.

За хората, които страдат от хронично бъбречно заболяване, ограничаването на солта може да помогне за по-ефективното лечение на болестта. Намаляването на солта понижава риска от бъдещи проблеми с бъбреците.

 

  1. Не пиете достатъчно вода

Дехидратацията води до натрупване на отпадъци и киселини в огранизма. Това има много неблагоприятен ефект върху бъбреците. Пиенето на недостатъчно течности може да доведе до образуване на камъни в бъбреците и инфекции на пикочните пътища. И двете състояния имат потенциала да причинят увреждане на важните органи.

Пиенето на нормални количества вода възпрепятства объзуването на камъни в бъбреците. Поддържането на тялото хидратирано помага и за разтварянето на антибиотиците, които се изписват за лечението на инфекции на пикочните пътища. Освен това, водата помага за отделянето на повече урина, чрез която се изхвърлят вредните микроби и токсини от тялото.

Може да разберете дали сте адекватно хидратирани по цвета на урината. Ако е много тъмножълт, вероятно трябва да пиете повече вода. Обикновено урината трябва да има бледожълт цвят. Ако пиете големи количества вода, но урината продължава да е тъмна на цвят, трябва да се консултирате с лекар.

 

  1. Ядете прекалено много захар

Захарта сама по себе си не е вредна за бъбреците, но прекомерната й консумация води до състояния, които могат да причинят бъбречни увреждания.

Най-често перкаляването със захар води до наднормено тегло, което е от най-рисковите фактори за появата на бъбречни заболявания. Освен това, захарта е основна причина за появата на диабет и високо кръвно налягане, а и двете състояния имат разрушителен ефект за бъбреците.

 

  1. Пушите

Пушенето е вредно не само за сърцето и белите дробове, но и ускорява прогресията на хроничните бъбречни заболявания. Хората, които пушат и имат заболяване на бъбреците, са по-склонни към бъбречни увреждания.

 

  1. Прекалявате с алкохола

Бъбреците могат да обработват малки количества алкохол, но редовното и обилно пиене нарушават способността им да функционират. Прекомерната консумация на алкохол намалява концентрацията на ключови електролити в кръвта и променя киселинно-алкалния баланс. Тези състояния се отразяват значително на бъбреците и нормалната им работа.

Прекомерната консумация на алкохол може да доведе до хронично чернодробно заболяване или до остра бъбречна недостатъчност.

 

  1. Не се наспивате

Проучване проведено през 2015 г. установи, че жените, които спят по-малко от 5 часа на нощ, имат 65% по-голям риск от развитие на бъбречно заболяване. Една от причините за това е циркадния ритъм, който регулира бъбречната функция.

 

  1. Водите застоял начин на живот

Редовното движение подобрява редица метаболитни фактори, включително кръвното налягане и инсулиновата резистентност. Освен това, намалява и риска от затлъстяване. Намалявайки тези фактори, ефективно намалявате и риска от увреждане на бъбреците.

 

  1. Прекалявате с преработените храни

Преработените храни обикновено съдържат големи количества фосфор и натрий. Въпреки че фосфорът е основно хранително вещество, прекаляването с него може да причини бъбречни увреждания. Това се отнася най-вече за хора, които страдат от хронични бъбречни заболявания, но и за здравите е препоръчително да избягват преработените храни, когато е възможно.

Източник: https://theheartysoul.com/

Холимин
ХОЛИМИН – при камъни в бъбреците и жлъчката, за подкрепа на черния дроб

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *