Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Суха кожа през зимата – домашни рецепти и съвети за предпазване

Тук ще ви запознаем с някои домашни лекове за суха и напукана кожа на ръцете

Суха кожа
Рецепта с мед, зехтин и лимонов сок е чудесен начин да се отървете от сухата кожа

С настъпването на зимния сезон и застудяването много хора започват да изпитват сухота по кожата на ръцете. Основната причина за това са климатичните условия, които възпрепятстват кожата да произвежда влага.

През зимата влажността във въздуха спада, а поради отоплението в затворените помещения, там влажността е още по-ниска. Това може да доведе до изсушаване на ръцете, тъй като те са най-изложени на околната среда. Състоянието често причинява напукване на кожата, което е особено дискомфортно и в някои случаи болезнено. Освен сухото време, допълнителното миене на ръцете заради пендемичната обстановка може да усложни проблема.

„Почти всеки пациент, които идва през зимата страда от суха и напукана кожа”, казва д-р Гари Голденбърг, професор по дерматология към “Icahn School of Medicine”, в Ню Йорк.

 

Съвети за предпазване от изсушаване на кожата:

 

Използвайте ръкавици, докато миете съдове

Хората, които прекарват много време с ръцете си в контакт с вода, трябва да помислят за гумени ръкавици. Продължителния контакт с вода може да изсуши кожата, защото отмива естествените масла, които секретира кожата. Ръкавиците осигуряват защитен слой, който не позволява това да се случи.

 

Избягвайте използването на сешоари за ръце

Сешоарите за ръце с горещ въздух действат изключително изсушаващо за кожата. По-добре използвайте хартия или кърпа, за да изсушите ръцете си след миене.

 

Избягвайте прекалено горещите душове

Горещият душ е истинско удоволствие в студените зимни дни, но това спомага значително за изсушаването на кожата. Много горещата вода отмива всички естествени секрети, които овлажняват кожата и излизането навън, след такъв душ, подсигурява допълнително изсушаване. Избягването на прекалено горещи душове ще предпази не само ръцете, но и цялото Ви тяло.

 

Използвайте овлажнители след миене на ръцете и къпане

По този начин ще избегнете състоянието на сухота, след като сте имали контакт с вода или сапуни и препарати, които често са причината за суха кожа.

 

Лесни домашни рецепти за лечение на суха кожа:

 

Мед, зехтин и лимонов сок

Медът и зехтина имат свойства, които ги правят идеалени за  третиране на суха кожа. Смесете лъжица мед и лъжица зехтин и добавете към сместа прясно изцеден сок от лимон. Нанесете този лосион върху засегнатите участъци на кожата и оставете да престои 20 минути, след което избършете с нежна и топла кърпа. Повтаряйте процедурата, докато не постигнете желания ефект.

 

Кисело мляко

Всеки знае, че киселото мляко помага при изгаряния, но то е изключително ефективно средство и за хидратиране на кожата. Освен това то има силни противовъзпалителни свойства, които спомагат за получаване на желания ефект.

Използването му е изключително просто. Нанесете кисело мляко върху засегнатите области и го оставете да престой 10-15 минути, след което отмиите с хладка вода.

 

Вана с овесени ядки

Овесът се използва за лечение на кожата от няколко хиляди години. Науката е доказала, че е много ефективен, защото притежава овлажняващи, почистващи, антиоксидантни и противовъзпалителни качества.

За приготяването изсипете 1 чаша сух овес в кухненски робот или блендер и стрийте, докато не получите фин прах. За да го използвате за цялото тяло, изсипете овеса във вана с течаща вода и го разнесете добре с ръце. Накиснете се във ваната за 15-20 минути, след което излезте и се подсушете. Ако искате да използвате същия метод, само за ръцете си, направете същото, но в малък съд, в който може да потопите само тях.

Източници: https://www.treehugger.com; https://www.medlife.com; https://www.self.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *