ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Александър Огулов: Как да разберете, че черният дроб боледува?

Чернодробните проблеми могат да останат незабелязани за дълго време. Това е така, защото човек не изпитва никаква болка в областта на черния дроб

черния дроб
Болестите на черния дроб започват безсимптомно

Някои тревожни сигнали, обаче подсказват, че нещо не е наред с този орган. Ето основните симптоми, които на пръв поглед не са свързани с черния дроб, но са показателни за това, че е налице заболяване.

Черният дроб е най-голямата жлеза в човешкото тяло. Много хора страдат от различни чернодробни патологии. Най-страшните хронични заболявания, както и такива, които представляват сериозна заплаха за здравето и живота на човек, са мастна хепатоза, цироза, хепатит, паразитоза и рак на черния дроб. Стеатозата е състояние, което се среща често, но почти винаги остава недиагностицирано, поради безсимптомното протичане. Хората, които имат излишни килограми, или страдат от затлъстяване, със сигурност имат омазняване на черния дроб.

Александър Огулов

Признаци на чернодробни патологии

Различни външни признаци могат да показват проблеми с черния дроб. Те се появяват асимптоматично – човек не усеща и не вижда нищо нередно. Следователно, можете дълго време да не сте наясно, че нещо не е наред с черния дроб и погрешно да се лекуват други състояния.

При продължителна чернодробна патология например, възникват проблеми на челюстната става. Мускулите в тази става, посредством нервни окончания, са свързани с черния дроб. Забелязва се неволеви мускулен тонус. В резултат на това човек говори, без много да отваря уста.

Чернодробната патология е придружена от суха, нежна кожа, върху която се забелязват напукани участъци. Защо се случва това? Жлъчката (произведена от черния дроб) трябва да има определена концентрация. Ако тя намалее, тогава консумираните мазнини се абсорбират слабо, има дефицит на мастноразтворими витамини и това засяга състоянието на кожата.

На лицето в зоната на „третото око“ може да се появи зачервяване, дразнене и дори фурункул (това вече е близо до циротични чернодробни промени).

Други признаци на чернодробни проблеми

– Нокътните плочи са избледнели.
– Чуплива коса.
– Хъркане по време на сън.
– Стискане и скърцане със зъби (може да възникне при паразитоза).
– Паразитите блокират жлъчните пътища, оттокът на жлъчката се нарушава, възникват условия за развитие на мастна хепатоза.
– Мазнини по тялото, червени бенки.
– Разстройство на изпражненията. При чернодробни патологии могат да се наблюдават както диария, така и продължителен (до седмица или повече) запек.
– Хората с чернодробни проблеми са многословни или раздразнителни и нещастни. При здрав черен дроб човек е по-активен и мил.

Някои чернодробни патологии заблуждават с обща симптоматика

Какво е важно да знаете за чернодробната функция?

1. Много очни заболявания са свързани с втория по големина човешки орган. Болезнеността на лигавицата на очите често е предизвикана заради задръствания в черния дроб. Ерозивните промени са придружени от помътняване на роговицата на окото.

2. Състоянието на черния дроб играе роля в развитието на сенилна деменция (увреждане на паметта).

3. Черният дроб е тясно свързан с мозъка. Ако има недостиг на мед, мозъкът страда. Ако човек не извърши поне 5-6 процедури за прочистване на черния дроб, той може да влезе в неврохирургията с мозъчен оток.

4. Концентрацията на жлъчката определя състоянието на червата. При ниски концентрации може да се появи подуване на корема. Бактериите не живеят в кисела среда и флората започва да доминира, което не е полезно, не се произвеждат витаминни групи, ензими и коензими. Отрови – токсините претоварват черния дроб. И проблемът нараства като снежна топка. Ето защо е важно да се облекчат спазмите, които предотвратяват изтичането на жлъчката.

5. Гневът е вреден за черния дроб. Когато сме ядосани, черният дроб спира да пречиства кръвта.

6. Черният дроб произвежда ензими, които не само подобряват храносмилането , борят се с паразитите, активират панкреатичните ензими, създават среда в червата, но са и компонентите, които активират смазващите елементи в ставите. Ето защо, когато клякането (и при децата – също) представлява проблем, това означава, че черният дроб не е здрав.

***

Кой е Александър Огулов?

Александър Огулов е генерален директор на Образователно-здравния център „Огулов“. Председател е на Професионалната асоциация на висцералните лекари, професор по традиционна медицина, член на Международната европейска академия по естествени науки (Хановер, Германия). Основател и изследовател на т.н. висцерална практика – масаж на вътрешни органи през предната коремна стена.

Източник: ogulov.com

Алкогард против алкохолизъм
Алкогард – помага при проблеми с черния дроб

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *