Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

5 признака на йоден дефицит, които не бива да пренебрегвате

Недостигът на йод носи редица вреди за организма

йоден дефицит хипотиреоидизъм
Появата на гуша е сигурен признак на йоден дефицит

Йодът е един от най-важните микроелементи в човешкото тяло. Той е необходим за нормалното функциониране на щитовидната жлеза, която е ключова за множество жизненоважни процеси.

Тялото не може да произвежда йод, което означава, че този елемент се набавя чрез храната, която консумираме. Възрастните хора се нуждаят от 150 микрограма на ден, според Американската асоциация за щитовидната жлеза (АТА). За бременните жени тази стойност се покачва до 220 микрограма на ден, а за жените, които кърмят, е желателно да приемат по 290 микрограма дневно. За набавяне на препоръчителните количества йод е нужно да се консумират храни богати на този химичен елемент. Такива са например: морски дарове, риба, мляко, сирене, яйца и зеленчуци, които са отледани в богата на йод почва.

От Американската асоциация за щитовидната жлеза изчисляват, че около 30% от населението на света е изложено на риск от йоден дефицит.

 

Тук ще ви разкрием 5 от най-често срещаните симптоми на йоден дефицит.

 

  1. Чуство за умора и депресия

„Йодът е микроелемент, който се намира във всяка тъкан на човешкото тяло” казва д-р Нанси  М. ДиМарко, професор по диетология и хранителни науки в “Texas Woman’s University” в Дентън. „Единствената функция на йода, която ни е известна, е неговата роля в производството на щитовидните хормони. При йоден дефицит щитовидната жлеза не произвежда достатъчно от тях и това често води до чувство на умора и дори депресия”, допълва още специалистката.

 

  1. Суха кожа, изтънена коса и необяснима зиморничавост

Ако забележите необяснимо изсушаване на кожата си, изтъняване на косата или необикновенна чувствителност към студ, е възможно да страдате от хипотиреоидизъм подари липсата на йод. Д-р ДиМарко припомня също, че жените в напреднала възраст са 8 пъти по-склонни към развитие на това заболяване.

 

  1. Липса на концентрация и нарушена умствена функция

При по-възрастните хора, страдащи от йоден дефицит, може да се наблюдават смущения на умствената функция и проблеми с концентрацията. Този симптом е често срещан и при бременните жени, защото не знаят, че през този период трябва да се набляга на храни с голямо съдържание на йод.

 

  1. Поява на гуша (уголемяване на щитовидната жлеза)

Подуване на врата в областта на щитовидната жлеза е сигурен признак, че страдате от хипотиреоидизъм. Гушата обикновено е от най-ранните признаци за липса на йод в организма. При появата на гуша е задължително да се консултирате със специалист в най-скоро време.

 

  1. Проблемна бременност

„Йодният дефицит има множество неблагоприятни ефекти върху растежа и развитието на плода” казва ДиМарко. Наличието на йоден дефицит по време на бременност може да доведе до неврологични увреждания при развитието на плода. В крайни случаи недостатъчният прием на йод може да ограничи растежа на мозъка и да се отрази на интелигентността на детето. Експертите препоръчват кърмещите и бременните жени да приемат най-малко 150 микрограма йод дневно и насърчават използването на хранителни добавки по време на бременността.

Източник: https://www.thehealthy.com/

Изглед на опаковката на продукта Ти Лайф
ТИ ЛАЙФ – чай лечение на щитовидната жлеза

ТИ ЛАЙФ

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *