Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Съветите на д-р Акс: 12 ползи за здравето от пиенето на вода с куркума

Куркумата отдавна е част от традиционните лекарствени практики на индийските и китайските лечители. Водата с куркума помага при хронични заболявания като диабет, артрит, екзема

куркума
Към водата с куркума може да добавите и малко естествен ябълков оцет

Им много научно доказани причини, поради които напитките с куркума запазват позицията си като средство за лечение на редица здравословни проблеми.

Наречена „Златната подправка“, куркумата идва от растението curcuma longa и е част от семейството на джинджифила. Подправката е родом от Индия и Югоизточна Азия и често се използва като средство за подобряване на вкуса и цвета на храната. Корените на куркумата от хилядолетия са предпочитани като лекарство от аюрведичната медицина. Доктор Акс обяснява защо и как пиенето на чаша вода с куркума всеки ден може да ви помогне да подобрите здравето и да се радвате на активно дълголетие.

Кой е доктор Акс?

Д-р Джош Акс е хиропрактик, сертифициран лекар по природна медицина и клиничен диетолог със страст да помага на хората да се хранят здравословно и да водят здравословен начин на живот. През 2008 г. той стартира център за функционална медицина в Нешвил (САЩ), който се превърна в една от най-известните клиники в света.

Oсновател е и на уебсайта DrAxe.com, който е един от най-добрите уебсайтове за естествено здраве в света днес.

Д-р Джош Акс

Д-р Акс е редовен гост-експерт в шоуто „Д-р Оз“ , в което обхваща теми засягащи чревния микробиом, загубата на тегло, здравето на храносмилателната система (като пропускливи черва и кандида), хранителни добавки и билкови лекарства. Автор е на няколко книги за здраве и диети, които бързо са се превърнали в бестселъри.

Според д-р Акс куркумата има силни противовъзпалителни, антиоксидантни и противостареещи свойства, които я правят незаменима при много заболявания

Основният компонент, отговорен за тези и други ползи, е куркуминът. Почитан от древните лечители на Изтока, той е признат за ефективен и от западната медицина, която го използва като важен компонент на различни лекарства и хранителни добавки.

Заради това (и не само) водата от куркума е една от най-здравословните напитки. За да приготвите такава вода, е достатъчно да добавите куркума на прах към предварително загрятата вода, щипка черен пипер, малко джинджифил (по желание) и да разбъркате добре.

Защо използването на такава вода е полезно за здравето?

Облекчава симптомите на артрит и премахва болката

Куркуминът е по-мощен от диклофенак, нестероидно противовъзпалително лекарство, при лечението на болки в ставите и подуване.

Подобрява състоянието при диабет тип 2

Проучване на учените от университета в Сиатъл установи, че добавките с куркума могат да бъдат от голяма помощ на хората, които имат диабет тип 2

Бори се с възпалението

Многобройни заболявания са резултат от хронично възпаление. Тази подправка обаче има мощни противовъзпалителни свойства и се бори с възпалението дори по-добре от някои противовъзпалителни лекарства.

Подобрява храносмилането

Куркумата подобрява храносмилането, като влияе на жлъчния мехур, за да произвежда жлъчка и други храносмилателни ензими, които са необходими за правилното храносмилане. Започвайки деня си с чаша вода с куркума, храносмилателната система се подготвя без стрес за останалата част от деня.

Предпазва черния дроб

Куркумата може да направи чудеса за черния дроб. Известно е, че увеличава производството на жизненоважни ензими, които са отговорни за пречистването на кръвта, която отива към черния дроб.

Предотвратява болестта на Алцхаймер

Известно е, че куркуминът, лекарственото съединение, открито в куркумата, противодейства на симптомите на болестта на Алцхаймер. Съединението блокира образуването на бета-амилоид. Протеиновото вещество причинява увреждане на клетките и тъканите, което постепенно води до болестта на Алцхаймер.

Алкализира тялото и предпазва от онкологични заболявания

Куркумата е част от алкалните храни, които имат положителен ефект върху тялото. Алкалната среда инхибира развитието на раковите клетки.

Укрепва сърдечно-съдовата система

Куркуминът, активната съставка в куркумата, предотвратява образуването на кръвни съсиреци. Това, освен че облекчава работата на сърцето, пази и от такива животозастрашаващи състояния, като инсулт и инфаркт.

Удължава продължителността на живота и предотвратява стареенето

Куркуминът успешно потиска активността на свободните радикали и предотвратява възпаленията, които са два от най-важните фактори за стареенето.

Подобрява състоянието на кожата

Куркумата е естествен пречиствател на кръвта, тъй като помага за премахването на токсините. Нейните антиоксидантни свойства предпазват клетките от увреждания, причинени от свободните радикали, като изсветлява тена, добавя здравословен блясък и забавя процеса на стареене. Пастата от куркума е част от индийските ритуали за чиста и здрава кожа от незапомнени времена. Благодарение на нея ще се избавите от такива досадни козметични дефекти като старчески петна и нежелано окосмяване. Освен това, тази паста е много ефективна и при по-сериозни заболявания на кожата като екзема, псориатични плаки и акне.

Помага при отслабване

Известно е, че водата от куркума предотвратява натрупването на мазнини в тялото, което може да бъде жизненоважно в процеса на отслабване.

Подобрява работата на имунната система

Куркумата съдържа липополизахариди и ендотоксини, които повишават имунитета и намаляват риска от настинки, грип и други инфекции. Пиенето на вода с куркума всеки ден, особено през зимата, може да помогне на тялото в защита срещу тежките вирусни инфекции.

Съображения за сигурност и противопоказания

При определени обстоятелства трябва да бъдете внимателни, преди да пиете вода от куркума, тъй като тя може да има някои потенциални странични ефекти.

– Ако имате камъни в жлъчката или запушване на жлъчните пътища, не консумирайте вода с куркума, тъй като куркумата може да изостри проблемите.

– Куркумата е в състояние да забави съсирването на кръвта и да причини повече натъртвания и кървене. Затова, ако сте планирани за операция, избягвайте да използвате куркума поне две седмици преди това.

– Ако страдате от диабет, консумирайте внимателно, тъй като куркуминът може да понижи нивата на кръвната захар твърде много.

Как да си направите вода от куркума у ​​дома?

1. В подходящ съд сложете чаша вода и я оставете да заври.

2. По желание добавете малко джинджифил (за подобряване на вкуса). Щом джинджифилът омекне, махнете от огъня и добавете равна чаена лъжичка куркума. Завършвате със задължителната щипка прясно смлян черен пипер, без който куркумата няма да бъде ефективна.

3. Към края можете да сложите малко мед, за да подсладите напитката. Разбъркайте хубаво и консумирайте докато е топла, но не и гореща.

Пийте редовно тази детокс вода от куркума и вижте как здравето и състоянието на кожата ви се подобряват постепенно.

Източници: draxe.com, food.ndtv.com

куркума капсули
Куркума – „златната богиня“

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Съветите на д-р Акс: 12 ползи за здравето от пиенето на вода с куркума

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *