ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как сезоните влияят върху честотата на зараза с коронавирус?

Много страни, които облекчиха карантината в началото на лятото, започнаха да въвеждат ограничителни мерки през есента, поради увеличаване разпространението на коронавирус


Може ли спадът на температурата и промяната на времето да играят роля?

Температурата, както относителната и абсолютна влажност на въздуха влияят на вирусите.

Грипните вируси са по-стабилни при ниски температури, докато полиомиелитът и други ентеровируси са по-агресивни в горещо време. Що се отнася до новия тип коронавирус, високата температура и високата влажност на въздуха не оказват влияние върху намаляване нивото на циркулация на инфекцията.

Надеждата, че този вирус на практика ще изчезне, че значително ще се намали интензивността и циркулацията му през лятото, не се сбъдна “, каза професор Наталия Пшеничная, заместник-директор на Централния изследователски институт по епидемиология, базиран в Москва.

Професор Наталия Пшеничная

Според нея вирусът се чувства комфортно при всякакви условия: както при висока, така и при ниска влажност, както и при различни температури. Тя отбеляза още, че лошото време може да причини хипотермия и да направи по-вероятно заразяването с коронавирус. Както в случаите на остри вирусни инфекции (ОВИ), влошаването на времето допринася за факта, че човек става по-податлив на различни инфекции, включително и коронавирус.

Тя също така напомни, че инфекцията с други респираторни вируси може да усложни хода на COVID-19.

Каква е причината за активното разпространение на вируса през студения период?

През февруари 2020 г. на пресконференцията „Тайните на Ухан. Кой крие истинския мащаб на коронавируса? “ Георги Сапронов, ръководител на Центъра по инфекциозни болести на Централната клинична болница към президентската администрация на Руската федерация, заяви, че коронавирусната инфекция не зависи от метеорологичните промени. Но в същото време, ако вземем предвид, че основният му път на разпространение е по въздуха, тогава интензивността на разпространението на вируса отчасти попада под сезонната активност.

Георги Сапронов

С появата на слънчевите лъчи, с повишаване на температурата, разбира се, много вирусни дейности спадат“, обясни Сапронов.

Ние знаехме, че броят на заразените ще нараства, тъй като ковид се държи като респираторен вирус, който има очевидна сезонност. Той идва при нас най-вече през студения сезон“, допълни Сапронов.

Защо горещото време не намалява риска от заразяване с COVID-19?

Горещото лятно време не намалява риска от заразяване с коронавирус, тъй като при пациенти с COVID-19 вирусът е в белите дробове и там слънчевата светлина няма да помогне. Това заяви пред РИА Новости представителят на Световната здравна организация (СЗО) в Русия Мелита Вуйнович.

Известно е, че слънчевата светлина на практика убива микробите и вирусите. Но вирусът (COVID-19) не е само навън, той е вътре в хората, в белите дробове, а там слънчевата светлина няма да помогне. Възможно е да се заразите с COVID-19, независимо колко слънчево или горещо е времето “, каза Вуйнович.

Може ли коронавирусът да се превърне в сезонно заболяване?

Експертите на Роспотребнадзор смятат, че тенденцията към намаляване на опасността от коронавирус с неговото все по-широко разпространение ще продължи и COVID-19 ще се превърне в сезонно заболяване, заедно с острите вирусни инфекции и грипа. Затова на 18 септември отделът обяви намаляване на смъртността от новата коронавирусна инфекция с повече от половината от април 2020 г., обяснявайки това чрез адаптацията на хората към коронавируса. Ако тази тенденция продължи, COVID-19 може да се превърне в сезонно заболяване.

От средата на април 2020 г. в света се наблюдава спад в смъртността от COVID-19 от 7,2% на 3,2%. Намаляването на смъртността в световен мащаб може да се дължи не само на напредъка в методите на лечение, но и заради вероятно отслабване на вирулентните свойства на вируса“, обясниха от пресслужбата на Роспотребнадзор.

Какво е мнението на западната медицина, относно сезонното разпространение на коронавируса?

Според английските учени, зимните условия могат да повлияят както на разпространението на вируса, така и на способността на човек да се възстанови, ако е заразен.

Професор Акико Ивасаки

Известно е, че голяма част от респираторните вируси са сезонни“, казва Акико Ивасаки, професор по имунология в Йейлския университет. „Затова, не бих се изненадала, ако действително повишеното предаване на ковид през зимните месеци се обостри.“

Има три основни причини, поради които учените смятат, че разпространението на коронавирусът може да бъде зависимо от атмосферните условия

Вирусът не обича определени сезони, така както и телата ни не обичат определени сезони. През зимата заразите зачестяват, защото много хора се събират на закрити пространства – метро, работни помещения, заведения, зали за концерти и т.н.“, каза Бенджамин Зайчик, доцент в Университета „Джон Хопкинс“.

SARS-CoV-2, официалното наименование на вируса, който причинява COVID-19, се разпространява чрез дихателни капчици, образувани при дишане, говорене, кихане или по време на кашлица. Вирусът оцелява по-добре в студени и сухи условия, характерни за умерените климатични зони. Ниската влажност също насърчава изпаряването на капчици вируси в малки аерозолни частици, които се задържат във въздуха, увеличавайки риска от въздушно предаване през зимата.

Бенджамин Зайчик, доцент в Университета „Джон Хопкинс“

Студеното време може допълнително да увеличи разпространението на болестта, тъй като прекарваме повече време на закрито

Колкото по-дълго контактуват и са заедно под един покрив хората от едно домакинство, толкова по-голяма е вероятността те да предадат вируса“, заяви Джон Линч, професор по инфекциозни болести от Университета във Вашингтон. „Когато трябва да назовем местата, на които най-интензивно се предава вируса, това са предимно домовете. След това са работните места, на които хората нямат способността да спазват дистанция един от друг. И чак накрая можем да обвиним големите магазини и откритите пазари. Опасни са местата, на които хората са един срещу друг, и не чак толкова кината и театрите, на които хората са един зад друг, въпреки че и там съществува вероятност от зараза.“

Професор Джон Линч

Зимното време може да попречи на способността на организма да отблъсква вирусните инфекции. Липсата на слънчева светлина изчерпва нивата на витамин D и отслабва имунната система. Много проучвания вече са установили връзка между ниските нива на витамин D и случаите на COVID-19.

Студеният, сух зимен въздух уврежда клетките на дихателните пътища, върху които вирусните частици буквално залепват. Ако тялото не е в състояние да се отърве от тези полепнали вирусни частици, може да са необходими по-малък брой от тях, за да се разболее човек, или болестта да протече с повече и по-опасни усложнения“, казва Ивасаки.

Тя препоръчва на хората да използват овлажнители за въздух в домовете и офисите. И не на последно място – правилна и редовна употреба на лични предпазни средства.

Източник: www.voanews.com, www.kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *