ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Лекарски съвети за поддържане на имунитета БЕЗ лекарства

Яжте чесън и ходете повече пеша, за да подсилите имунитета през есенно-зимния сезон, съветва руски лекар

имунитета
Силата на имунитета зависи от начина на хранене и физическата активност

Можете да дадете сила на имунитета по естествен начин. И това е най-доброто, което всеки е в състояние да направи, преди да изтича до аптеката за имуностимулатори.

Има много начини да се предпазите от инфекции без никакви лекарства, като използвате собствения си имунитет. Как да направите това, ще разберете ако последвате съветите на лекаря.

Защо не трябва да приемате имуномодулатори и антивирусни лекарства?

Кои са най-добрите храни за подсилване на имунитета през студения сезон? Ето и мнението на известният руски лекар, рехабилитатор и кандидат на медицинските науки Александър Шишонин.

Какво е имунитетът и как работи?

Имунитетът е способността на организма да се противопоставя на инфекциозните агенти, които навлизат в тялото. Той е вроден или придобит. Придобитият имунитет може да бъде естествен, т.е. разработен от организма самостоятелно, или изкуствен, получен в процеса на имунизация.

Александър Шишонин

Имунитетът е много сложен механизъм. Борбата с инфекциите се провежда от специални клетки в човешкото тяло. Те изпълняват различни функции: памет (след първия контакт с инфекцията), откриване на чужди вещества и микроби, подпомагане на други клетки и директно унищожаване на патогените. Тези клетки трябва да „узреят“ и да се натрупват в тялото. За това има специални „имунни“ органи: далакът, костният мозък, разположен вътре в костите, тимусната жлеза, лимфните възли, апендикса и, разбира се, мозъка.

Освен това, трябва да отбележим и бариерите на тялото, така наречената „врата към инфекцията“. Най-често инфекциите се разпространяват по въздушно-капков път. В този случай „входна врата“ са дихателните пътища, започвайки от лигавицата на носа и гърлото и завършвайки с белите дробове. По цялата дължина на дихателните пътища, върху лигавичната им повърхност, има клетки, които се борят с вирусите и бактериите, проникващи отвън навътре в тялото.

Как да поддържаме правилно имунитета?

Отдавна е доказано, че приемането на много лекарства може да има странични ефекти върху човешкото тяло и имунната му система. Заедно с това, приемът на „имуностимуланти“, „имуномодулатори“, „антивирусни“ лекарства и тяхната ефективност е една от най-големите заблуди, в която много хора все още безрезервно вярват. Изследвания на учени от САЩ и Европа разкриват, че показателите за ефекта от приема на тези лекарства, в сравнение с приемането на плацебо при неусложнени инфекциозни заболявания, са или незначителни, или липсват. Упражненията, ходенето пеша и правилното хранене са се оказали много по-ефективни.

Умереното, но всекидневно физическо натоварване спомага за увеличаване на кръвоснабдяването и функционирането на „имунните“ органи

Друг вариант е висцералният масаж (масаж на корема и вътрешните органи). А за да подобрите работата на дихателните пътища, можете да изпълнявате дихателни упражнения. Контрастният душ ще тренира съдовата система и механизмите на имунния отговор.

Колко ефективно е ходенето пеша за повишаване на имунитета?

Фактът, че ходенето е мощно лечебно средство е доказано не само от живота, но и потвърдено от най-новите научни данни. Резултати от изследвания на различни научни организации в Европа и САЩ показват, че 26 болести могат да бъдат излекувани с помощта на ходене, включително сърдечно-съдови заболявания (като хипертония, атеросклероза, сърдечна недостатъчност, коронарна болест на сърцето, придобити сърдечни заболявания), хронична обструктивна белодробна болест, психични разстройства, заболявания на опорно-двигателния апарат. За да увеличат човешкия имунитет, авторите на изследванията препоръчват да се върви пеша от три до десет километра дневно, със спокойно темпо. Александър Шишонин препоръчва здравословно ходене със скорост 5-6 км в час, тоест нещо между състезателното ходене и нормалното темпо на ходене.

Какво трябва да бъде храненето, за да се гарантира добрата работа на имунитета?

Трябва да включите в диетата си повече храни с флавоноиди и фитонциди. Флавоноидите са най-големият клас растителни полифеноли. Те са известни повече от едно столетие. Флавоноидите играят важна роля в метаболизма на растенията и са много широко разпространени във висшите растения. Редица флавоноиди имат антибактериален (антимикробен) ефект.

Фитонцидите са летливи биологично активни вещества, образувани от растенията, които убиват или потискат растежа и развитието на бактерии, микроскопични гъби и протозои. Защитната роля на фитонцидите се проявява не само в унищожаването на микроорганизмите, но и в потискането на тяхното размножаване, в отрицателния хемотаксис на подвижните форми на микроорганизмите и в стимулирането на жизнената дейност на микроорганизмите, които са антагонисти на патогенните форми.

Храни, богати на флавоноиди и фитонциди:

– Лук и чесън. Съдържа витамин С и фитонциди, които убиват бактериите.

– Броколи.

– Зелен чай.

– Пипер (чили, червена месеста чушка).

– Домати.

– Зехтин. Богат е на витамин Е.

– Кедрови ядки. Съдържа цинк, който стимулира синтеза на Т-лимфоцити.

– Мляко и ферментирали млечни продукти. Те съдържат органичен калций, който е необходим за нормалното функциониране на белодробната тъкан.

– Авокадо, зелен грах, маруля и други храни, съдържащи витамин Е. Те са антиоксиданти, предпазват тялото от токсини.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *