Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Против пърхот: 3 лесни и евтини домашни рецепти

С помощта на тези лесни рецепти против пърхот ще се отървете от проблема лесно и ефикасно

пърхот
Доказано е, че натуралните лекове сещу пърхот са много ефективни

Пърхотът не е вреднен и заразен, но със сигурност е упорито и много неприятно състояние. Той може да е причина за непрекъснат сърбеж или появата на малки бели люспи върху тъмните ви дрехи. Изследвания сочат, че около 50% от населението на земята има пърхот.

Д-р Джошуа Цайхнер, директор по козметични и клинични изследвания към департамента по дерматология в болница Mount Sinai, казва, че пърхотът е резултат от реакцията на тялото към вид дрожди (бактерии), който живеят върху кожата. Когато въпросните бактерии се разпространят прекалено много, това може да предизвика възпалителна имунна реакция, която води до лющене на кожата.

Пърхотът може да се появи по целия скалп, но обикновено е най-разпространен в задната част на главата и около ушите.

Доказано е, че натуралните лекове са много ефективни. Те обикновено действат, като унищожават излишните дрожди, което елиминира пърхота.

Тук ще ви разкрием 3 домашни средства против пархот и начините, по които да ги използвате.

 

  1. Ябълков оцет

Според д-р Цайхнер ябълковия оцет помага в борбата с пърхота по 2 начина. Първо, той има антибактериални и противогъбични свойства, което убива дрождите причинаващи пърхот. Второ, той действа стягащо на кожата, което означава, че свива порите и премахва излишното омазняване. Омазненият скалп е идеална среда за разпространение на бактерии.

Как се използва?

Приготвя се проста смес от вода и оцет в съотношение 50 на 50. Втрийте старателно в скалпа и оставете да престои окло пет минути, преди да изплакнете.

 

  1. Сода бикарбонат

Също като ябълковия оцет, содата помага при пърхот по 2 начина. Тя има противогъбични свойства и може да ексфолира, което е полезно за хора, които имат значително лющене на скалпа. Ексфолирането може да помогне да се отървете от натрупаните люспи по-бързо и предпазва от повторната поява на пърхот.

Как се използва?

Д-р Кавери Кархейд, медицински и козметичен дерматолог от Сан Франциско, казва следното: „Може да добавите 1 супена лъжица сода в шампоана си или може да разбъркате сода с вода до получаване на гъста консистенция подобна на паста. Ако добавите содата в шампоана си, го използвайте както обикновено и втривайте повече, ако използвате смес от сода и вода я използвайте като масажирате и изтърквате скалапа с нея. След което изплакнете обилно”.

Според докторката, това средство е много ефективно, но не трябва да се прекалява с употребата, защото содата може да увреди косата.

 

  1. Алое вера

Алоето е добре известно с овлажняващите си свойства. Това може да помогне за сърбежа, причинен от сухотата на кожата. Освен това изследванията показват, че алое вера има антибактериални и противогъбични качества, които намалят дрождите по скалпа.

Как се използва?

Ще се наложи да си вземете си гел от алое вера. Препоръчително е да използвате чист пресен гел от растението, но може да използвате и предварително опакован. Нанесете го върху засегнатите зони и го оставете да престои 30 минути, преди да изплакнете.

Ако изпитате дискомфорт при използване на горепосочените методи, изплакнете скалпа си веднага.

 

Добре е да знаете:

Домашните средства против пърхот не винаги действат. Ако нито един от тези методи не Ви помогне, а състоянието пречи на ежедневието и самочвуствието Ви, трябва да се консултирате с дерматолог.

Източникци: https://www.insider.com; https://skinkraft.com/

шампоан против пърхот с цинк
ШАМПОАН ПРОТИВ ПЪРХОТ С ЦИНК И БРЕЗА

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *