Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Норбеков: Източна лечебна практика за изцеление на цялото тяло

Тази техника подобрява циркулацията през меридионалните канали, масажирайки основните енергийни точки и вътрешните органи

лечебна практика
Източна лечебна практика за изцеление на цялото тяло

Източната лечебна практика релаксира мускулите, сухожилията и ставите. Това е сравнително лесен, но ефективен метод за релаксация и профилактика на заболяванията. М.С. Норбеков я описва в книгата си „Даосский комплекс самомассажа“. Предлагаме ви част от нея, която включва основните техники за самоизцеление.

М.С. Норбеков

Импулсивно протягаме ръка и докосваме мястото, на което усещаме болка. Древните хора са превърнали този импулс в масаж. Самостоятелното използване на този лечебен инструмент, както се досещате, е едно от най-древните, изпитани и истински лечебни изкуства.

Самомасаж по системата Тай Чи

Изпълнявате упражнения седнали, с изключение на последното. Преди да започнете масажа, активирайте ръцете си. Разтривате дланите, така че да станат горещи. Когато практикувате комплекса, е важно да се съсредоточите върху всяко конкретно упражнение. Преди да започнете затворете очи и мислете за нещо приятно. По възможност изключете съзнанието напълно. Медитирайте!

1. Седнете удобно с леко раздалечени крака, ръцете са на коленете. Затваряте очи и извършвате няколко дълбоки вдишвания и издишвания, 15-20 пъти. При вдишване – издувате стомаха, при издишване го изтегляте назад. По този начин се масажира коремната кухина.

2. Разтрийте ушите с палеца и показалеца. Поне 20 пъти минавате по дължината на всяко ухо.

3. След това действате върху ушите с дланите. Дланите се движат нагоре и надолу, а с тях се движат и ушите . Извършват се поне 20 такива движения.

Разположение на меридианите в човешкото тяло

4. Стискате зъби в продължение на една минута, след което правите 30-40 леки почуквания с тях. Повторете 5 пъти.

5. Стиснете зъби, но без да има натиск

Започнете да изписвате буквата „О“ с език , масажирайки венците. По същия начин с език масажирате и от другата страна, движейки езика между зъбите и устните. Брой изпълнения: в началото започвате с 5 и постепенно стигате до 20 пъти.

По време на работата на езика се отделя слюнка. Съберете я, и в края на масажа я глътнете.

6. Със средно темпо издувайте бузите, като масажирате бузите с въздух. Изпълнявайте упражнението поне 30-40 пъти.

7. Масажирайте носа . Отстрани на носа поставете двете фаланги на палците, които са обърнати така че масажирането да не се извършва с възглавничките, а с външната част. Масажирате носа, като премествате пръстите надолу към ъглите на устата и нагоре. Започвате да се движите от моста на носа. Работи се със средно темпо и лек натиск. Извършват се поне 15-20 преминавания надолу и нагоре.

8. Масажирайте веждите. Очите са затворени. Работите с палците, като отново не използвате възглавничките. Движете пръстите с лек натиск от третото око към слепоочията. Правят се 20-30 преминавания от моста на носа до слепоочията и обратно.

9. Масажирайте скалпа чрез поглаждане

С лявата или дясната длан тръгвате от челото към тила и гърба, и така 10-15 пъти. След това действате върху точката на свързване на главата и шийния прешлен. Работите с вибриращо движение (потупване) 15-20 секунди.

10. Масажирайте очите. Работи се с очните ябълки под затворени клепачи. Предварително пригответе компреси за очите, които са леко затоплени и натопени в по-силна отвара от лайка. Правят се кръгови движения по посока на часовниковата стрелка. Движенията са бавни. След това правите същите движения в посока, обратна на часовниковата стрелка (поне 10 движения във всяка посока). Затоплете пръстите като ги триете един в друг и леко масажирайте затворените очи с топли длани и пръсти. Накрая се правят няколко бързи мигания.

Масаж на очите

11. Продължаваме да масажираме очите. Очите са отворени. Работим с очни ябълки, движения надясно и наляво. Сега протегнете дясната ръка отстрани, на нивото на раменете. Главата е неподвижна, очите са наклонени надясно. Погледът е насочен към върховете на пръстите на дясната ръка. Преместваме ръката в хоризонтална равнина, от дясно на ляво, към лявото рамо. След това връщаме ръката в първоначалното й положение. Очните ябълки се движат, следвайки ръката, без да изпускат върховете на пръстите. Нека приемем движението на ръката отдясно наляво и назад като 1 цикъл. Изпълняват се поне 5 цикъла. Повтаря се същото и с лявата ръка.

12. Масажирайте лицето

Премахнете умората и стреса след края на работния ден или когато имате нужда от разпускане. Масажът се извършва с двете длани, обхващайки бузите, челото и слепоочията. Движението на ръцете е като при пране. Работи се отдолу нагоре. „Изпирате“ така поне 15-20 пъти.

13. Масажирайте задната част на главата. Поставете преплетените пръсти на тила. Масажът се извършва с лек натиск. Преплетените пръсти се опитват да огънат главата към гърдите, а врата внимателно издърпва главата назад. Така главата остава почти в първоначалното си положение, леко наклонена назад. Работи се със средно темпо. Извършвате поне 15-20 движения.

14. Масажирайте рамото. С дясната длан с кръгови движения разтрийте областта на лявото рамо. След това сменяте ръцете. С кръгови движения разтрийте областта на дясното рамо с лявата длан. Отначало се работи с леки движения, едва докосващи. След това ускоряваме движението на дланта, увеличаваме натиска върху третираната зона на тялото. Даваме на всяко рамо поне 20 триещи движения.

15. Работите с мускулите на гърба и корема. Съберете длани като за молитва. Издърпвате ръцете нагоре колкото е възможно, като се стараете да не отлепвате прилепналите лакти. Трябва да усетите напрежение. Повторете 10 пъти.

16. За страничните мускули на гърба и раменните стави

Дланите пак са прибрани като за молитва. Започвате да движите ръцете наляво и надясно, все едно люлеете, като в същото време избутвате лакти навън. Ръцете са свити в лактите. Прави се 20 пъти. Кратка почивка и продължавате.

Ръцете работят антифазно. Когато едната ръка върви напред, другата се движи назад. Подобно на начина, по който атлетът работи с ръце, докато бяга. Изпълнявайте упражнението със средно темпо. Необходимо е да се изработят поне 20-30 движения.

17. Масажирайте лумбалната област. Наведете се леко напред. Поставете загрятите длани върху лумбалната област. Разтривайте кръста с движения нагоре и надолу. Едната длан е разположена в най-високата част на гърба, до която дланта може да достигне. Другото е на сакрума. Дланите се движат едновременно, една към друга. Започвате да търкате възможно най-близо до гръбначния стълб, като постепенно преместваме дланите си по лумбалната област в страни. Ще вземем преминаването от гръбначния стълб към страничните повърхности на лумбалната област за 1 цикъл. Работи се с натиск, със средно темпо. Извършват се поне 20-30 цикъла.

18. Масажирайте стомаха

Разтрийте го с дланта на ръката, с лек натиск. Извършвате спирални движения по посока на часовниковата стрелка върху корема. Започвате да работите около пъпа, постепенно, по спирала, приближавайки се до границите на корема. След това постепенно, по същия начин, по спирала, се връщате в областта на пъпа. Правят се поне 30 цикъла.

19. За мускулите на пресата и кръста. Изпълнявайте упражнението, докато седите. Поставете дланите на бедрата. Извършвате кръгови въртеливи движения. Въртите тялото в долната част на гърба. В началото на упражнението се движите леко, но бързо.

Масаж на корема

Постепенно увеличавайте обхвата на движение, извършвайте завъртания с по-голям диаметър. Извършвайки най-големите ротации, забавете темпото. След това отново стеснявате обхвата на движение, като го ускорявате. Направете 15-20 „кръгове“ в една посока. И същото количество – в другата. В края на упражнението извършвате ритмична ретракция (свиване, сбръчкване, отдръпване) на перинеума и ануса едновременно, поне 15-20 пъти.

20. Работите с мускулите на гърба, корема и краката

Седите, облегнати назад. Акцентът е върху ръцете зад гърба. Последователно изпъвате краката напред, издърпвате пръсти също напред, връщате се в изходна позиция. Изпълнявате поне 15-20 движения с всеки крак.

21. Масажирате коленните стави. Разтворете ръцете. Поставете топлите длани отгоре. Разтривайте с кръгови движения. Работи се с лек натиск и средно темпо.

22. Масажирате краката. Преди да започнете масажа, загрейте ръцете чрез триене. Седите на турски, доколкото можете. Краката почти се докосват. Ръцете на двете ръце обхващат краката така, че палците да са на вътрешната част на стъпалата, а останалите пръсти са на външната част на краката. С палците разтривате ходилото от пръстите до петата и обратно. Работи се със средно темпо.

Масаж на стъпалата

23. Масажирате стомаха. Седнете удобно, с леко раздалечени крака, ръце на коленете. Затваряте очи и извършвате няколко дълбоки вдишвания и издишвания, 15-20 на брой. При вдишване – коремът се закръгля, издувате стомаха, при издишване – изтегляте назад. По този начин се масажира коремната кухина. Повтаря се упражнението, с което започва комплекса за самопомощ.

24. Ободряващ самомасаж

Изпълнява се с техника на потупване. Краката са леко раздалечени. С дланите на двете ръце леко се удряте по лицето, по бузите, челото, бузите.

25. След това потупвате врата , гърдите, стомаха, задните части, бедрата. Обработвате всяка от горните области поне 10 пъти.

26. Последното упражнение се изпълнява в движение. Разхождате се из стаята, вдигайки високо колене, като се опитвате да достигнете корема с тях. Махате ръце свободно и широко. Темпото на ходене в началото на упражнението е бавно. Редува се бавно и бързо темпо. Дишате свободно, без забавяне.

Автор Норбеков М.С., „Даоски комплекс за самомасаж“

Източник: kolobo-ok.narod.ru

Спонди гард
Спонди гард помага

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *