ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

15 препоръки за самопомощ при диабет

Естествена помощ при диабет

1. Намалете консумацията на храни, съдържащи скорбяла, които са с високо съдържание на въглехидрати като хляб, картофи, преработени зърнени култури, ориз, или такива, които имат висок гликемичен индекс. Гликемичен индекс е система, която нарежда храните на базата на влиянието им върху нивата на кръвната захар.

2. Консумирайте храни с високо съдържание на фибри, спазвайте ниско маслена диета и се опитайте да премахнете напълно вредната храна и боклуците от хранителни си режим.

3. Започнете тренировъчна програма! В повечето случаи намаляването на теглото може да помогне на хората с диабет тип 2. В допълнение към намаляването на телесните мазнини, редовната физическа активност подобрява инсулиновата чувствителност.

4. Диетичните фибри като Псилиум (Индийски живовляк) също подобряват глюкозния толеранс.

5. Включването на бирена мая или добавката хром към здравословната си програма помага за подобряване глюкозния толеранс и повишава чувствителността на тялото ни към инсулин.

6. Взимайте добавки с витамини и минерали като витамин В, витамин С, витамин Е, магнезий и цинк. Хората с диабет са склонни да имат ниски нива на тези важни хранителни вещества в кръвта си. В допълнение тези добавки са показали, че помагат за намаляване увреждането на очите, нервите и бъбреците – здравни проблеми, които често се появяват с напредване на болестта.

7. Алфа липоевата киселина е естествена съставка, която се произвежда от тялото и е силен антиоксидант, тя също подобрява инсулиновата чувствителност.

8. Съществуват данни, които сочат, че добавки с витамин D могат да увеличават нивата на инсулин при някои хора.

9. Билката Нопал (смокинов кактус) може да помогне за укрепване на черния дроб и задстомашната жлеза по този начин подобрява способността на тялото ни да използва инсулин.

10. Препоръчва се да избягвате на аминокиселината цистеин, която намалява нивата на инсулин и по този начин повлиява на усвояването на глюкозата.

11. Стевията е естествено сладко растение което е отличен заместител на захарта, без нейните недостатъци. Тя може да се използва и при готвене.

12. Яжте и пийте млечни продукти и продукти с високо съдържание на калций, прясно и кисело мляко, диетична извара, овче и краве сирене, кашкавал, топени сирена и др.

13. Пийте много течности, над 2 литра на ден.

14. Яжте храни, богати на желязо – зелена салата и маруля, краставици, репички, спанак, тиквички, домати.

15. Избягвайте консумацията на алкохол и ограничете кофеина до не повече от 300мг на ден.

Не се препоръчват също тлъсти меса, пържено и люто.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *