ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Нови проучвания: Пробиотиците помагат при още 5 заболявания

Оказва се, че полезните бактерии помагат за отслабване, при кожни проблеми, алергии и депресивни състояния

пробиотични бактерии
Източник на изображението: https://www.gutmicrobiotaforhealth.com/

Ако сте чували нещо за пробиотиците, вероятно сте наясно, че тези живи бактерии (съдържащи се в кисело мляко, кефир и други подобни храни) са ключови за доброто здраве на храносмилателната система. Последни проучвания сочат, че пробиотиците не само облекчават стомашни проблеми, но и носят редица ползи за здравето.

Проблемът е, че е трудно да се набавят достатъчно от тях само с хранене. За хора, които страдат от стомашно-чревни проблеми се препоръчва да си ги набавят под формата на хранителни добавки.

„Знаем за пробиотиците от много време, но през последните пет години се наблегна върху изследването им”, казва Кристина Сечинаро, изследовател диетолог в „Center for Clinical Investigation at Brigham”. „Повечето хора си мислеха, че пробиотиците са полезни само за здравето на храносмилателната система. Но тя е свързана с цялото тяло и всички останали системи”, допълва още тя.

 

Изследванията стигат до извода, че живите бактерии помагат на организма по следните начини:

 

  1. Спомагат за отслабването

Консумирането на пробиотици наистина може да ускори процеса на отслабване. Нов мета-анализ, публикуван в „International Journal of Food Sciences and Nutrition”, предоставя доказателства в тази насока. Проучване проведено при 1900 здрави възрастни сочи, че при консумирането на повече от един вид пробиотична храна на ден, в продължение на 8 седмици, води до сигурно редуциране на телесната маса. При това, без промяна в останалите хранителни навици.

 

  1. Облекчават кожни проблеми

Някои проучвания доказват, че правилните щамове пробиотици могат да помогнат при псориазис, екзема и розацея. Много от кожните проблеми са в резултат на възпалителни процеси. Някои щамове живи бактерии имат силни противовъзпалителни качества, което ги прави идеални за помощно лечение при кожни заболявания.

 

  1. Повдигат имунитета и предпазват от настинки и грип

Изследвания при спортисти показват, че тези, които консумират повече пробиотични храни, се разболяват по-рядко и по-рядко развиват инфекции на горните дихателни пътища. Доказано е, че добрите бактерии предпазват тялото от опасни вируси и бактериални инфекции.

 

  1. Предпазват от алергии

Изследване публикувано в “European Journal of Clinical Nutrition”, установява, че хората страдащи от алергии, които пият пробиотик наречен B.lactis, веднъж дневно, имат много по-лека симптоматика при алергиите си. „Това се дължи на факта, че пробиотиците променят пропускливостта на чревната стена и спомагат за предотвратяване на възпалителни процеси“, казва диетологът Моли Кимбъл.

 

  1. Отразяват се добре на психичното състояние

Малки по мащаб изследвания сочат, че хората, които консумират повече пробиотични храни, по-рядко страдат от депресивни състояния и имат по-ниски нива на тревножност и стрес.

Експертите не са сигурни каква е връзка между добрите стомашни бактерии и доброто настоение, но смятат, че това е свързано с нещо, наречено чревно-мозъчна ос. Смята се, че съществува вид сигнализиране между стомашно-чревни тракт и неврната система.

Източник: https://www.mensjournal.com/

Уанбиотик
Пробиотик с над 200 милиарда живи бактерии във всяка капсула!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *