Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

За какви видове рак е ефективен витамин D?

Лекарите установиха връзката между витамин D и профилактиката на рака преди 80 години

 витамин D
Витамин D – достъпен и полезен в оптимални количества

През 1941 г. изследванията и статистиката показват, че смъртните случаи от рак често са свързани с географската ширина, в която живее човек. Изводът беше следният: колкото по-на юг, толкова по-малък е броят на раковите тумори. Тогава учените започнаха да правят паралели с развитието на онкологични заболявания и наличието на витамин D в човешкото тяло като основно вещество, което се влияе от ултравиолетовата светлина.

Първото потвърждение на тази теория е получено през 1980 г., когато Седрик и Франк Гарландс публикуват своята статия в International Journal of Epidemiology, в която се посочва, че човек трябва да получава достатъчно витамин D, за да намали риска от рак на дебелото черво.

По-нататъшните проучвания следват буквално едно след друго, в резултат на което експертите установяват, че при нормален прием на витамин D, така че да няма дефицит, хората могат да предотвратят рак на гърдата, яйчниците, простатата, червата, пикочния мехур и лимфомите.

Това е свързано с факта, че витаминът е прохормон и клетките на различни органи имат рецептори за него

И ако организмът има дефицит на витамин D твърде дълго, огромен брой реакции в тялото се нарушават. Клетките започват да имат склонност към злокачествени заболявания. Може ли витамин D наистина да предпази от рак?

Ето и едно експертно мнение от Татяна Романенко, терапевт, ендокринолог и кардиолог

Витамин D може да удължи ефекта от химиотерапията, като по този начин минимизира дозата на химикалите и вредата от тях за организма.

Татяна Романенко, терапевт, ендокринолог и кардиолог

Има и един куриозен факт за витамин D. Антитуморната активност се притежава не само от естествената форма на витамин D, холекалциферол D3, но и от неговия активен метаболит калцитриол. Налице са и интересни проучвания между сезонността на белодробния рак при норвежците. Учените и лекарите са стигнали до извода, че честотата на рака е по-висока през зимния период, когато нивото на витамин D, разбира се, е значително по-ниско. Специалистите отидоха по-далеч и откриха модел, според който успехът на хирургичните интервенции е много по-голям, ако лечението се провежда през лятото, което, разбира се, налага да се предписва полезния в оптимални дози витамин на всички пациенти с рак.

Производство на витамин D

Самият витамин D се произвежда в организма, когато е изложен на пряка слънчева светлина. Обикновено това време е около обяд – точно когато се препоръчва да не излизате на слънце. Според експертите, по това време са достатъчни 10-15 минути престой на слънце, за да получите дневната норма. Не мислете, че можете да прекалявате – всъщност силният тен, напротив, затруднява производството на витамин D.

Затова е по-добре да се консултирате с лекар, да направите необходимите изследвания и тестове, за да може да се определи дозата на витамина, който може безопасно да се консумира. Важно е да запомните, че изобилието от витамина с буквата D може да бъде изключително опасно, тъй като води до сериозни усложнения.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *