Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

9 неща, които се случват с тялото, ако спрете да ядете червено месо

Отказът от червено месо намалява възпалението в организма, прави кожата по-чиста, ликвидира отоците в тялото и предпазва от инфаркт и инсулт

червено месо
Консумацията на червено месо трябва да се ограничи до веднъж или два пъти седмично

Независимо дали искате да спасите животните, да защитите околната среда или да промените диетата, добре е да ограничите консумацията на червено месо до 1-2 пъти седмично.

Какво ще се случи, ако в менюто ви има по-малко червено месо?

1. Бавно, но сигурно ще отслабнете

Червеното месо е калорично. Изключете го от ежедневната си диета и кантарът ще започне да показва по-малко число. „Повечето порции месо са по-големи от действителните нужди, които тялото има от протеин“, казва д-р Сали Уорън , натуропат в Metro Integrative Pharmacy. „Порция говеждо месо е около 170 калории. Но порция боб може да бъде около 100 калории, а тофуто около 70 калории. “

Д-р Сали Уорън

В началото може да не изглежда като огромна разлика, но с времето започва да си личи. Статия, публикувана в Journal of General Internal Medicine през 2015 г. съобщава, че хората, които са премахнали червеното месо са отслабнали по-бавно, но с повече килограми, които след това трайно са запазили (при прием на месо 1-2 пъти седмично).

2. Тялото се алкализира

Здравите тела се нуждаят от добър баланс на pH-то. Голяма част от съвременната диета за удобство се състои от храни, които са кисели, включително и червеното месо.

„Червеното месо създава голямо киселинно натоварване на тялото, за да го усвои и неутрализира“, обяснява Уорън. „Освен това, високата киселинност в организма създава перфектна среда за болести. Добавете стрес и лош сън към това и ще намалите устойчивостта си към заболявания с висока смъртност като рак и диабет. “

3. Може да се чувствате по-малко подути

Тялото усвоява червеното месо по-бавно, отколкото другите храни, поради което е възможно да се сдобиете със запек, болки в корема и повишени газове след вечеря с някоя сочна пържола.

Въпреки че може да имате лошо храносмилане веднага след като се откажете от червеното месо, това е главно резултат от приема на повече здравословни храни, богати на фибри. В дългосрочен план ще „отгледате“ полезни бактерии в червата, които могат да намалят възпалението в цялото тяло. Това ще бъде причина да се избавите от неприятния, подпухнал вид, които ви тревожи. Всъщност, проучване от 2015 г., публикувано в списанието Nutrition Research, установява, че хората, които предпочитат зеленчуци, млечни произведения и нетлъста риба, имат по-ниски нива на възпаление от месоядните.

4. Състоянието на кожата ви може да се подобри

Чистата кожа започва отвътре. Хранете се с плодове и зеленчуци, които са заредени с витамини като А, С и Е. За тези витамини е известно, че се борят със свободните радикали, причиняващи петна, обриви и зачервяване по кожата.

5. Нивата на холестерола спадат

Редкият прием на червено месо ще намали количеството наситени мазнини, които са свързани с по-високи нива на холестерол. Американската сърдечна асоциация препоръчва да не се получават повече от 5 до 6-процента от дневните калории от наситени мазнини. Този баланс намалява риска от висок холестерол, което може да доведе до натрупване на плака в артериалните стени, казва Уорън. „Това натрупване се нарича атеросклероза, която може да доведе до коронарна артериална болест (ИБС), инфаркт, инсулт или преходна исхемична атака и периферна артериална болест, казва Уорън.

Докато високият холестерол може да бъде свързан с вашите гени, по-малките порции червено месо ще допринесе много за намаляването му. Това е естествена и ефективна стъпка към понижаване на лошия холестерол.

6. Може да намалите риска за някои видове рак

Забравете за свинските кюфтенца и говеждите пържоли, и може да си спестите рака на дебелото черво или червата, особено ако има болни във вашето семейство. „Диетите с високо съдържание на наситени мазнини са свързани с повишено възпаление в тялото, а хроничното възпаление е свързано с развитието на рак“, казва Уорън.

През 2015 г. Световната здравна организация (СЗО) класифицира червеното месо като възможен канцероген , което означава, че може да причини рак. „Има съобщения, свързващи високия прием на червено месо с повишен риск от рак, особено рак на дебелото черво“, казва д-р Адриен Юдим , директор на Центъра за отслабване и хранене в Бевърли Хилс.

Д-р Адриен Юдим

Проучване от 2019 г. в International Journal of Epidemiology установи, че консумирането на средно 76 грама червено или преработено месо на ден е свързано с 20% по-голям шанс за развитие на рак на дебелото черво, в сравнение с консумацията само на около 21 грама на ден.

Готвенето на червено месо при високи температури предизвиква производството на няколко съединения, които могат да причинят рак на червата при хора с генетично предразположение. Преработеното червено месо , като колбаси, също има нитрити, както естествени, така и като добавени консерванти. Смята се, че те допринасят за активирането на раковите клетки.

7. Намалява се риска от сериозни заболявания

Изваждането на червено месо от менюто може да намали риска от множество заболявания.

„Червеното месо е възможно да съдържа големи количества наситени мазнини, което е свързано с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване и диабет“, казва Уорън.

Проучване от 2018 г. в European Heart Journal установи, че консумацията на червено месо произвежда съединение, което може да повиши риска от инфаркти. Карнитинът, който кара тялото да произвежда триметиламин-N-оксид (TMAO), съединение, произведено от бактерии в стомаха, изглежда корелира с риска. „Изследователите вярват, че това засяга метаболизма на холестерола в организма, което води до засилено развитие на плака по стените на кръвоносните съдове и може да увеличи риска от сърдечни заболявания и инсулт“, казва Уорън.

При ядящите говеждо и свинско месо има риск от развитие на Алцхаймер . Изследване от 2017 г., публикувано в British Medical Journal, обвинява връзката с прекомерното натрупване на желязо от твърде голямото количество червено месо в менюто.

8. Ще имате повече енергия

„Нуждаем се от здраво сърце, здрава храносмилателна система, здрав дух и тяло за добра енергия“, обяснява Уорън. Размяната на червено месо за по-здравословни храни, като боб, растителни мазнини, пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци и риба, може да доведе до по-високи нива на енергия.

9. Ще помогнете на околната среда

Отглеждането на животни за храна изисква огромни количества земя, фураж, енергия и вода. Зашеметяващите 51 процента от световните емисии на парникови газове са причинени от отглеждането на животни , според доклад, публикуван от Института Worldwatch. Всяка година животновъдният сектор произвежда 59 милиона тона говеда и биволско месо в световен мащаб и 11 милиона тона месо от овце и кози. Американците ядат средно 270 килограма месо на човек на година. Средно за другите страни това количество е около 160 килограма. Изберете алтернативни източници на протеин, за да намалите значително тази вреда.

Алказакс БИО срещу рак
Алказалирайте организма си срещу тежки заболявания

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *