Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Рецепти и съвети: Какво лекува хрянът?

Хрянът принадлежи към семейство Кръстоцветни и има антибиотични свойства. Най-често се използва през есенно-зимния сезон, заради начина по който действа при простудни заболявания

хрянът
Хрянът е подправка, която помага и при много болести

Хрянът съдържа сенфол-гликозиди, които включват наситени сярасъдържащи вещества. Сенфол-гликозидите не предизвикват дразнене при хората. Когато се втриват, те се комбинират с ензима мирозиназа и образуват алилсенфол, който от своя страна е мощен природен антибиотик.

Освен гликозиди, хрянът съдържа калий, сяра и много витамин С. Благодарение на тези свойства той може да се използва не само като подправка за различни ястия, но и за лечебни цели.

Хрянът е високоефективен природен антибиотик

Поради уникалните си свойства, хрянът има следния ефект върху човешкото тяло:

– затопля лигавиците и кожата;
– нормализира кръвоснабдяването на бъбреците;
– има силно изразен диуретичен ефект;
– насърчава изтичането на жлъчка;
– подобрява кръвообращението;
– втечнява храчките и омекотява кашлицата;
– понижава кръвната захар;
– подобрява функционирането на стомашно-чревния тракт.

Особено се препоръчва използването на хрян при храносмилателни разстройства и захарен диабет. Хрянът е полезен и при запек, но не и при диария. Единствените противопоказания за употребата на този продукт са повишено изпотяване и алергия към сенфоли.

В случай на храносмилателни разстройства е необходимо да добавите чаена лъжичка настърган хрян към чаша топло мляко и да консумирате тази напитка веднъж на ден, вечер. Процедурата може да се повтори след две до три седмици.

Хрян срещу настинки и грип

За да се предотврати развитието на настинка, се препоръчва всеки ден да се ядат 50 грама настърган хрян, консервиран или пресен. Това е наистина ефективно лечение, но не е подходящо за хора с хронични стомашни и бъбречни заболявания.

Настърганият хрян може да се смеси с мед (съответно 1 чаена лъжица хрян и 2 чаени лъжици мед) и да се използва при симптоми на кашлица или астма, но само когато телесната температура не е повишена. Медът омекотява остротата на хряна и допринася за бързото унищожаване на патогените.

Достатъчно е да приемате лечебната смес по 1 чаена лъжичка 5 пъти на ден. Можете също да добавите чаена лъжица настърган лук и малко вода към тази смес, след това да загреете леко и да използвате като лекарство. Тази комбинация не се препоръчва на хората, които страдат от диабет.

При грип може да се приготви чай от хрян за облекчаване на състоянието и сваляне на температурата . За да направите това, залейте супена лъжица настърган корен с чаша вряща вода и го оставете да се запари за 5 минути. Този чай трябва да се консумира 3-4 пъти на ден.

Хрян при главоболие и ревматизъм

При ревматизъм и силно главоболие се препоръчва да се вземе корен от хрян, дълъг 10 см, да се настърже на ситно ренде, да се смеси с малко вода и да се нанесе получената маса върху ленена кърпа или марля, след което компресът да се положи внимателно върху проблемното място.

При главоболие може да се прилага върху задната част на главата. За да премахнете вероятността от дразнене на кожата, не дръжте компреса повече от пет минути. Ако кожата е твърде чувствителна, първо я намажете с малко зехтин.

Петър Дънов

Петър Дънов препоръчва хрян за сваляне на кръвното

Ето и рецептата за чудодеен лек срещу високо кръвно от Петър Дънов: настържете 250 гр. пресен хрян и го рендосайте на най-едрото ренде. Залейте с два литра студена вода. Сложете го на котлона да заври. Всеки ден се изпиват по 100мл. от получената отвара.

Хрян за дезинфекция и почистване на рани

Когато раните по тялото не зарастват добре, можете да приготвите алкохолна тинктура от хрян. За да направите това, трябва да вземете корен от растението, да го настържете и да залеете с медицински спирт. Спиртът трябва да покрива плътно настъргания хрян, затова изберете подходящ съд – малко бурканче от детска храна ще свърши работа. След два часа прецедете течността и я смесете с равно количество вода. Тинктурата трябва да се използва за компреси няколко пъти на ден .

Източник: ayzdorov.ru

масло със 110 билки
МАСЛО СЪС 110 БИЛКИ – най-добрите билки от света!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *