ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Носенето на маска за лице изгражда имунитет срещу коронавируса

Калифорнийският университет излага следната теория: носенето на маска за лице намалява дозата вирусни частици, на които е изложен човек

маска за лице
Носенето на маска за лице е задължително в условията на пандемия

В резултат на това, носенето на маска за лице действа като ваксина – имунната система се адаптира, научава се да се бори с патогена и болестта е по-малко тежка или като цяло асимптоматична.

За да се провери тази хипотеза, са необходими повече проучвания, сравняващи силата и устойчивостта на Т-клетъчния имунитет, специфичен за SARS-CoV-2, при хора с асимптоматична инфекция и при хора със симптоматична инфекция. Също така ще е необходимо да се докаже, че маската за лице забавя разпространението на SARS-CoV-2 в региони с висок дял на хора, които прекарват инфекцията асимптоматично.

Между другото, памукът е признат като перфектна защита срещу коронавирус. Наскоро беше проведен експеримент за анализ на стабилността на SARS-CoV-2 върху експериментално замърсени лични предпазни средства (ЛПС). Вирусът е поставен върху осем различни материала: нитрилни ръкавици, подсилени химически устойчиви ръкавици, респиратори N-95 и N-100, Tyvek (специален лек и издръжлив нетъкан материал), пластмаса, памук и неръждаема стомана. Наблюденията са продължили три седмици. Оказа се, че когато се нанесе върху плат, изработен от 100% памук, вирусът се разгражда за по-малко от ден до неоткриваеми стойности.

Известно е, че памукът изсъхва бавно, тъй като е силно хигроскопичен, а коронавирусът се страхува от влага. Продължителността на присъствието на вируса на повърхността (скоростта на изсъхване на капчиците с вирус) зависи и от това колко порест е материала и до каква степен капчиците са изложени на околната среда, включително на слънчева светлина.

Експертите казват, че е важно хората да разберат, че памучните маски, направени от плътно тъкан памук осигуряват достатъчна защита

Те са идеални за тези, които практикуват социално дистанциране и ограничават присъствието си на обществени места. А висококачествените, по-скъпите медицински маски – така наречените респиратори N-95 – трябва да бъдат запазени за работещите в болниците и спешната медицинска помощ, които редовно са изложени на високи вирусни натоварвания от заразени пациенти. Ако сте вкъщи и никой от семейството ви не е заразен, нямате нужда от маска.

Въпреки че няма много изследвания за ефективността на домашно приготвените маски за предотвратяване на разпространението на инфекцията, учените, които провеждат изследвания върху въздушно-капковите заболявания, могат да предложат някои препоръки. Колкото по-плътна е тъканта, толкова по-добре. Така модерните бандани може да са твърде тънки и да не осигурят достатъчна защита: по-добре е да сгънете такава кърпа два или три пъти.

Маската намалява вероятността от заразяване с 1,8 пъти

Носенето на маска намалява вероятността от заразяване с различни респираторни инфекции, включително грип и коронавирус, с 1,8 пъти.

Според резултатите от мониторинга, направен от Централния изследователски институт по епидемиология в Москва, сред хората, които са използвали лични предпазни средства, заразените с различни патогени на общи вирусни инфекции (ОВИ), е значително по-малък, отколкото сред онези, които не използват такива средства.

По този начин носенето на маска намалява вероятността от инфекция с 1,8 пъти, а използването на ръкавици с 1,3 пъти.

В допълнение, при контакт с хора, които имат ОВИ, носенето на маска също намалява вероятността от инфекция с 1,8 пъти, а използването на ръкавици с 2,7 пъти.

Маските трябва да се носят на места, на които има много хора, в градския транспорт, когато се грижим за болни и възрастни хора и пациенти с признаци на респираторни инфекции.

Как да носите маска за лице правилно?

1. Носете маска винаги, когато около вас има повече хора, особено ако сте на закрити места.

2. Когато носите маска, уверете се, че тя покрива устата, носа и брадичката. Маската трябва да приляга възможно най-плътно към лицето.

3. Не докосвайте маската, докато я носите.

4. Сменете маската веднага щом се намокри.

5. Махнете маската като използвате ластиците, без да я докосвате. Никога не използвайте маската повторно без да сте я дезинфекцирали.

6. След смяна на маската измийте ръцете със сапун и вода.

Източник: kp.ru, www.dailymail.co.uk

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *