ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Съвет на д-р Бубновски към желаещите да отслабнат

Професор Сергей Бубновски в книгата си „Кинезитерапия за всеки ден: 365 съвета от д-р Бубновски ” пише, че може да намалите теглото ефективно и без специални диети!

Бубновски
Професор Сергей Бубновски

Ако страдате от затлъстяване, е възможно да си върнете перфектната форма, и да се отървете от излишъка, с помощта на правилното хранене и компетентната комбинация от аеробни упражнения.

Към аеробна активност, която ще помогне за намаляване на наднорменото тегло, руският професор включва следните видове упражнения (по избор и според възможностите):

• обикновено ходене поне 2 часа със скорост 6-8 км в час (или един час ходене по неравен терен);

• джогинг за 20–30 минути при пулс 140–145 удара в минута;

• ски (или ски бягане) най-малко 3-5 км;

• плуване (без спиране) поне 1,5-2 км при максимално възможно за вас темпо.

Наднормено тегло: какво да направите? Ето какво съветва д-р Бубновски в книгата си

Вярвам, че диетата като такава (с изключение на храненето за диабетици и хора, претърпели отстраняване на жлъчния мехур) е вредна за организма. При отслабване, с помощта на ограничителни диети, първо страдат мускулите, които имат бърза енергия, необходима за поддържане на жизнените функции на тялото. Едва след това започва да се „топи“ мастната тъкан, която е резервна, тоест при тях енергията е бавна.

Когато се отърве от наднорменото тегло с помощта на диети, човек започва да развива дегенеративни заболявания (като остеохондроза и артроза) и исхемични заболявания, свързани със съдова недостатъчност . Ето защо е необходимо да отслабнете правилно, тъй като неправилното хранене също допринася за появата на остеохондроза.

За мен терапевтичното гладуване е лекарство. Вярвам, че към този метод за отслабване трябва да се прибягва само в специални случаи, и само ако гладуването е предписано и наблюдавано от лекар.

Вярвам, че човек трябва да се придържа към принципите на балансираното хранене – този подход ще помогне за нормализиране на теглото, и в същото време ще осигури на тялото всички необходими хранителни вещества. Здравословното хранене е правилният баланс между количеството консумирана храна и количеството упражнения, а не някаква специална диета.

За отслабване препоръчвам да следвате тези насоки:

1. Яжте естествени храни, които не са преработени (плодове, зеленчуци, ядки, яйца, зърнени храни, пълнозърнести храни, риба, птици, заешко месо, мляко, сирене, извара).

2. Откажете от консервираните храни.

3. Пригответе ястия, които съдържат 2-3 различни съставки (колкото по-проста е храната, толкова по-добро е здравето).

4. Избягвайте захарта и солта – заменете ги с подправки или свежи билки, сосове (например солта може да бъде заменена с лимонов сок или соев сос, а рафинираната захар може да бъде заменена с тръстикова захар, мед, сладки плодове или шоколад).

5. Избягвайте алкохола, особено с храна: когато пиете едновременно вино и вода с храна, те се натрупват в стомашно-чревния тракт и разтварят полезните храносмилателни ензими, които се секретират, за да разграждат храната.

6. Пиенето на чай непосредствено преди и след ядене води до затлъстяване и нарушено храносмилане на изядената храна, така че за десерт е по-добре да ядете диня или други плодове като ябълки.

7. Изключете кофеина от диетата: няколко часа след пиене на кафе се появяват слабост, раздразнителност или главоболие.

8. „Вътрешен душ“. Необходимо е да се спазва правилният режим на пиене, тоест да се изпиват най-малко три литра вода на ден. Аз самият предпочитам да пия много течности сутрин, преди гимнастика (наричам го „вътрешен душ“), както и непосредствено след гимнастика, преди баня, преди хранене или 1,5-2 часа след хранене.

Трябва да приемаме много вода: направени сме от вода и колкото повече пием, толкова по-здраво ще бъде тялото ни

Хората, страдащи от ставни заболявания и остеохондроза, е нужно стриктно да спазват това правило! Но говоря специално за водата, не за разните газирани напитки. Мисля, че най-добра е изворната или трапезната вода.

Само с помощта на ограничителна диета и без фундаментална промяна в начина на живот, при която е необходимо да се въведе кардио тренировка, и която ви е довела до наднормено тегло и свързаните с него заболявания (включително остеохондроза), е невъзможно да се отървете от затлъстяването, без да навредите на здравето.

Важно е да знаете, че 30–40 минути след силовата тренировка се отваря т. нар. „протеинов прозорец“

Диетата на Бубновски не е диета, а начин да се храним здравословно

С други думи се появява брутален апетит. Препоръчвам по това време да ядете каквато и да е протеинова храна (млечни, рибни или месни ястия), но не преяждайте. Ако това не се направи, тогава не мастната тъкан, а мускулите ще се „стопят“, за да възстановят енергията, изразходвана по време на тренировката. В този случай, вместо да се възстанови тялото в норма, може да започне мускулна атрофия. Но ако приемате въглехидратна храна след като сте спортували, тогава вместо мускулна ще се образува мастна тъкан. Точно това се случва с онези, които се мъчат да отслабнат по неподходящ начин.

Диетата на Бубновски

Закуска и вечеря

⁕ Един час преди закуска, „чаена церемония“ (поне 600 мл зелен чай). Но не и кафе!

⁕ Каши (елда, просо, овесени ядки, ориз) и всякакви зеленчуци.

Как се приготвя каша: 1/2 чаша зърнени храни се заливат с 2 чаши вода. Оставете ги да се варят 4-5 минути. Без сол! Добавете лук, запържен в растително масло до златисто, или соев сос (вместо сол).

⁕ Зеленчуци : зеле, цвекло, краставица, домат, морков (за предпочитане пресни). Можете да подправите зеленчуците с малко растително масло.

⁕ Супа без сол и мазнина, една купичка кисело мляко и един банан.

Обяд

За обяд можете да изберете някое от следните ястия:

⁕ Нискомаслена извара със сладко или мед, нискомаслено мляко (1,5% масленост) и парче едро начупен типов хляб в млякото.

⁕ Зеленчукова супа (може да се приготви от замразени зеленчуци), нискомаслена варена или печена риба с гарнитура от зеленчуци или всякакви зърнени храни.

⁕ Пилешки гърди с гарнитура от зеленчуци или всякакви зърнени храни.

Допълнителни препоръки:

1. Храната трябва да се приема до 18:00 часа.

2. Не забравяйте за пиенето на много вода – поне 3 литра на ден.

3. Пийте вода или неподсладен чай между храненията.

4. Веднъж седмично практикувайте „гладен ден“: 24 часа само вода.

Освен това ежедневно са необходими натоварвания като 2 часа бързо ходене или 500 клякания. Кардиотренажорите с дадено натоварване в началото на заниманията заместват простото ходене, тъй като ефективността им е много по-висока – от 500 до 400 kcal на сесия. Това е трудна задача, но изпълнима! Такъв режим насърчава загубата на тегло по естествен начин и укрепва цялостното здраве на тялото, а също така калява и волята.

Източник: woman.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *