ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Болка в зърната: причини и лечение

Най-често болката в зърната засяга бременни и кърмещи жени. При тях този симптом рядко е свързан с никакви патологии и лесно се елиминира


От друга страна, болка в зърната при жени, които не са раждали, или пък са родили преди 10-на години, може да бъде признак за наличие на заболяване.

Причини за болка в зърната

Усещайки болка в зърната, жената задължително трябва да посети лекар. Този тип болка може да бъде много обезпокоителна преди, по време и след менструацията. Затова е необходимо да се установи точната причина за появата на едно такова усещане.

Болезненото усещане може да бъде:

– остро;
– като убождане;
– режещо;
– като дърпане;
– изгарящо.

• Приемът на някои лекарства може да причини болезнени усещания в зърната.

Ако жената приема лекарства като антидепресанти, хормони, противозачатъчни или лекарства за плодовитост, болката в зърната може да бъде причинена от тях. Именно тези лекарства нарушават нормалния хормонален баланс в женското тяло. Също така, заедно с болката, може да има и отделяне на секрет от зърната, както и други патологични съпътстващи усещания.

• В допълнение към менструацията, липсата на сексуална активност е причина за болка в зърната.

В тялото на жена, която прави секс изключително рядко, се натрупва голямо количество хормони, което причинява болка, силен сърбеж на зърната и дискомфорт в гърдите.

Болезненото зърно може да реагира на допир, така че трябва да се грижите за него колкото е възможно повече (например, уверете се, че мъжът внимава с гърдите ви).

• Друга причина за появата на болка в зърната е наличието на фиброкистозна мастопатия

Лекар, който е запознат с резултатите от мамографията (рентгенография на гръдния кош), ще може да установи точна диагноза. Мастопатията е анормален растеж на съединителната тъкан в млечната жлеза. Характерен симптом е появата на болка в зърната преди менструация и изчезването й след като цикълът започне. С течение на времето болката не изчезва и започва да се усилва.

Болка в зърната по време на менструация

Основните причини за болки в зърната преди менструация са хормоналните нарушения, при които женското тяло произвежда повишено количество полови хормони. Мензисът може да увеличи чувствителността на зърната и значително да намали качеството на живот на жената през този период.

Ако болката в зърната се появи при млади момичета, които не са раждали, след менструацията е необходимо да се консултират с мамолог възможно най-скоро.

Предменструалният синдром провокира появата на болезнени усещания в зърната, подуване и уголемяване на гърдите, както и болка в млечната жлеза. За да облекчите болката, можете да пиете нестероидно болкоуспокояващо, предписано от гинеколог.

Как да се предотврати и облекчи болката в зърната

Ако причината за болезнените усещания в зърната е установена възможно най-точно, можете сами да премахнете болката или да я облекчите.

1. На първо място, трябва да закупите удобен сутиен без шевове, който няма да създаде ненужен натиск върху гърдата по време на менструация.

2. Полагането на подходящи грижи за зърната ще помогне да се избегнат наранявания и също така ще предотврати пресушаване или преовлажняване. Гърдите трябва да се изплакнат с топла, но не много гореща вода. След като се подсушат внимателно, се намазват с подхранващ крем или кокосово масло.

3. Никога не използвайте сапун или продукти на основата на алкохол, за да се грижите за гърдите си! Кожата на зърната ще изсъхне и ще се покрие с пукнатини, които могат да се възпалят.

4. Изберете по-подхранващ лосион за тяло. Преди лягане мажете гърдите с него.

5. След секс, ако има болезнени усещания, може да ползвате тампон (от онези, с които се сваля грим), който е овлажнен със зехтин. Фиксирайте този компрес с помощта на стар, ненужен сутиен.

Каквато и да е болката, където и да е фиксирана, прегледът при мамолог е задължителен. всяка жена, независимо дали е раждала или не, трябва да посети мамолог поне веднъж годишно. Жените, които са навършили 40-45 години, както и онези, които имат случаи на рак на гърдата в семейството, се подлагат на профилактични прегледи 2 или 3 пъти годишно.

Експертно мнение

Проф. Елена Александрова е началник отделение по мамология и реконструктивна хирургия в УСБАЛ по онкология в София. Тя работи в областта на онкологията почти четири десетилетия и се занимава с хирургичното лечение на туморите на млечната жлеза.

Проф. Елена Александрова

Според нея профилактиката е от голямо значение за ранното откриване и успешното лечение не само на рака на гърдата, но и на други заболявания, свързани с женските гърди. Редовните прегледи, без значение дали са предизвикани от болка в зърната или някъде другаде, са от особено значение .

„В България няма ефективно действащ скрининг за ранно откриване на най-масовото онкологично заболяване сред жените по света и втората причина за смърт сред тях“, заяви тя в едно своя интервю.

„Жените трябва да внимават с хормоналните въздействия, защото макар след години, обикновено се плаща данък при употребата на тези продукти“, категорична е лекарката. Затова тя препоръчва да се посяга към тях само след консултация с гинеколог, ендокринолог и онколог, за да се избере най-подходящия препарат.

„Ние трябва да работим във връзка, защото принципът на медицината е първо да не се вреди, а после да се помага“, припомня проф. Александрова.

Заключение

Има много причини за болка в зърната, някои от тях са съвсем прозаични (например алергия към перилен препарат и неподходящ сутиен ), а някои са много сериозни (инфекция или злокачествено заболяване).

Болката може да се прояви и по различни начини: от слаба и болезнена до остра, понякога съчетана със сърбеж или напукване, може да бъде в едното зърно или и в двете.

Понякога причината за остра болка в зърната е инфекциозен процес (обикновено бактериален или гъбичен). В този случай могат да се присъединят симптоми като температура и студени тръпки, подуване, зачервяване на зърната или кожата на гърдата. Кърменето увеличава риска от инфекция. В такава ситуация е по-добре незабавно да се консултирате с лекар.

Ако забележите промяна в цвета, формата (изравняване, прибиране) и размера на зърното, кехлибарен или кървав секрет, особено в комбинация с бучка в млечната жлеза, незабавно трябва да се свържете със специалист-мамолог.

След задълбочен преглед лекарят ще назначи мамография, ЯМР или ултразвук на млечните жлези и, ако се открият подозрителни образувания – биопсия.

Информация за контакт

Проф. д-р Елена Александрова

Завеждащ отделение по хирургия на млечната жлеза в Университетска болница по Онкология, София

УСБАЛ по онкология
Адрес гр.София Карта
ул. „Пловдивско поле“ №6
Тел.:+359 2 8076-299
(от 7:30 до 15:00часа)
Имейл: secretary@sbaloncology.b

КОНСУЛТАТИВНО-ДИАГНОСТИЧЕН БЛОК
Регистратура – тел. 02/ 8076 275

Източник: clinica.bg

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *