Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кои билки поддържат здравето на надбъбречните жлези?

Умората на надбъбречните жлези се причинява от продължителен или интензивен стрес, тъй като тялото постоянно реагира на дадена ситуация, като отделя кортизол и адреналин

Надбъбречните жлези са малки по размер, но с големи отговорности

Някои лечебни растения, наречени адаптогени, могат да помогнат за поддържане здравето на надбъбречните жлези . Те ще облекчат безпокойството и ще възстановят жизнеността. Редовната употреба на билките, под формата на чай или хранителни добавки ще ви избави от постоянната и хронична умора.

Неподходящата реакция на надбъбречната жлеза, т.е.недостатъчното / прекомерно освобождаване на хормони, променя реакцията ни на стрес . Това се случва, тъй като надбъбречните жлези се „уморяват“ поради стабилно натоварване. Хората, страдащи от лоша работа на надбъбречните жлези, се оплакват от хронична умора и имат отслабена защита срещу алергии и инфекции и вирусни заболявания.

Стресът , особено хроничният стрес , е голям проблем за надбъбречните жлези, тъй като те са принудени да отделят прекомерно количество кортизол (хормон на стреса. След известно време се изтощават толкова много, че започват да произвеждат все по-малко от него. Това е неприятен процес, тъй като кортизолът е от съществено значение за нашето тяло.

Кортизолът засяга централната нервна система: изобилието му, както и дефицита, засяга личността на човека . Ако надбъбречните жлези са принудени да произвеждат повече кортизол, този момент нарушава работата на невротрансмитера серотонин.

Разбира се, билките може да се употребяват превантивно, но ще е добре ако направите изследвания, за да разберете дали работата на надбъбречните жлези е нормална. След като резултатите от тях са готови, лекарят ще може да определи дали има проблем или притеснението ви за здравето на надбъбречните жлези е било напразно.

Диагностика на надбъбречната недостатъчност

Надбъбречната недостатъчност може да бъде трудна за диагностициране. Тестовете, които измерват нивата на кортизол и алдостерон, се използват за поставяне на точна диагноза и включват следното:

Адренокортикотропният хормон (АКТХ)

Това е най-специфичният тест за диагностициране на надбъбречна недостатъчност. Нивата на кортизол в кръвта се измерват преди и след синтетична форма на адренокортикотрофичния хормон (ACTH), хормон, секретиран от предната част на хипофизата.

Тест за хипогликемия

Индуцираният от инсулина тест за хипогликемия се използва, за да се определи как хипоталамусът, хипофизата и надбъбречните жлези реагират на стрес. По време на този тест се взема кръв за измерване нивата на кръвната глюкоза и кортизола, последвано от инжектиране на бързодействащ инсулин. Нивата на кръвната глюкоза и кортизола се измерват отново 30, 45 и 90 минути след инжектирането на инсулин. Нормалната реакция е нивата на кръвната захар да спаднат (това представлява стресът) и нивата на кортизол да се повишат.

Растения адаптогени за надбъбречно здраве

Лечебните растения могат да подобрят надбъбречната функция. Някои от тях имат положителен ефект върху техните функции и дават възможност да се коригира отрицателното влияние на стреса.

Тези полезни растения се наричат ​​адаптогени и се използват за:

– регенерация и съхранение на енергията;
– нормализиране на мозъчната функция и физическата активност;
– предотвратяват негативните последици от стреса.

Женшен

Растението активира способността за преодоляване на стресовите вреди от физическо и психологическо естество. Женшенът инхибира началото и отслабва силата на фазата на тревожност в биологичния отговор на стреса.

Различните видове женшен ефективно минимизират стреса и безпокойството. Китайският женшен се счита за по-ефективен от сибирския. Той е идеален за хора, които са преживели тежък стрес, след продължително заболяване и продължителна употреба на кортикостероиди. За тези, които са преживели по-лек стрес, в комбинация с по-малко очевидна надбъбречна патология, сибирският женшен е за предпочитане.

Родиола

Латинското наименование на родиолата е Rhodiola rosea. Тя може да се използва като допълнителен продукт за противодействие на умората и регенериране на енергията. Адаптогенните възможности на родиолата не са същите като тези на женшена, който действа главно върху хипоталамо-хипофизарно-надбъбречната система. Родиолата засяга невротрансмитерите и ендорфините. Този ефект е по-добър от другите адаптогени в ситуация на силен стрес, тъй като дава възможност за постигане на ефективно отпускане и по-трайно премахва тревожността.

Ашваганда

Растението взаимодейства с естествените биосистеми на тялото, за да поддържа здравословен баланс в организма и да оптимизира всички функции. Ашваганда помага да се противопоставим напълно на стреса и да намалим физиологичните реакции при трудни ситуации.

Полезни свойства на растението ашваганда:
– помощ при справяне с негативните ефекти от стреса;
– повишена устойчивост на умора;
– за яснота на ума и подобряване на вниманието;
– за естествено управление на теглото чрез инхибиране на стресовите реакции, които водят до преяждане;
– повишаване на устойчивостта на стрес и напрежение.

Как да се грижим за надбъбречните жлези?

⁕ Осигуряване на подходящото количество антиоксиданти (зеленчуци и горски плодове) в диетата, засягащи невротрансмитерите и хормоните .

⁕ Задължителна закуска.

⁕ Не се хранете прави или в движение.

⁕ Яжте пет пъти на ден, за да избегнете колебанията в кръвната захар.

⁕ Пийте повече вода.

⁕ Осигурете редовна доставка на витамини от група В (зърнени култури, сухи бобови растения, ядки) и витамин С.

⁕ Отделете достатъчно време за сън.

⁕ Повече време навън и по-дълъг престой на слънце. Всекидневни 30-50-минутни интензивни разходки.

Дори малката семейна кавга образува голям стрес върху надбъбречните жлези, в случаите, когато не сме освободени от хроничен стрес или страдаме от претоварване с отговорности. Не забравяйте, че всяка седмица трябва да отделяте ден или два за пълен релакс. Най-добрата грижа за здравето на надбъбречните жлези се крие във формулата: повече почивка, по-малко стрес, плюс 7-8 часа нощен сън и 5-6 малки порции храна на ден.

Източник: www.hormone.org

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *