ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Против главоболие: 8 билки и рецепти, които действат бързо и ефективно

Тези натурални лекове са сигурна алтернатива на болкоуспокояващите

коча билка
Кочата билка действа като леко успокоително и се използва против главоболие

Ако знаете как да ги използвате, билките могат да бъдат много повече от подправки за ястието Ви. В традиционната народна медицина билките се използват за най-различни болежки от векове, включително и като болкоуспокояващи.

Рецептите, които ще разгледаме, са лесни за приготвяне и повечето от съставките се намират във всяко домакинство. За това, вместо да посягате към хапчетата, следващия път когато ви заболи глава, изпробвайте някой от следните натурални лекове:

 

  1. Босилек

Твърди се, че вкусната италианска билка има аналгетичен ефект, като помага за стимулиране на естествените процеси в тялото и облекчава болката.

Рецепта:

Сложете 3-4 листа пресен босилек в чаша вряща вода и я оставете да покъкри. След като изстине изпийте чая на малки глътки. Друг вариант за използване на босилека е просто да сдъвчете няколко пресни листа от вкусната подпвака.

 

  1. Коча трева

Известно е, че билката действа като успокоително, не само при котките. Кочата трева е член на семейството на ментата и е известно алтернативно средство против мигрена. Растението действа като леко успокоително и се използва в народна медицина от векове. То има силни противовъзпалителни качества и помага за намаляването на стреса и безпокойството.

Рецепта:

Кочата трева се консумира под формата на чай. За да направите чай от коча трева поставете 1-2 ч.л. исушени цветя от билката в чаша и ги залейте с гореща (не вряща) вода. Изчакайте 10-15 минути, за да може растението да отдели съдържащите се в него полезни вещества, след което може да добавите мед и лимон за по-добър вкус.

 

  1. Лайка

Чаша чай от лайка има меки успокоителни и рекласиращи свойства. Също така облекчава главоболието, предизвикано от стрес. Лайката действа противовъзпалително и помага за намаляване на мускулните спазми.

Рецепта:

Добавете 2 ч.л. лайка в чаша вряща вода и оставете да поври още 5 минути. За по-приятен вкус може да добавите лъжица мед.

 

  1. Мента

Освежаващата билка притежава качества, които действат благоприятно при много заболявания, включително мигрена и настинки. Ментата съдържа редица антиоксиданти, които помагат за намаляване на главоболието.

Рецепта:

Залейте ментовите листа с вряла вода и ги оставете да поврят за 10 минути, след което прецедете добре.

 

  1. Лавандула

Смята се, че само миризмата на лавандула има отпускащ и успокояващ ефект. Свежата лавандула съдържа химични съединения, които отпускат кръвоносните съдове и малките мускули около скалпа и очите.

Рецепта:

За консумацията на лавандулата се прави инфузия. Нужни са ви от между 15 и 30 грама сухи лавандулови цветя, които се заливат с 1 литър гореща вода. Отварата се пие бавно, докато не усетите облекчение на болката.

 

  1. Розмарин

Розмаринът е известен със своя положителен ефект върху ума, но също така е установено, че е и много ефикасно болкоуспокояващо средство.

Рецепта:

Масло от розмарин може да се използва директно върху слепоочията за облекчаване на главоболие и мигрена.

Друг вариант за използването на билката е, да вдишвате парите от чай. За приготвянето му е нужно да залеете няколко стръка от билката с вряща вода, след което да я оставите да покисне 10-15 минути.

 

  1. Копър

Древните ацтеки са използвали копъра за лечение на главоболие и подпомагане на храносмилането.

Рецепта:

Чай от копър може да се направи или от пресни листа и дръжки, или от семената на растението. За чай от пресни листа е нужно да ги залеете с чаша вряща вода, след което да ги оставите да втасат за 15-20 минути. Прецедете течността добре и долейте още гореща вода.

 

  1. Кора от върба

Върбовата кора е добре познат заместител на аспирина и е високоефективна за облекчаване на болката при главоболие, менструални спазми, артрит и възпаление на мускулите.

Силицинът, който е активното вещество в кората, е подобен на аспирина и има сходен ефект.

Рецепта:

Древните гърци са дъвчели кората, за да облекчат болките си, но ние ви съветваме да си приготвите чай. За приготвянето е нужно да използвате смляна кора, като добавяте по 2 ч.л. на всеки 200-250 мл вряща вода.  Оставете да поври за около 10 минути, след което махнете от котлона. Покиснете кората за още 30 минути, след което прецедете добре с филтър за кафе или много ситна цедка.

Източник: https://www.countryliving.com/

моминска вратига
Вратигата е ефикасен натурален аналгетик за намаляване на главоболието

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *