ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

5 признака, че трябва да си прегледате щитовидната жлеза

При наличието на някой от изброените симптоми потърсете консултация с ендокринолог, защото може да имате проблеми с щитовидната жлеза

Преглед на щитовидна жлеза
Източник на изображението: https://www.niddk.nih.gov/

Всеизвестен факт е, че превенцията е по-важна от лечението, тъй като ви помага да определите заболяването достатъчно рано, за да предотвратите негативните ефекти. Щитовидната жлеза е от съществено значение за човешкото тяло, тъй като произвежда хормони, които се отразяват на метаболизма, растежа и развитието.

Нарушената работа на този орган се изразява в неговата хиперактивност или хипоактивност. При едното състояние жлезата отделя прекалено големи количества от хормоните, който произвежда, а при другото отделя прекалено малко от тях.

Именно заради това е важно да й обърнете внимание още при появата на пръвите симптоми. Поставянето на диагноза в ранен етап ще помогне да се вземат навременни мерки.

Има 5 предупредителни знака, че се нуждаете от преглед на щитовидната жлеза. При наличието на някой от тях е препоръчително да се прегледате, за да се определи дали функцията й е нарушена.

 

Признаци на нарушена функция на щитовидната жлеза: 

 

  1. Постоянно чувство за умора

Ако се чувствате постоянно уморени, има вероятност това да е резултат от недостатъчно активна щитовидна жлеза. Недостигът на хормони от жлезата води до забавяне на метаболизма,  а това води по понижени нива на енергия.

Понижената енергия създава чувство за сънливост и умора. Въпреки че може да има други причини за състоянието, все пак си заслужава да прегледате щитовидната си жлеза и да се установи дали това е проблема.

 

  1. Нервност и безпокойство

Ако забележите, че постоянно се чувствате нервни и безпокойни, това може да е признак за заболяване на щитовидната жлеза.

Почти сигурно е, че става въпрос за заболяване на жлезата, ако традиционните антидепресанти, за третирането на тези състояния, не работят. В този случай може да става въпрос и за двете разстройства на жлезата.

Това обикновено е един от най-често наблюдаваните симптоми при заболяване на важния орган.

 

  1. Суха коса и кожа

Човешката коса се влияе от количеството хормони, които се прозивеждат. Това е един от най-лесните начини да се определи, дали човек има нужда от преглед на щитовидната жлеза.

Ако забележите, че косата ви е станала прекално чуплива, груба и суха, е добре да отидете на преглед.

 

  1. Пдоуване на шията

Отокът на шията също е свързан с проивеждането на хормони от жлезата. Състоянието е по-известно като гуша. Това подуване се предизвиква от хиперактивност (хипертиероидизъм) на щитовидната жлеза. Това състояние се наблюдава по-често при жени.

 

  1. Необяснима загуба на тегло

Загубата на тегло също е знак, че може да се нуждаете от преглед на щитовидната жлеза. При наличието на хипертиреоидизъм, се наблюдава постоянно чувства за глад, но не се пълнее, а в повечето случаи дори се отслабва.

Ако имате необяснимо покачване на апетита, а не напълнявате, е препоръчително да отидете на преглед. Предвид факта, че това е поведенчески знак, той е лесен за откриване.

 

Заключение:

Ако имате някое от тези оплаквания, е важно да се прегледате, за да се определи дали става въпрос за хипотиреоидизъм или хипертиреоидизъм.

И двете състояния могат да се третират достатъчно добре, за да се нормализира производството на хоромони от жлезата, ако се открият в ранен етап.

Източник: https://www.getholistichealth.com/

ти лайф капсули
ТИ ЛАЙФ (капсули) – при проблеми с щитовидната жлеза

ТИ ЛАЙФ

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *