Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Есенните алергии: кои са най-честите причинители?

Есенният сезон чука на вратата, а с него и алергичните раздразнения

есенна алергия
В районите като България, в които има дълги есени, се наблюдават алергии през този сезон

Пролетта се счита за сезона, който събужда най-много алергични реакции, но есента също раздразва алергиите на много хора. Това е така, защото някои растения прооизвеждат най-много от прашеца си към края на лятото и началото на есента.

Ето какво трябва да знаете за алергиите през този сезон и как да лекувате симптомите им.

 

Какво причинява есенните алерии?

В районите като България, в които има 4 сезона и дълги есени, се наблюдават алергични раздразнения след лятото.

През есента това са едни от най-разпространените източници на полени и дразнители причиняващи алергии:

  • Плевели

„ Щом става дума за алергии трябва да знаем, че през пролетта те са причинени от дървета, през лятото от треви, а през есента най-често от плевели”. Това казва проф. Матю Елисън от университет „Дюк” в Северна Каролина.

  • Треви

Тревите отделят малък, лек прашец, който вятърът може да пренесе на стотици километри, според Американската фондация за борба астмата и алергиите. Много от тях продължават да се опрашват през умерените есен и зима.

  • Мухъл

С понижаването на температурите листата започват да падат от дърветата. А с типичното развляне на времето започва и да вали, което кара падналите листа да мухлясват. С разравянето на листата мухала изпуска спори, които могат да попаднат в дихателната система и носа и да причинят раздразнение. Тези, които са алергични към мухъл, могат да получат силна симптоматика.

 

Симптомите на есенна алергия

Поленът от трева, плевели и спори на плесени може да раздразни носа и да причини алергичен ринит, който също се нарича сенна хрема.

Симптомите на алергичния ринит включват:

  • Хрема
  • Секреция на прозначна слуз от носа
  • Запушване на носа
  • Воднисти, сърбящи и раздразнени очи
  • Кихане
  • Главоболие
  • Сърбеж в гърлото
  • Обриви

 

Как да се предпазим от есенна алергия и как да я лекуваме?
  • Предпазване

Ако знаете, че имате алергии към растения, които се опрашват през есента, е препоръчително да избягвате излизанията, до колкото е възможно. Също така, експерите съветват да си вземате душ, след като сте били навън, за да измиете полените, които може да са полепнали върху кожата.

  • Лекарства

Антихистамините помагат да се блокира алергичната реакция на организма, облекчавайки симптоматиката. Назалните спрейове също могат да осигурят облекчение при запушване на носа.

  • Имунотерапия

Имунотерапията най-често представлява слагане на подкожна инжекция, която не позволява появата на симптоматика. Това е най-дългосрочното решение за алергиите, но не е подходящо за всеки. Изключително важно е да се консултирате с добър специалист преди да прибегнете до имунотерапия.

 

Препоръки

Ако знаете, че имате алергия през този сезон, трябва вземете мерки още от началото на септември. Това ще направи лечението ви по-ефективно и ще намали тежестта на симптомите, ако се появят.

С падането на температурите под 10 градуса, алергиите Ви би трябвало да отшумят.

Източник: https://www.insider.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *