ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Лекарски съвет: Лечебни позиции при болки в гърба и ишиас

С помощта на няколко лесни упражнения и определени позиции на тялото ще овладеете болката в гърба и неразположението, което заболяването ишиас предизвиква

ишиас
При болки в гърба и ишиас изпробвайте упражненията и позициите, препоръчани от известен ирански лекар

Полезните съвети и насоки при болка в гърба и ишиас са на д-р Ферейдун Батманжелидж. Д-р Батманжелидж е американски терапевт от ирански произход. Известен е с книгите си „Тялото жадува за вода“, „Премахнете болката и предотвратете рака“, „Как да лекуваме болките в гърба и ревматичните болки в ставите“, „Обезводняване и рак“, „Водата и солта – чудодейни лекарства“ и „Вие не сте болни, вие сте жадни“.

Когато е налице постоянен синдром на болка, причинен от увреждане на седалищната нервна тъкан, притисната от гръбначния диск, тогава лекарите поставят диагноза ишиас. Болката започва в долната част на гърба и след това пътува надолу, по единия или двата крака.

Как да върнете диска на мястото му и да облекчите болката?

Изразената болка в гърба при ишиас може да възникне поради костни лезии, наранявания, сериозни хронични процеси. Това налага посещение и консултация с лекар преди да решите и да се подложите на по-тежки физически натоварвания. Но ако причината за болката и дискомфорта е изместен диск, тогава можете да коригирате позицията с помощта на специални упражнения.

Д-р Ферейдун Батманжелидж

Какво да направите, ако ви боли гърбът?

Първо – идентифицирайте източника на болка. За да намерите изместения диск, трябва да прекарате върховете на пръстите от двете страни на гръбначния стълб или да натиснете върху разстоянието между прешлените. Ще почувствате болка при натискане върху изместения диск. Когато заемете поза за корекция, тогава болката от натиска ще отшуми и постепенно ще изчезне. Ако болката отиде към краката, щом ги вдигнете нагоре, както е препоръчано в едно от упражненията описани по-долу, то тя постепенно ще отшуми.

Коригиращи пози

Вземете четири малки възглавници. Сложете ги по двойки на пода, една върху друга, на разстояние 50 см. Всяка двойка възглавници не трябва да надвишава 30 см. височина. С тяхна помощ ще повдигате и спускате тялото с 12-15 см. Внимателно застанете на колене върху единия чифт възглавници, подпирайки дланите на пода, и леко спуснете гърдите си върху друг чифт възглавници.

Заемане на позиция

Коремът трябва да е между възглавниците, а гърбът да е леко извит. Ако коремът веднага докосне пода, тогава възглавниците трябва да се вдигнат по-високо. Така бавно и постепенно ще отворите междупрешленното пространство между дисковете. Опитайте се да се уверите, че зоната, която причинява силна болка, е точно в средата между възглавниците.

Подготовка

Трябва да спускате корема и извивате гърба в това положение, така както е показано на снимките. В началото може да започнете с по-малко натоварване и постепенно да увеличавате времето, през което правите това упражнение.

Дълбоко дишане

Застанете на лакти и колена върху пода, отпуснете мускулите на гърба. Когато почувствате, че мускулите на цялото тяло са напълно отпуснати, направете 10 дълбоки вдишвания и издишвания. Направете ги бавно. Много е важно в същото време гърбът леко да се издига и спуска, да се движи нагоре и надолу. За да се отвори предното междупрешленно пространство с 1-2 градуса и дискът да щракне на мястото си, са достатъчни няколко прости, ритмични движения на гърба.

Вдигане на краката

Вдигане на краката

Продължете да дишате с бавно темпо и, без да променяте положението, повдигайте последователно единия, после другия крак нагоре, до височина, на която няма да има силно напрежение в мускулите. Кракът трябва да е изправен, а пръстите леко изтеглени. С течение на времето притиснатият нерв ще отслабне и можете да повдигнете крака си по-високо. Когато преместите крака си, гръбначният ви стълб ще се завърти леко и дискът ще падне на анатомичното си място. Болката в засегнатата област ще стане по-слаба и след това ще изчезне.

Повдигане на гърба и спускане на корема

Когато след упражненията почувствате, че болката е изчезнала, леко се плъзнете от възглавниците настрани. Легнете по корем за няколко минути, така че опънатите връзки да се върнат на местата си, ръцете ви трябва да са до тялото.

От седнала в изправена позиция

Гърбът трябва да остане прав, опитайте се да не го огъвате при ставане от стола. Плъзнете го леко назад, привеждайки основната тежест върху коленете. След това поставете краката си последователно на пода и внимателно, без да огъвате гърба си, заемете изправена позиция. Разходете се малко, и ако дискът е отново на мястото си, тогава няма да усетите силна болка при ходене.

Трябва да редувате първото и второто упражнение (дълбоко дишане и повдигане на краката), докато болката изчезне напълно. Ако това не проработи от първия път, повторете след известно време.

Ако причината е изместване на диска, тогава болката обикновено изчезва в рамките на половин час. Но ако в диска има разкъсвания или други лезии, тогава това състояние не може да се подобри с упражнения и ще се наложи медикаментозно лечение.

Предпазни мерки

През първите няколко дни, когато изпробвате тези упражнения, избягвайте вдигането на тежести и рязкото движение на гърба. Ако все пак трябва да вдигнете нещо, дръжте коленете си свити и гърба изправен. Вдигнете тежестта, като изправите коленете си. Тези предпазни мерки са важни, тъй като мускулите и връзките са се оказали неефективни и е нужно време за възстановяване на силата. Избягвайте меките легла с пружини. Когато се движите, опитайте се да поддържате коленете си гъвкави, не ги изпъвайте сякаш марширувате, като в същото време напрягате гърба. Не забравяйте, че добрата стойка помага да запазите меките тъкани здрави и предното междупрешленното пространство е отворено, за да могат дисковете да действат като ефективни клинове между прешлените.

Книгата-бестсейлър на д-р Ферейдун Батманжелидж

Трябва да знаете, че тези пози и упражнения за възстановяване са вариант и при кризисни ситуации. Те няма да разрешат моментално всички проблеми с гръбначния стълб, които се натрупват от десетилетия. За да избегнете силна болка в бъдеще, трябва да правите упражнения за укрепване мускулите на гърба, да поддържате здравословен начин на живот, да пиете много вода и да се храните често, по малко, но и питателно.

От книгата на д-р Ферейдун Батманжелидж „Как да лекуваме болки в гърба и ревматични болки в ставите“

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *