ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Защо е важно да спрете да ядете хляб след навършване на 50 години

Всекидневната консумация на хляб е в основата на храненето на хората от различни континенти. Брашното от пшеница е евтино и достъпно

хляб
Или домашно приготвен хляб с квас, или пълно отказване на тестените изделия

Да се яде хляб с всяко хранене е навик, от който трудно можем да се откажем. Хлябът е сравнително евтин и достъпен. Хляб са яли и нашите баби и дядовци. Но, техният хляб няма нищо общо с онова, което ние купуваме всеки ден.

Колко полезни са зърнените храни, които всеки ден слагаме на трапезата си?

Пшеницата е с много ниско съдържание на калций и натрий, а в овеса липсват основни соли. Оризът също има недостиг на соли, особено на калций, поради което много специалисти препоръчват да се яде ориз за прочистване на ставите от сол. Освен това, оризът е с ниско съдържание на хлор и натрий, което също е добро условие за лечение. Но, всички тези зърнени култури са с ниско съдържание на йод.

Това е важен фактор, особено що се отнася до храненето на спортисти или хора, които извършват тежък физически труд, тъй като с отделянето на пот йодните резерви в организма се изчерпват. Ако всекидневно се яде хляб, произведен в завод, в който има мая, това ще доведе до много сериозни последици: умственото развитие ще страда, развиват се аномалии в хромозомите, болест на Грейвс и дори рак.

Ако по-голямата част от диетата се състои от зърнени култури, тогава киселинността на нашето тяло за кратко време ще стане доста висока (този факт трябва да се вземе предвид от онези, които имат ниска киселинност). Доста по-опасни за нашето тяло са овесените ядки, приготвени с мляко и овкусени със захар. Това е много вредна комбинация. Често готовите овесени ядки, които се продават в шарени кутии, и в които има много захар, се предлагат и на децата, което не е никак разумно.

Пшеницата произвежда най-много киселини от всички известни зърнени култури. Оризът е за предпочитане, но не белият, бланширан ориз, а кафявия, който много малко хора купуват, заради непривлекателния му външен вид.

Пшеничните зърна, които току-що са узрели и все още са млечни, са отличен алкален продукт. Но щом узреят, те стават кисели. Следователно, сухите зърна на пшеницата далеч не са най-добрата храна, по-добре е да се консумира покълнала пшеница.

Много семейства често закусват със зърнени храни, подправени със захар и сметана. Това е „болна“ смес, която силно подкислява организма, което води до развитието на огромен брой заболявания.

И така, какви изводи могат да се направят от всичко, което казахме до тук?

Първо, тестените изделия трябва да съставляват малка част от всекидневното меню. Никога не яжте ориз с месо, месо с картофи или пържоли с хляб. Никога! В този смисъл трябва да се избягват всякакви сандвичи и бургери, с които съвременният човек не само е свикнал, но и към които е силно пристрастен.

На второ място, зърнените храни се консумират най-добре необработени или покълнали.

Трето, нишестето от зърнени култури се абсорбира за около 2 часа, а от картофите за 10 минути.

Четвърто, не трябва да има зърнени храни в диетата на бебета и деца в предучилищна възраст. До 2-годишна възраст детето изобщо не трябва да яде брашно, особено от зърнени храни.

Вредата от белия хляб

Както казва Хърбърт Шелтън, яденето на хляб е едно от основните проклятия на съвременния човек.

В по-голямата си част хлябът се прави от зърнени храни, които са екстремно обработени. За да се направи хляб се добавят още сода, сол, мая и куп други съставки, които имат за цел да подобрят вкуса и да увеличат трайността му.

Всеки от нас е чувал, че първокласното брашно, от което е направен хляба, е обогатено с полезни вещества. Тази идея създава у нас фалшиво чувство за сигурност, тъй като всъщност по време на фортификационния процес в брашното има минимално количество синтетични витамини, които не са в състояние да заменят дори малка част от онова, което е отнето от зърнените култури, за да се получи брашно от тях. Това е често срещан маркетингов трик за печалба.

Може да се изненадате, но огромен брой заболявания на стомашно-чревния тракт (ако не всички) се провокират от консумацията на хляб, който се усвоява лошо, започва да се вкисва в червата и дава голямо количество газове. При печенето на хляб като правило се използват специални термофилни дрожди, които, попаднали в червата, просто убиват всичко по пътя си, включително добрите бактерии, които произвеждат витамини от група В.

Хлябът трябва да се дъвче много дълго и толкова старателно, че да се разтвори в слюнката, защото храносмилането на хляба започва в устата. Не можете да ядете сирене, яйца или месо с хляб.

Хлябът е добра компания единствено на суровите или задушени зеленчуци

Хърбърт Шелтън

Хърбърт Шелтън е установил стандарт за използване на хлебните изделия. Споделяме тази полезна информация с вас и припомняме, че Хърбърт Шелтън е американски лекар, застъпник на алтернативната медицина, автор на много книги за лечебното гладуване (някои от тях са издадени и у нас), пацифист и вегетарианец.

Храненето с какъвто и да е продукт от рафинирано бяло брашно трябва да бъде сведено до минимум на всяка възраст. Това важи особено за деца и възрастни хора. Хората на възраст под 30 години, извършващи физическа работа на открито, могат да ядат хляб повече от другите. Хората под 45 години трябва да го ядат много ограничено, до 50 години – максимум 1 филия на ден, след 50 е по-добре да го изключите напълно.

Но има добри новини за любителите на хляба. Може да се замени с ядки!

Хлебните изделия, произведени от преработено бяло брашно, произведени в индустриална среда (макаронени изделия, сладкиши, юфка и др.) са мъртви, защото могат да се съхраняват дълго време, химически са обработени, пълни са с консерванти и аромати, омекотени са и са оцветени химически. Всички тези процедури се правят с помощта на синтетична вещества, което е много вредно за хората. Резултатът е концентрирана, дехидратирана и празна храна, в която няма нищо живо, нищо истинско.

Сега по рафтовете на магазините има много видове пълнозърнест хляб, който има претенции да е здравословният хляб, от който се нуждаем. Въпреки това, дори и той се прави предимно от термофилни дрожди, а не от хмел. Страхотната идея да се произведе нещо полезно и вкусно се оказа мъртва от самото начало, убита от неграмотни индустриалци с жажда за печалба.

Какво са термофилните дрожди и защо са толкова вредни?

Тази мая има друго име – захаромицети. Те се използват в хлебната, пивоварната и дестилерийната промишленост. Не съществуват в природата. Дрождите са по-силни от нашите клетки. Оцеляват както по време на готвене, така и след като влязат в устата на човек. Попадайки в тялото, клетките на дрождите започват да отделят токсични вещества, засягащи нашите клетки.

Токсичният протеин от дрождите има вредно въздействие върху мембраните на човешките клетки, правейки ги уязвими за вредни вируси и микроби. Първоначално дрождите попадат в храносмилателния тракт и оттам пътуват през кръвта по цялото тяло.

В организма термофилните дрожди започват да се размножават много бързо, като по този начин вредната микрофлора активно съществува, предотвратявайки развитието на добра микрофлора, с помощта на която при правилен начин на живот в нашите черва се произвеждат витамини от група В и други важни микроелементи.

Термофилните дрожди са вредни за всички храносмилателни органи. Вътре в стомаха ни има специална лигавица, която се противопоставя на действието на киселината. Но когато човек яде твърде много кисели храни, в които има мая, стомахът няма да издържи дълго време. Резултатът е „изгаряне“, което ще доведе до язви и добре познатото състояние на киселини.

Храненето с храни, приготвени от термофилни дрожди, води до натрупване на песъчинки в тялото, които по-късно се превръщат в камъни в бъбреците, панкреаса и жлъчния мехур, както и до появата на постоянен запек и развитие на тумори.

В червата процесите на гниене набират скорост, вредната микрофлора се увеличава, изпражненията не могат да напуснат тялото навреме, образуват се така наречените газови джобове, в които лежат токсични фекални отлагания. С течение на времето тези камъни растат заедно със слизестите и подслизистите части на червата.

Слузта, секретирана от храносмилателните органи, вече не може да изпълнява защитната си функция, поради което и храносмилателната функция е намалена. Витамините и микроелементите стават трудни за усвояване и като цяло храносмилането страда.

Ако не сте в състояние да се откажете – какъв хляб е най-добре да консумирате?

Най-добре е да използвате хляб, като го ядете леко изсъхнал или го препичате без масло. В тази ситуация съдържащите се в хляба нишестета, които влизат в тялото ни в големи количества, се превръщат в монозахарите, от които се нуждаем. Леко изсушеният истински типов, ръжен или пълнозърнест хляб е здравословно хранене, както и кафявият ориз, елдата, царевицата и покълналата пшеница.

Ръженият хляб съдържа 50% повече магнезий и 30% повече калий от белия хляб. Ръженият хляб съдържа и фибри, които помагат за премахването на холестерола от кръвоносните съдове. Освен всичко друго, ръженият хляб съдържа много мастни киселини, благодарение на които се усвояват витамините. Ръженият хляб също така предпазва от анемия, и затова любителите на такъв хляб е по-малко вероятно да имат проблеми със сърдечно-съдовата система.

Източник: www.healthysimplelife.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От 2 до “Защо е важно да спрете да ядете хляб след навършване на 50 години

  1. Васил каза:

    Нищо не се споменава за хляба с квас? Дрождите на кваса съществуват в природата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *