Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

11 причини, поради които смъртта и развода си приличат

Смъртта и разводът имат повече общо, отколкото може да предположите. И двете причиняват големи загуби и промени в живота на хората, които ги преживяват

развода
Смъртта и развода си приличат?

Смъртта и разводът са изненадващо сходни по ефекта, който имат върху хората – както върху физическото, така и върху емоционалното им здраве!

Ето единадесет начина, заради които разводът толкова много прилича на смъртта:

1. Понякога разводът идва след продължително и тежко „боледуване“ на брака и се очаквано се случва след един определен момент

Този вид развод е вероятно да стане факт след месеци, може би дори и след години. Случил се е заради разстояние, конфликт и всякакви възможни разновидности на дисфункция. Колкото и сърцераздирателен да е краят на брака, той може да донесе някакво облекчение от тежестта на една такава стресова връзка, за да стигнете най-накрая до така желаното приключване. Никой не иска да удължава страданието и агонията нарочно, било то заради чувства, които има, или като отговор на определени очаквания!

2. Понякога се случва внезапно и изненадва вас и всички останали

Някои животи и бракове свършват внезапно и стигат до края, който никой не е могъл да предвиди. Тези шокиращи разпадания вцепеняват всички участващи. Възстановяването след тях е много, много трудно.

3. Независимо дали след развод или смърт, хората преживяват „Петте етапа на загубата“, които са:

– Отричане – това наистина ли се случва? Бракът ми не може да приключи просто така! Как изобщо стигнахме до тук?

– Гняв – Не заслужавам това! Това не е честно! Животът ми се разпада! Не мога да повярвам! Ще го/я убия!

– Договаряне – Ами ако просто му простя и го върна обратно? Може би мога да я накарам отново да ме обича…

– Депресия – Животът ми свърши. Срамувам се! Страхувам се! Чувствам се толкова зле заради децата… Никога повече няма да мога да обичам!

– Приемане – Добре, това е, край! Сломена съм, но ще се оправя. Така може би получавам втори шанс да изживея нещо хубаво!

4. Трябва съобщите на всички роднини, близки и приятели

Понякога може да е трудно да съобщаваме такива новини на различни хора. Смъртта предполага, че ще трябва да се напише некролог, и семейството решава какви подробности да включи, като например кои членове на семейството да изброи, което понякога може да доведе до проблеми, ако във фамилията има разриви. При развод всеки съпруг най-вероятно ще уведоми всички свои приятели и семейство си. Но често съществуват проблеми с единия или другия съпруг, който изкривява фактите, отчуждава бившия си от другите или извърта нещата в своя полза. Суровата емоция разкрива най-лошото от всичко онова, което е докарало брака до ръба!

5. Изведнъж се стига до битки и спорове за имущество

Непогасени сметки, разпореждане с нежелано имущество, отговорности и грижа за децата и домашните любимци – всичко това предизвиква множество малки сътресения. Най-често се налага да се включват адвокати, които да уредят споровете и да разделят справедливо активите и пасивите на вече бившото семейство.

6. За финализиране на събитието трябва да се проведе своеобразна церемония

Когато някой умре, общността присъства на погребение, за да си вземе последно сбогом. Разводът е малко по-различно събитие, но все пак завършва юридически в съдебната зала. И съболезнованията, които всеки споделя на погребението, и изслушването на свидетелите в процеса на развод, са един вид окончателност на случилото се, след което идва време за преживяване на загубата.

7. Семейството и приятелите могат да отбележат погребението като повод за събиране

Това е помен, на който се споделят спомени и се оказва подкрепа на близките. Понякога хората, които се развеждат, организират скромно тържество за приятели, за да отбележат „края на една ера“. Партитата, които се случват заради развода, стават все по-популярни като начин за възпоменание на събитието. Хората често имат смесени чувства, относно това дали да изкажат своята радост или съжаление.

8. Пръстенът, в крайна сметка, трябва да се свали

Една вдовица или вдовец трябва да обмисли дали да не свали сватбения пръстен, или напротив – да не приеме новия си статус. Същото важи и за разведените хора, въпреки че пръстенът обикновено се сваля преди последното съдебно заседание. Подобно действие е осезаем знак за това колко добре и как се движи човек през етапите на загубата. Това е личен избор и включва решението да помислите за срещи с други хора, както и да отворите сърцето си за бъдеща, нова любов. Не всеки е готов да продължи живота си с нов партньор в бъдеще, но така или иначе трябва да се вземе някакво решение.

9. Бившите съпрузи и деца може да се нуждаят от професионална психиатрична помощ и емоционална подкрепа

Трудно е да се издържат огромните промени, както и онова, което идва с тях. Не е добра идея да се преструктурира ежедневието, без някой, с когото да се говори и споделя. Някой, който може да помогне за преработването на всички чувства на загуба и объркване. Човек, който да помогне на разпадналото се семейство да продължи живота си. Консултирането или поне изслушването от доверен приятел е много полезно за емоционалното оздравяване и продължението на живота.

10. Спомените ще си отидат последни

Тези, които са ви познавали като двойка, ще продължат да повдигат темата за вашия бивш или брака, който вече не е факт. Децата ще говорят за другия родител, или ще ви напомнят за миналото чрез снимки. Може да се случи така, че да посетите стари места, на които преди сте ходили заедно, и да си припомните други аспекти на връзката (както добри, така и лоши). Тя е била част от живота ви, която няма да изчезне толкова бързо, колкото на вас ви се иска. Независимо дали са лоши или добри, има уроци, които трябва да се научат от това, което сте преживели. Така ще може да използвате наученото, което ще ви помогне да станете по-добър човек, или поне да имате по-добро усещане за онова, което искате от живота или от бъдещия партньор. Призраците на предишните връзки едва ли ще изчезнат завинаги. Те имат определена цел, те остават с нас, за да ни напомнят кои всъщност сме ние.

11. В крайна сметка, животът ви отново ще започне да изглежда (и ще стане) нормален

Дори когато отново се сетите за бившия си, това ще е като проблясък на светкавица в тъмна нощ. Спомените ще преминат бързо, като на филмова лента. Няма да усещате онази смазваща душата тъга, защото способността ви да бъдете щастливи малко или много се е подобрила. Животът отново е ваш, а бъдещето малко по-светло. Мракът от миналото е изчезнал напълно, или почти. Вие ще се сещате за онзи, който ви е наранил, само заради хубавите неща, които сте преживели заедно, а не заради онова, което станало причина за раздялата ви…

Източник: woman.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *