Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво ще се случи, ако започнете да пиете зехтин на гладно?

Тези, които са свикнали да пият зехтин на празен стомах сутрин, знаят, че действието му е насочено към понижаване на холестерола в кръвта

зехтин
Зехтинът е полезен по всяко време на деня – във всякакъв вид, но не и в голямо количество

Уникалният витаминен комплекс на зехтина спомага за повишаване устойчивостта на организма към болести и инфекции по всяко време на годината.

Известно е, че зехтинът има благоприятен ефект и върху костната тъкан: като жабуркате зехтин в устата си между 5 и 15 минути сутрин на празен стомах, подобрявате състоянието на зъбите, предотвратявайки образуването на зъбен камък и намалявате вероятността от появата на кариес.

В статията ще разгледаме две гледни точки за зехтина, приеман на гладно – на науката и на народната медицина. Нека започнем с опита на лечителите, които познават полезните свойства на зехтина от хилядолетия.

<4>Как народната медицина препоръчва да се използва зехтин на гладно?

Зехтинът на празен стомах помага и в борбата за нормализиране на кръвното налягане. Той намалява ефективно и за кратко време стойностите му. Това се улеснява от олеуропеин – вещество, което се открива в листата и плодовете на маслиновото дърво. За подобряване на дейността на стомашно-чревния тракт зехтинът е от безспорна полза: улеснява се работата на стомаха, черния дроб и червата. Препоръчва се на хора, страдащи често от запек, да използват зехтин за нормализиране на изпражненията.

А за кърмачките и бременните жени маслиновото масло е просто незаменимо. Съставът му донякъде е сходен с кърмата, което му позволява да има благоприятен ефект върху формирането и развитието на мозъчните функции на бебето.

В допълнение, зехтинът дава на тялото на майката, която е преживяла стрес в резултат на раждането, младост и красота. Качественият зехтин на празен стомах е идеално средство за отслабване, приеман в количество от чаена лъжичка рано сутрин (30 минути преди закуска). Той се абсорбира перфектно от тялото и го насища отвътре с благотворното си действие.

Трябва обаче да се разграничат основните методи за приемане на зехтин

За почистване на тялото от токсини

Сутрин супена лъжица зехтин се използва като вода за уста. За около 15 минути зехтинът се жабурка интензивно в устата, след което сместа, която е започнала да прилича на мляко, се изплюва.

Методът е подходящ за лечение на устната кухина, фаринкса и ларинкса.

За нормализиране работата на вътрешните органи

На празен стомах вземете една супена лъжичка зехтин. След това изпийте чаша топла вода с няколко капки прясно изцеден лимонов сок.

Какво казва науката за консумацията на зехтина на гладно?

Високият прием на зехтин е свързан с по-нисък риск от сърдечни заболявания и по-дълъг живот – това е твърдение, което науката не само не оспорва, но и подкрепя.

Английският професор Тим Спектър, от Кралският колеж в Лондон, пробвал да спазва диетата на критските козари, която е богата на зехтин. Той започнал да пие ежедневно по една малка кафена чаша зехтин за закуска. От това не само му се догадило, но и получил припадък. Нека разберем защо.

зехтин
Професор Тим Спектър

Някога зехтинът е бил демонизиран като угояващ и канцерогенен.

Днес е свързан с множество ползи за здравето, включително защита на сърцето и удължаване на живота.

Неотдавнашно проучване установи, че средиземноморската диета (в която има много зехтин) дори е причина за „относително по-нисък“ риск от рак на гърдата.

Английският професор не оспорва ползите от зехтина. Самият той казва: хранете се като гърците. Но, преди да увеличите приема на зехтин на гладно, имайте предвид, че това изобщо не е добре за стомаха на съвременния човек.

„Усещах гадене и замаяност. Опитът ми една седмица да спазвам интензивна диета с много зехтин не завърши добре.“, споделя пред Daily Mail професор Спектър. „Топенето на хрупкав топъл хляб преди вечерно хранене е едно. Пиенето на зехтин сутрин беше съвсем друго. В интерес на науката, и заради книгата, която пиша сега, се опитвах да подражавам на диетата на критските рибари от 60-те години на миналия век, които по време на тежък ден на риболов или докато са пасли козите, са изпивали по чашка зехтин сутрин.

Този висок прием на маслиново масло може би е причина за тяхното забележително дълголетие

При това, въпреки големите количества наситени мазнини, които те консумираха.

Но, този висок прием на зехтин не се отразява добре на човек, който не консумира много зехтин, така или иначе. Ако в Европа и Северна Америка хората средно използват по 1 литър зехтин годишно, то в Гърция това количество е 13 литра.

Преди десет години в Испания беше започнато амбициозно и уникално проучване на 7500 мъже и жени с наднормено тегло. Тези мъже и жени наближавали 60-те си години и били изложени на риск от сърдечни заболявания и диабет.

Те били разпределени на случаен принцип на две две групи, които трябвало да спазват две диети за пет години: едната диета е с ниско съдържание на мазнини, препоръчвана от лекарите в повечето западни страни, а другата – средиземноморска диета с високо съдържание на мазнини, допълнена или със зехтин, или с ядки.

Изследването „PREDIMED“, публикувано в New England Journal of Medicine през 2013 г., категорично показа, че хората, които са спазвали средиземноморската диета, са страдали три пъти по-малко от сърдечни заболявания, диабет и инсулт, за разлика от групата с ниско съдържание на мазнини. Те също така са загубили част от излишните си килограми, и са имали по-малка загуба на памет.

Зехтинът като лекарство

Висококачественият екстра върджин зехтин, особено ако е студено пресован, има около 30 полифенола, които действат като антиоксиданти. Те намаляват възпалението и също така спомагат за намаляване на ефекта на стареенето, особено върху сърцето и мозъка.

Доскоро се смяташе, че тези антиоксидантни полифеноли действат директно върху гените и кръвоносните съдове.

Но се оказва, че те работят и чрез микробите в червата, които изграждат нашия микробиом.

Това е общност от трилиони разнообразни бактерии, които живеят в дебелото черво.

Те се хранят с различни полифеноли и произвеждат други малки химикали (късоверижни мастни киселини), които тушират възпалението и подпомагат добрата работа на имунната система.

Затова изобщо няма да сгрешим ако кажем, че зехтинът е естествен пробиотик

В заключение професор Тим Спектър каза следното:

Ако започнем да обучаваме хората да използват висококачествен екстра върджин зехтин в началото на техния живот, и да променят стигмата му като лекарство или наказание, бихме могли да направим червата по-здрави и сърцето по-силно. Въпреки че едва ли някога ще ги стигнем гърците…

Източник: www.dailymail.co.uk

Д-р Силвър - генератор за сребърни йони
Пригответе си полезна сребърна вода в домашни условия

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *