ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Вкусно и достъпно: Как трансмазнините причиняват рак на яйчниците

Трансмазнините, открити в голямо разнообразие от храни, могат да увеличат риска от рак на яйчниците с 34%

Трансмазнините са навсякъде около нас, дори и там, където си мислим, че ги няма

В това европейско перспективно изследване за връзката между рака и храненето (EPIC) са включени 521 330 души от 10 европейски държави. Те са наблюдавани в периода от 1992 до 2000 година. А връзката между трансмазнините и този вид рак при жените е само едно от многото открития на изследователите. Някои от тях вече са били публикувани по-рано, но анализът на получените материали все още продължава, което означава, че ни очакват нови открития. Проучването е подкрепено от Световната фондация за изследване на рака.

Колкото повече – толкова повече

Според учените, почти 12% от всички случаи на рак на яйчниците са свързани с консумацията на трансмазнини. А жените, чието меню е съставено предимно от такива мазнини, са имали по-голям риск, повече от една трета (34%), в сравнение с тези, които са присъствието на трансмазнини в чинията си. Трябва да се има предвид, че ракът на яйчниците е сред най-разпространените – по отношение на разпространението той е осмият сред всички ракови заболявания в света, и отново осми сред причините за смъртта на жените от рак.

Учените настояват: има спешна необходимост от ограничаване използването на трансмазнини. Техните открития са събрани в доклад, публикуван под егидата на Международната агенция за изследвания на рака (IARC).

Статията за опасностите от трансмазнините е подписана от 40 учени, експерти в борбата с рака. Те не са първите, които бият аларма: Световната здравна организация (СЗО) отдавна предупреждава за последиците и вредата за здравето от консумацията на трансмазнини. Високото им съдържание в диетата увеличава риска от сърдечни заболявания с 21%, а смъртността – с 28%.

По-рано беше доказано, че транс-мазнините са свързани с рак на гърдата, панкреаса, простатата, колоректалния рак и някои други видове злокачествени тумори.

В кои храни са скрити трансмазнините?

В своята работа учените са открили връзка между рака на яйчниците както с храни, богати на трансмазнини, така и със съдържанието на елагова киселина в кръвта, която се образува по време на храносмилането им в червата. И колкото по-високо е нивото (на елаговата киселина), толкова по-голям е рискът от развитие на рак на яйчниците.

Самите трансмазнини се образуват по време на индустриалната преработка на течни масла в твърди мазнини (процес, наречен хидрогениране). Такива трансмазнини от индустриалното производство се използват в печива, кулинарни продукти, полуфабрикати и готови замразени ястия (готово тесто и кори за баница). Те могат да бъдат намерени и в маргарини и масла за пържене, използвани както у дома, така и в заведения за бързо хранене и сравнително елитни ресторанти. Трансмазнини има в почти всичко, което се продава на улицата – сандвичи, пици, пържени картофи и т.н.

Къде е опасната граница?

„Консумирането на повече от 1% от общия калориен прием на трансмазнините значително увеличава риска от смърт от сърдечно-съдови заболявания“, казва Вероника Чавес, един от авторите на изследването. „А повече от 2 грама трансмазнини на ден увеличава риска от рак на гърдата и яйчниците.“

Днес Световната здравна организация препоръчва ограничаването на приема на мазнини до един процент от общия дневен прием на калории – по-малко от 2,2 грама на ден при диета с 2000 калории. Но с течение на времето препоръките трябва да станат още по-строги.

До 2023 г. СЗО предлага напълно да се премахнат трансмазнините от храната

При липса на глобална забрана учените предлагат преминаване към други мазнини, които са по-полезни за здравето.

Трансмазнините са причина за увеличаване на сърдечно-съдовите заболявания и високата смъртност от болестите на сърцето

„Една от причините страните с ниски доходи да не се отказват от трансмазнините е тяхната ниска цена“, обяснява проф. Чавес. – Използването на трансмазнини удължава срока на годност на продуктите и намалява разходите за тяхното производство. Но забраната на трансмазнините ще намали честотата на сърдечните заболявания със 7% в световен мащаб, което означава по-ниски разходи за здравеопазване.“

Всяка страна има свой собствен подход към трансмазнините

„Първите научни доказателства за вредата от трансмазнините се появиха през деветдесетте години на миналия век“ , коментира откритията на чуждестранните колеги Олег Медведев, ръководител на Центъра за изследвания на здравословното хранене, професор в Московския държавен университет . – В момента е доказано, че те увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания, болестта на Алцхаймер и имат канцерогенен ефект. В много чужди страни, предимно в Европейския съюз, трансмастните киселини са напълно забранени за употреба в храната. За съжаление, използването на трансмазнини в хранителна промишленост на достатъчно голям брой европейски държави не е напълно регламентирано и все още е факт. От производителите се изисква единствено да посочват процента на тяхното съдържание само в мазнини и маслени продукти. Ето защо, купувайки вредни, готови продукти, включително сладкарски изделия, потребителят сам поема отговорност за своето здраве“.

От 2 април 2012 г. ЕС вече има ограничение за използването на трансмазнини в храната: не повече от 2% от общите мазнини. Но някои държави от ЕС вече напълно се отказаха от употребата на частично хидрогенирани растителни масла (това е основният източник на трансмазнини в храната). Дания стана първата в списъка: тя ограничи трансмазнините през 2003 г. След въвеждането на ограничения честотата на сърдечните заболявания в страната намалява значително, повече отколкото в съседните страни. Швеция и Гърция последваха примера на Дания, където делът на трансмазнините в училищните закусвални не може да надвишава 0,1%.

Проф. Чавес смята, че отговорността за ограничаването на трансмазнините не може да се носи единствено от правителствата: „Хранителната промишленост трябва да замени трансмазнините с по-здравословни ненаситени мазнини. В допълнение към законодателните инициативи, ще бъдат необходими информационни мерки и техническо преоборудване на индустриалните предприятия“.

Източник: www.medinfo.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *