ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Ваксина срещу грип по време на пандемия: за и против

Лекарите от цял свят призовават да не се пренебрегват сезонните ваксинации срещу грип по време на пандемия

грип
По време на пандемия, ваксината против грип е препоръчителна!

От няколко дни най-обсъжданата тема е „втората вълна“ на COVID, а днес вирусолозите и епидемиолозите по света все повече говорят за риска от „двойна заплаха“: става въпрос за това, че през есента грипът и коронавирусът могат да ударят едновременно. Затова учените настояват дори и най-пламенните антагонисти на ваксинацията да се ваксинират срещу сезонен грип.

Всеки избира за себе си

Ваксинирането е доброволно. Дали ще се ваксинирате ли или не, вие решавате. Но днес е равносилно на избор – да си здрав или да се разболееш. И това съвсем не е само игра на думи. Всички вече знаем: коронавирусът е опасен, но грипът е не по-малко страшен.

Всяка година 10% от населението в света страда от усложненията, които грипа причинява. През 2017 г. беше проведено мащабно проучване под ръководството на центровете за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ и Питър Салама, директор на програмата за спешни случаи на СЗО. Беше събрана информация от 33 страни, в които живее 57% от населението на света, за периода от 1999 г. до 2015 г. Според резултатите се оказа, че всяка година от сезонен грип в света умират 646 хиляди души.

Питър Салама

Историята на грипа, както през миналия век така и днес, е трагична. В началото на ХХ век от „испанския“ грип, според различни оценки, загиват между 50 до 100 милиона души. През 1957 г. от „азиатския“ грип отнема живота на 2 милиона души, последван от „хонконгски“, „птичи“, „свински“ и т.н. – природата постоянно произвежда нови и нови щамове, тествайки издръжливостта на човечеството. Следователно, всеки сезон се създават нови ваксини срещу новите щамове.

Днес ваксината е единственото оръжие и защита срещу грипа

„Произвеждат се антитела за ваксина срещу специфичен грипен вирус. Нашият организъм е огромна и сложна лаборатория, в която има клетки, които наистина могат да бъдат „обучени да виждат врага“. Ето това е ваксинацията, образно казано: тялото вижда врага и започва да изработва оръжие срещу него – антитела, с които да се защитава. Абсолютно всеки човек може да се разболее от грип. Болестта може да протече под каквато и да е форма – от умерена до изключително тежка. Ефектът от грипния удар е налице. Хората, които са ваксинирани, е по-малко вероятно да се разболеят от грип ”, обяснява Елена Белова, специалист по инфекциозни заболявания в Московския градски център за превенция и контрол на СПИН.

Грипът не е толкова лош, колкото неговите усложнения

Ето защо, когато се чуят фрази от рода на „ние никога не сме били ваксинирани и не сме се разболели, досега“, епидемиолозите казват, че такива хора разчитат единствено и само на късмета си.

„Грипът е опасен, защото причинява обостряне на хроничните заболявания и тежкото им протичане. Ако човек, например, има захарен диабет, тогава, ако се разболее от грип, той се влошава. Тежката пневмония също често се развива като следствие от вирусна. В доста голям брой случаи усложненията са фатални за сърдечно-съдовата система. Пикочно-половата система също страда. Важно е хората в риск – деца, бременни жени, хора над 60 години и такива с хронични заболявания – да бъдат първите ваксинирани. След ваксинацията инфекцията няма да се появи изобщо или болестта ще премине в много лека форма, т.е. по този начин изключваме умерен и тежък ход на заболяването и дори летален изход”, отбеляза главният специалист по инфекциозни и заразни болести, лекар на свободна практика в Московския департамент по здравеопазване, д-р Иля Акинфиев.

Д-р Иля Акинфиев

Оръжие и най-сериозно средство срещу грипа

На фона на върлуващия коронавирус грипът временно беше забравен. В Съединените щати д-р Робърт Редфийлд, директор на Центровете за контрол и превенция на заболяванията, беше един от първите, които заговориха за опасността от „двойната заплаха“. Той предположи, че нов скок в случаите на коронавирус може да съвпадне със следващия грипен сезон, което да предизвика криза, още по-сложна от тази, пред която в момента е изправен не само САЩ, но и целия свят. Президентът Тръмп дори се опита да смекчи страховитата прогноза на лекаря, като заяви, че медиите погрешно котират Редфийлд, но въпреки това ученият държеше на своето.

„Ключът към моите коментари и причината, поради която наистина исках да ги подчертая, беше да призова американската общественост да приеме сериозно ваксинацията срещу грип. Едно от най-добрите оръжия, които имаме, е противогрипната ваксина. Затова можем да сведем до минимум вредното въздействие на грипа върху по-сериозното респираторно заболяване, с което се сблъсквахме в началото на годината“, каза д-р Редфийлд.

Д-р Робърт Редфийлд

Инфекционистите не изключват възможността от развитието на две инфекции наведнъж

„Ако все още просто изучаваме коронавируса, ние всяка година актуализираме и тестваме ежегодно актуализирани ваксини срещу грип, които са ефективна превенция срещу болестта. Не знаем какво точно ще се случи с коронавируса през наближаващия есенно-зимен период. Имаме ли нужда от две инфекции, които ще нападнат тялото на един човек, който ще се сблъска с тях в един епидемичен сезон? По-добре е човек да се защити от грип сега, за да не се разболее в бъдеще или, още по-лошо – да се бори с две инфекции наведнъж. Всеки може да развие инфекция, в различни комбинации“, казва лекарят по инфекциозни болести Елена Белова.

Учените от Световната здравна организация са на мнение, че ваксинацията срещу сезонен грип и пневмококи е приоритет, и хората трябва да я направят, независимо от възрлуващата пандемия.

Митове и истина

В 21 век все още има хора, които, дори и поради религиозни причини, не искат да си направят ваксинации (и не само срещу грипа). Най-вече съвременните антиваксъри се страхуват, че след ваксинацията имунитетът им ще стане по-слаб.

„Това е абсолютно ненадеждна информация, не говорим за намаляване на имунитета и, между другото, не и за повишаването му. По време на ваксинация се случва банално „обучение“ на имунитета. Въвеждат се антигени, които се вземат от истинския вирус и тялото отделя антитела срещу тях. В резултат на това клетките добиват памет. След като се е срещнал с истински вирус, организмът е подготвен и не би трябвало да губи време за формирането на клетки на паметта. По някаква причина смятаме, че ваксинациите се правят изключително на здрави хора. Въпреки че, на първо място, те трябва да защитават хората с отслабен организъм“, – каза лекарят по инфекциозни болести Иля Акинфиев.

Сред лаиците може да се чуе и такава версия, че самата ваксина причинява грип

Абсурдността на това предположение е доказано елементарна: ваксината не съдържа „жив“ вирус, а само фрагменти, частици протеин от различни щамове на грипа.

И още една нелогична версия: някои се съмняват в ефективността на ваксините по принцип. Казват, че има много щамове, но една ваксина. Всъщност, вирусите мутират и учените от цял свят непрекъснато наблюдават щамовете и тяхното „поведение“. Въз основа на тези данни СЗО избира три щама годишно през февруари – март, които препоръчва за ваксинация през следващия сезон.

Д-р Александър Мясников

„Ваксината срещу грип ще ви избави предимно от сериозни усложнения. 20% от всички случаи на COVID тази зима и миналата есен са възникнали едновременно с грипа. Ето защо ваксината срещу грип помага, наред с други неща, срещу усложненията на COVID, като ко-инфекция например“, казва д-р Александър Мясников.

Така че, всеки има избор – да се разболее или да не се разболее. Единственото, което трябва да се направи, е да се вземе решение. Есента започва след по-малко от месец.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *