ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

5 неща, които трябва да опитате, преди да се откажете от брака си

Какво може да направите, за да спасите брака си, ако сте на ръба на развода?

брака
Проблемите, по време на брака, се решават с комуникация между пратньорите

Въпреки че това е сложен въпрос, за който няма бърз и еднозначен отговор, има аспекти, които могат да ви помогнат да изградите отново успешни и трайни отношения.

Ако вие и вашият партньор сте готови да положите усилия за спасяването на брака си, има неща, които сте в състояние да направите – положителни стратегии – които могат да ви дадат нов старт и да подобрят разбирателството помежду ви.

Охладнели ли са отношенията ви с партньора, апатични ли са, липсва ли им страст? Бъдете сигурни, че е обичайно за двойки, които са били женени или отдадени един на друг и имат натоварен живот, да се разделят емоционално и сексуално. Добрата новина е, че ако сте загубили интензивната искра, която някога сте имали, може да преоткриете емоционалната и сексуалната си връзка.

Д-р Хариет Лърнър

Експертът по връзки д-р Хариет Лърнър обяснява, че рецептата за неуспех в брака е очакването, че другият човек ще се промени. Вместо да се отказват от брака си, двойките трябва да се облегнат един на друг. Тя казва: „Недоволният партньор обикновено е мотивиран да се промени. Ако не предприемете някакво ново действие от свое име, никой друг няма да го направи вместо вас.“

Макар че е естествено да искате да се откажете от всякакви действия, когато партньорът ви се дистанцира, бездействието само ще увеличи разделението между вас. Вместо това д-р Лърнър препоръчва да поемете отговорност за затоплянето на отношенията и да увеличите положителния натиск. Това може да стане, като кажете неща от рода на: „Толкова внимателно си почистил кухнята….“, което подчертава положителните качества на половинката ви и онова, на което вие се възхищавате.

Практикуването на това, което д-р Джон Готмън нарича емоционално настроение, докато се отпускате заедно, може да ви помогне да останете свързани, въпреки различията. Това означава „да се обърнете един към друг и да проявите съпричастност, а не „да се извърнете“. Д-р Готмън препоръчва съотношение пет към едно на взаимодействията

Д-р Джон Готмън

Това означава, че за всяко отрицателно взаимодействие са ви необходими пет положителни

Друг важен аспект на поддържането на любовта във вашия брак е запалването на страстта. Според експертката по брачни дела и разводи Кати Майер липсата на страст в брака е знак, че бракът ви изпитва сериозни проблеми. Тя пише: „Дали той или вие сте загубили интерес, липсата на редовна интимност в брака е лош знак. Сексът е лепилото, което ви свързва, това е начинът, по който ние възрастните играем и се наслаждаваме един на друг. Време е или да подправите нещата в спалнята или да погледнете сериозно защо единият или другият е загубил интерес към сексуалния аспект на връзката.“

За щастие, последните изследвания разкриват, че поддържането на романтична любов в продължение на много години има положително влияние върху мозъка, като позволява на двойките да запазят страстта жива в брака си. Всъщност, проучване от 2011 г., публикувано в списанието Social Cognitive and Affective Neuroscience, информира че романтичната дългосрочна любов активира богатата на допамин вентрална тегментална (VTA) област на мозъка по забележително подобен начин, както го прави с хората, които наскоро са се влюбили. Резултатите разкриха подобна мозъчна активност и в двете групи, с висока активност в центровете за възнаграждение и мотивация в мозъка. Поддържането на романтична любов в продължение на много години може да имитира нова любов, ако двойките останат мотивирани да се радват взаимно и да подхранват страстта във връзката си.

Кати Майер

Всъщност, липсата на сексуална страст е най-често срещаният проблем, който вкарва двойките при терапевтите, според Мериън Брандън, автор на книгата „Unlocking the Sexy in Surrender“. За щастие, те могат да запазят любовта и страстта живи, като се придържат към тези 5 ефективни стратегии за запазване на брака.

5 неща, които трябва да опитате, преди да се откажете от брака си

Съвети за укрепване на взаимоотношенията от д-р Джон Готмън и други експерти:

1. Изкажете недоволство, не критикувайте партньора си

Имате ли навик да критикувате партньора си? Говоренето за конкретни проблеми ще доведе до по-добри резултати, отколкото честите и в повечето случаи неоснователни атаки. Например, оплакване е: „Притесних се като закъсня. Разбрахме се, че ще ми се обадиш.“ Срещу критика: „Никога не мислиш за мен, голям егоист си!“

2. Решавайте конфликтите умело

Не оставяйте настрана негодуванията, които могат да разрушат връзката ви. Преживяването на конфликт е неизбежно и двойките, които се стремят да го избегнат, са изложени на риск от развитие на застояли отношения. Не изпадайте в състояние на постоянна защита и не проявявайте презрение към партньора си (въртене на очи, подигравки, сарказъм и т.н.). Вместо това…

3. Увеличете физическия контакт

Според д-р Кори Флойд при физически контакт се освобождават добри, полезни хормони. Държането за ръце, прегръдката и докосването могат да освободят окситоцин, който намалява болката и има успокояващо усещане. Проучванията показват, че този хормон се освобождава и по време на оргазъм и докосване. Физическата привързаност намалява и хормона на стреса, като понижава дневните нива на кортизола.

Мериън Брандън

4. Подхождайте с благосклонност и възхищение

Припомнете си положителните качества на вашия партньор – дори когато се борите с недостатъците му. Изказвайте гласно позитивните си чувства няколко пъти всеки ден. Търсете обща позиция, и не напускайте спора само защото не сте съгласни. Изслушайте и неговата гледна точка и избягвайте да стоите насреща като каменна стена. Само в много краен случай се откажете от комуникацията с него или нея.

5. Всеки ден отделяйте време за човека, с когото живеете

Опитайте различни дейности, които ви доставят удоволствие. Забавлявайте се, ухажвайки партньора си, позволете си дори лек флирт с него или нея. Не забравяйте да се гушкате и да раздавате целувки неочаквано. Нека има поне едно „Обичам те!“, вместо „Здравей!“ или „Довиждане!“ Дори и да не сте чувствителен човек, увеличаването на физическата привързаност може да ви помогне да поддържате дълбока и смислена връзка.

Разбираемо е да се почувствате наранени, разочаровани, негодуващи или отхвърлени, ако усетите, че партньорът ви има намерение да ви напусне. Вместо това, следващия път, когато имате несъгласие с него или нея, не се опитвайте да предвидите реакциите им. По-добре преразгледайте и премислете собствените си отговори на техните реакции.

Когато единият или двамата партньори се „изключат“ или станат критични, проблемите често се смитат под килима и никога не се решават. Затова, ако усетите, че връзката ви е на ръба, бъдете устойчиви и работете по начини, по които можете да поправите наранените си чувства, и да се върнете в общия път.

В заключение, по време на следващия конфликт или спор, или когато сте се почувствали наранени, ядосани или изоставени от партньора, не забравяйте да обърнете внимание и да осмислите ролята, която и вие играете. Поемането на отговорност за затоплянето на нещата във вашия брак може да доведе до промяна, ако партньорът ви е възприемчив. Само защото връзката ви е зациклила, или сте в т.н. „сух период“, това не означава, че е време да потърсите бракоразводен адвокат…

Източник: www.gottman.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *