ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Какво е хидраденит, колко опасен е и как се лекува?

Появата на хидраденит предизвиква у мнозина ступор и неудобство. Това е силно възпаление на потните жлези, което образува бучка


При хидраденит появилата се бучка често е болезнена. Наличието на такъв дефект не бива да се пренебрегва, защото, поради гнойното съдържание, е изпълнено с негативни последици за човешкия организъм. Може да се появи една бучка, а може няколко и на различни места. Възможно е изведнъж да бъдат засегнати и големи области от човешкото тяло.

Също така, това заболяване може да засегне области на кожата, които са локализирани:

– около ануса;
– близо до зърната;
– върху срамните устни на жените;
– близо до пъпа;
– на скалпа;
– върху скротума при мъжете.

Защо се появява такъв проблем, какво трябва да се вземе предвид във връзка с него и как да се справим – отговаря д-р Александър Гущин, кандидат на медицинските науки, хирург, клиничен анатомист, специалист по пластична хирургия. Автор на над 50 научни публикации в национални и чуждестранни медицински списания и 2 патента за изобретения.

Д-р Александър Гущин

Какъв е проблемът? Най-често – сериозен!

Хидраденитът е гнойно възпаление на апокринните потни жлези. Заболяването се развива постепенно и започва с фино, но вече доста болезнено зачервяване на кожата. След няколко дни възпалената жлеза се появява като още по-болезнена форма, с големина на грахово зърно. След 5-7 дни се увеличава като размер до 1-3 сантиметра и придобива крушовидна форма.

Както вече стана ясно, най-често хидраденит се развива на места, на които има максимален брой потни жлези и тънка кожа – в подмишницата и слабините. Идеалните условия за развитието на тази патология са в подмишницата. Еволюционно оформените начини за регулиране на температурния баланс чрез изпотяване при човека са многото потни жлези, които се намират в подмишницата. Към това трябва да се добави и развитието на специфична и много активна микрофлора в тази зона, която представлява комфортна среда за даден набор от бактерии, съпоставима с курортните зони за отдих на самия човек.

Да добавим и някои неблагоприятни фактори и самият човек

Той активно трие всеки ден външния слой на вече епилирания епидермис чрез своите действия: надраскване, триене чрез дрехи или кожа в кожа, прилагане на различни антиперспиранти и дезодоранти. В резултат на това, отхвърлените клетки на външния слой, частици прах и мръсотия, отломъци от самите бактериални колонии и себум запушват отделителните канали на потните жлези.

Основни причини за развитието на хидраденит, независимо от локализацията на възпалението:

– намалена устойчивост на тялото;
– хиперактивност на потните жлези;
– чести травми на кожата;
– игнориране на нормите на личната хигиена;
– вследствие на дерматози, които са придружени от силен сърбеж;
– имуносупресивни състояния;
– наднормено тегло;
– диабет.

По-често е необходима комбинация от няколко фактора за появата на тази патология

Повечето хора, особено през лятото, ежедневно използват различни средства за борба с потта и неприятната миризма в областта на мишниците (резултат от жизнената активност на микроорганизмите) без видима вреда. Хората с така наречената чувствителна кожа могат да се натъкнат на грешен състав на козметичния продукт, и това се явява нещо като кислород за огъня на инфекцията.

Освен това, картината се развива по следния начин – съдържанието на жлезата се увеличава като обем, тъй като потта не намира изход. В това съдържание започва активното възпроизвеждане на бактерии, до които не достигат средствата за бърза реакция на нашия имунитет. И когато количеството на пищната микрофлора стане забележимо за активните армии на тъканния и хуморален (кръвен) имунитет, започва забележима фаза на възпалителната реакция – зачервяване, локално повишаване на температурата и уплътняване на тъканите наоколо, поради възпалителния инфилтрат.

Особеността на клетъчната подкожна мастна тъкан засяга естеството на заболяването

Натрупаната мръсотия, гной и бактерии няма къде да пропълзят, няма как да излязат или да бъдат изхвърлени. Появява се нещо стърчащо, издуто, твърдо и болезнено при най-нежен допир. Поради компресията на тъканите в това ограничено пространство се забелязва по-изразена болезненост (характерен симптом), отколкото може да бъде във всяка друга част на тялото, където се развива подобен проблем… Е, и тогава тази борба между микробния свят и нашето тяло се превръща в истинска трагедия – мъртвите имунни клетки-левкоцити, заедно с унищожените тъкани и мъртвите микроби, запълват пространството, образувайки гной (неприятна, сива и гъста течност).

На този етап от развитието на болестта е изключително опасно самолечението чрез различни рецепти в Интернет. Единственото възможно лечение на гнойна кухина (тук хидраденитът не се различава от абсцес) е неговото отваряне от квалифициран хирург.

Ако пренебрегнете посещението при лекар, този гноен процес може да се развие като флегмон. И тук хирургът не може да се справи без широки разрези, след които остават груби, стягащи белези, дори ако имате късмет и не се развие генерализирано и смъртоносно инфекциозно състояние – сепсис.
Затова пренебрегването на това състояние е изключително опасно.

Хидраденитът може да се развие както при жени, така и при мъже

По-честото развитие на патологията при жените може да бъде свързано с прекомерна хигиена и голямо количество употреба на козметика в областта на подмишницата. Но по-съществен фактор е често променящият се хормонален фон на тялото.

Всеки знае как потенето се увеличава в юношеска възраст, по време на определени фази на менструалния цикъл, менопаузата и пр. Потните жлези, като всички други жлези, са много зависими от нивото на някои „потогонни“ хормони. Така че, това неравенство между половете е оправдано заради физиологията на тялото.

Защита от проблема

Как да се предпазите от хидраденит? Невъзможно е напълно да се защитите от вероятността да се развитие болестта при неблагоприятни условия. Но можете значително да намалите риска от появата му чрез внимателна хигиена (но не прекомерна!), Носейки разхлабени и проветриви дрехи, използвайки хигиенни и козметични продукти, подходящи за вашата кожа (при многократната употреба на които не се появява дразнене, сърбеж, зачервяване).

Особено внимателно трябва да се следи състоянието на кожата и микроклимата на аксиларната област от хора, които са имали такъв проблем, който се е появил по-рано, а понякога и повече от веднъж. Трябва да обърнете внимание и на наследствения фактор – ако вашите близки са имали многократно появяване на тази патология, тогава най-вероятно сте наследили определен хиперфункционален фон на работата на апокринните потни жлези.

И не забравяйте, че вниманието и страстта към проблема са две ситуации, водещи до различни резултати: превенция или, обратно, провокирано развитие на патологията. Хидраденитът е най-яркият пример за това, сред множеството заболявания на човека.

Източник: yellmed.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *