ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Кариес-убиец: Банални здравословни проблеми, които водят до смърт

Да загубиш живота си заради банални здравословни проблеми изобщо не е толкова трудно, колкото изглежда на пръв поглед

здравословни проблеми
На пръв поглед банални здравословни проблеми могат да предизвикат сериозни усложнения, и дори – смърт

Лекарите са наясно с това, със сигурност. Затова съществува мнение, че няма безобидни болести – всяко едно заболяване може да удря постепенно и с доста голяма сила.

Д-р Татяна Романенко, кардиолог

Терапевтът, ендокринолог и кардиолог Татяна Романенко предупреждава в тази статия, как на пръв поглед незначителни патологии могат да причинят смърт, а в някои случаи водят до нея достатъчно бързо.

Кариес

Кой не се е сблъсквал с такъв проблем като кариес? Но малко хора са наясно каква опасност представлява един болен зъб за човешкия организъм, като цяло. Факт е, че в увредената тъкан на зъба се развива микрофлора. И въпреки че не е много опасна, тя се възпроизвежда. Това може да доведе до неблагоприятни последици – заболявания на бъбреците, ставите и сърцето. А именно септичен ендокардит, което много често се случва, ако премахнем болен зъб, а инфекцията навлезе в кръвообращението. Що се отнася до бъбреците, бактериите могат да се заселят там и да причинят възпаление. Но, както знаем, бъбреците не болят. Струва си да се съсредоточим върху факта, че следните симптоми показват нарушение на работата им: рядко уриниране, оток, повишено налягане.

Ангина, болка в гърлото

Болка в гърлото – колко често ходим с такова оплакване при лекаря? Малко гаргара, много топъл чай – и това е всичко, защото според мнението на много хора е вредно да се пият антибиотици. Но, стрептококът често причинява болки в гърлото. Възпалено гърло, причинено от такава бактерия, трябва да се лекува само с антибиотик. Ангината причинява усложнения – миокардит, ревматично сърдечно заболяване и също така – бъбречното заболяване гломерулонефрит.

Ако сте имали болки в гърлото, които са продължили по-дълго и са били по-силни, след като се възстановите, направете ултразвук на сърцето и електрокардиограма. Ако малко след възпаленото гърло усетите задух и имате ускорен пулс, това е причина да се обърнете към кардиолог. Така може да се прояви заболяване, наречено миокардит. Ако на фона на възпаленото гърло забележите, че лицето и краката ви отичат, имате задръжка на урина и кръвното налягане започне да се повишава, това е причина да посетите личния лекар, който ще назначи изследвания и консултация със специалист. В крайна сметка, тази ситуация показва, че бъбреците са пострадали.

Често оплакване – наддаване на тегло, загуба на коса

Когато се напълняваме, отиваме при диетолог или просто минаваме на диета. Когато косата започне да пада, консултираме се с трихолог, атакуваме дерматолозите, купуваме скъпи шампоани. Малко хора смятат, че тези козметични проблеми могат да бъдат свързани с заболявания на щитовидната жлеза – хипотиреоидизъм. Заболяването се развива, когато жлезата не може да се справи със своята функция и произвежда малко хормони. В резултат на това, всички процеси в организма се забавят, всички клетки изпитват енергиен глад. Метаболизмът също се забавя – теглото се увеличава. Храненето на луковиците се влошава – косата пада. Развива се и едематозен синдром. Не само краката и ръцете отичат. Течността се натрупва както в сърцето, така и в белите дробове. Такива пациенти често започват да посещават пулмолог, кардиолог. И ги посещават дълго време. А причината е в щитовидната жлеза.

Разкъсване на кожата около нокътната плочка

Кой не е виждал тези малки ранички и обелена кожа в областта на ноктите? Цепнатини и ожулвания в близост до нокътната плочка могат да се появят след хигиенни процедури поради небрежен, некачествен маникюр или след определена физическа дейност с незащитени ръце. Ако абразията не е лекувана правилно и раната е заразена, инфекциозният агент бързо причинява възпаление. Освен това, когато лекуваме раничката след известно време, антисептикът не прониква вътре, така че инфекцията при уж обикновено белене на кожата и рани около нокътя може да доведе до костно възпаление и сепсис. И често в хирургичното отделение, заедно със сериозните патологии, има и хора с превързани пръсти – тези, които са развили септичен процес. Затова третирайте внимателно дори и най-малките ожулвания веднага щом се появят.

Гастрит

Често си мислим: е, гастрит, всеки го има, какво толкова… Отивате в аптеката и купувате лекарство, което е помогнало на вашия съсед, който също страда от гастрит. Да, повечето лекарства не изискват рецепта. Но стомашната болка може да е признак на сериозно заболяване, включително рак на стомаха. Ето защо, когато се появят нови симптоми и усещания в стомаха, незабавно отидете на лекар и се подложете на фиброгастроскопия (ФГС).

Безразборна употреба на болкоуспокояващи

Свикнали сме да намираме обяснение за всяка болка. Ставата боли – от времето е. Болки в кръста – вдигнали сме нещо тежко не както трябва. Главоболие – умора след работа. Повечето хора, по един или друг повод, пият болкоуспокояващи 2 пъти седмично, и вярват че в това няма нищо лошо. Малко са онези, които смятат че тези лекарства са опасни за цялото тяло, като на първо място страдат сърцето и бъбреците. Кръвното налягане може да се повиши от тях, и след това ще бъде много трудно да се свали.

Изпивате няколко хапчета, появява се рязък скок на налягането – и в резултат на това инсулт. Могат да се появят и остри или хронични увреждания на бъбреците.

Необходимо е стриктно да се спазва дозировката, времето на приемане и да не се пият болкоуспокояващи без лекарско предписание.

Ето защо не бива да подценявате привидно баналните здравословни неразположения. В ситуация, в която нещо не е наред и се чувствате болни, налице е болка и умора, е по-добре да се паникьосвате малко и да отидете на лекар, отколкото да губите време и да увреждате здравето си, като се самолекувате.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *