ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Д-р Шишонин: Как ходенето пеша помага на сърцето?

Ходенето пеша е най-доброто сърдечно лекарство и най-прекия път към запазване на младостта и здравето, съветва д-р Шишонин

ходенето пеша
Ходенето пеша е най-добрия начин за подмладяване и най-доброто лекарство за сърцето

Всеки човек има свободен достъп до едно ефективно лекарство, което пази не само от много сериозни заболявания, но и помага да отложим старостта – това е ходенето пеша.

Как да го използваме правилно, съветва рехабилитаторът, кандидат на медицинските науки Александър Шишонин.

Всъщност, процесът на стареене е обратим. Както и много „нелечими заболявания“ са лечими, когато човешкото тяло е в онези условия, при които са включени естествените режими на функциониране. Те водят до излекуване. Дори древният римски лекар и философ Клавдий Гален e заявил: „Хиляди и хиляди пъти съм възстановил здравето на пациентите си чрез упражнения“. От свое име д-р Шишонин добавя, че количеството младост, останало в тялото, директно е измерим с количеството здраве. Най-физиологичното, най-обичайното и най-ефективното упражнение за тялото е ходенето пеша.

Фактът, че ходенето е мощно лекарство, е доказан не само от живота, но и потвърден от най-новите научни данни. Резултатите от изследванията на различни научни организации в Европа и САЩ показват, че 26 заболявания могат да бъдат излекувани с помощта на ходенето, включително сърдечно-съдови заболявания (като хипертония, атеросклероза, сърдечна недостатъчност, коронарна болест на сърцето, придобити сърдечни заболявания), хронична обструктивна белодробна болест, психични разстройства, заболявания на опорно-двигателния апарат. За да се отървете от неразположенията, авторите на проучванията препоръчват да ходите от 3 до 10 км дневно, със спокойно темпо.

Как съвременната наука обяснява феноменалния ефект от ходенето пеша?

Учените отдавна идентифицират така наречения BDNF (мозъчен невротрофичен фактор) – невротрофен фактор в мозъка, или фактор за храненето на мозъка. И те доказаха, че този фактор започва да се откроява при продължително ходене. BDNF засяга хипокампуса, частта от мозъка, която съдържа мозъчни стволови клетки. И благодарение на тези клетки, под влияние на BDNF, мозъкът започва да се обновява.

BDNF е специфичен пептид, и неговата дълга молекула активира стволовите клетки. Науката потвърждава, че поради редовното ходене, хипокампусът се увеличава като обем. Невротрофният фактор, който се произвежда при ходене, подобрява функционирането на всички части на мозъка и регулацията на всички функции на тялото, а именно:

– подобрява се кръвоснабдяването на костния мозък;

– мускулите произвеждат хормона иризин, който също участва в обновяването на тялото;

– работата на капилярите и сърцето се подобрява.

Американската сърдечна асоциация отдавна е доказала, че колкото по-рано човек започне да ходи след сърдечна операция, толкова по-добра е прогнозата за неговото възстановяване. За пациентите, претърпели сърдечни операции, ходенето пеша е задължително, според препоръките на кардиолозите. Това е разбираемо. Човешкото тяло е проектирано да ходи. Най-доброто натоварване, с което можем да се справим най-лесно, и което е най-удобно за нашето тяло, е ходенето.

Каква е тайната на подмладяването?

Това е просто: човек ходи и получава максимално необходимите ефекти. На първо място, невротрофният ефект. Мозъкът започва да регулира по-добре процесите в организма. Мозъкът и неговите системи започват да работят по-добре, по-специално хипоталамусът, който е отговорен за метаболизма и хормоналния фон. При ходене се стимулира притока на кръв от костния мозък. А в костния мозък имаме стволови клетки – това са хематопоетични стволови клетки, от които след това се образуват всички кръвни клетки, и многопотентни стволови клетки, от които се формират останалите клетки на тялото.

Д-р Александър Шишонин

Мултипотентната стволова клетка поражда общия предшественик на всички нервни клетки, т.е. стволовата клетка, от която произхождат нервните тъкани. И тази клетка от костния мозък през кръвта навлиза в специална ниша на хипокампуса. Там започват да се произвеждат нови нервни клетки.

Чрез ходене, което стимулира притока на кръв към костния мозък, ние насърчаваме обновяването на мозъка

В допълнение, многопотентната стволова клетка също така осигурява общ предшественик за всички хрущялни клетки и се стартира процеса на образуване на хрущялна тъкан. В резултат на това хрущялните клетки навлизат в междупрешленните дискове и ставите, и там те се превръщат в хондробласти, или клетки, чрез които хрущялът се обновява. Целият организъм се обновява по подобен начин. Да речем, че многопотентната стволова клетка ражда костна клетка. Съответно, костите се укрепват. Защото, попадайки в костта от костния мозък, тази клетка се превръща в остеобласт в процеса на остеогенеза. А остеобластите са клетки, от които се формира нова костна тъкан. Ако този процес поради някаква причина зацикли, човек се разболява от остеопороза.

Ходенето, а не калция, помага да се предотврати появата на остеопороза. Тъй като костите изобщо не се нуждаят от калций, който лекарите предписват в огромни дози (от неговия излишък се образуват камъни в бъбреците, в допълнение, калция се отлага в кръвоносните съдове) – костите се нуждаят от нови здрави остеоцити, тоест костни клетки. Новите здрави остеоцити ще качват калций сами – от кръвта или от храната, и така костта ще се укрепи.

Как да ходим правилно?

Д-р Шишонин препоръчва да се ходи със скорост 5-6 км в час в продължение на 40 минути, за предпочитане един час на ден. Това е кръстоска между състезателна разходка и обикновена разходка. Препоръчително е да правите гимнастика за шията преди ходене. Първо, при ходене с нераздвижена шия невротрофният фактор не се произвежда толкова активно, тъй като циркулацията на цереброспиналната течност през вентрикулите на мозъка е силно нарушена. Тоест, човек ще може да ходи, но невротрофният фактор ще се освободи в по-малък обем.

На второ място, мозъкът ще страда от хипоксия – в края на краищата гръбначните артерии са притиснати във врата. И благодарение на гимнастиката за шията се постига максимален ефект – ще има добър приток на кръв към мозъка.

Има още един инструмент за подобряване на здравето, ефективността на който е потвърден от много пациенти. Това са сесии на психодинамично ходене: да кажем, че човек носи слушалки (или може да гледа видео на бягаща пътека), а лекарят му настройва неговото психологическо настроение. Вече разбрахте, че хипокампусът е много важен за обновяването на мозъка. Той е част от лимбичната система на мозъка, източникът на нашите емоции. И в момента на ходене хората получават и психотерапевтичен ефект, защото специалист дава инструкции как да настроите себе си, да дишате правилно и какви психични образи да си представяте. Това засилва ефекта от освобождаването на невротрофния фактор. В този случай можете да постигнете колосален ефект от ходенето пеша.

Източник: shishonin.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *