Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Баварски свещеник лекува с горчица от настинка до мозъчно-съдови заболявания

Себастиан Кнайп е баварски свещеник и един от предците на натуропатичната медицина. Най-често името му се свързва с хидротерапията

горчица
От синапените семена се прави горчица

Още преди два века, един баварски свещеник прилага изключително лесен начин за превенция и лечение на мозъчно-съдови заболявания. Себастиан Кнайп използва горчицата като лекарство, и благодарение на уникалните ѝ свойства постига невероятни успехи. Терапията с горчица, и най-вече със семена от синап, има доста по-широко приложение от това да подобрява работата и да пази здравето на сърцето и мозъка. От статията ще разберете как баварският свещеник е лекувал с горчица, при какви заболявания помага и кой е най-удачният метод за нейното приложение.

Трапезната горчица е подправка, която се приготвя от семената на синап, като към тях се добавя вода, оцет и олио. Горчицата е позната на хората още от времето на Древна Гърция и Древен Рим. А според някои исторически документи 3000 години пр.н.е. е използвана в индийската кухня. През IX век производството на горчица се превръща в един от основните доходи на френските и германските манастири.

Различните сортове синапени семена се използват не само като ароматна подправка. Високоактивните вещества в тях правят горчицата ефективно лекарство със силно дразнещи, дезинфекциращи и противовъзпалителни свойства.

Още лечителите от Средновековието препоръчват на пациентите си да ядат по 3-4 семена синап всяка сутрин и уверяват, че това ще облекчи апоплексията (мозъчносъдов инцидент). В допълнение, синапените семена са били използвани за подобряване на паметта и прочистване на кръвоносните съдове на мозъка.

Горчица за здраве: препоръки и рецепти от Себастиан Кнайп

Баварският фитотерапевт препоръчва да използвате горчица, когато почувствате тежест в стомаха и ако имате намален апетит. Една малка лъжичка горчица помага при лошо храносмилане, подуване на корема и склонност към запек. Подправката подобрява кръвообращението в лигавичните стени на хранопровода и дезинфекцира целия стомашно-чревен тракт. Според немският лечител, същият ефект, в допълнение към синапените семена, притежават вещества, които се съдържат в лука, хряна, чесъна и репичките.

Себастиан Кнайп

Всички тези продукти допринасят за нормализиране на чревната микрофлора, инхибират патогенните бактерии и повишават имунитета на организма. Имайки предвид тези свойства, спокойно можем да препоръчаме да се ползват горе изброените продукти като алтернатива на честата употреба на антибиотици, или в случаи при които силните лекарства са повредили чревната микрофлора.

В допълнение, Кнайп съветва да включите горчицата в диетата при хронично главоболие и дисфункция на стомаха. Обикновено това дава отличен резултат, но първо трябва да се консултирате с лекар, тъй като има заболявания, при които горещите и остри подправки са противопоказани.

Намазки и компреси с горчица

Намазките и компресите от горчица трябва да се използват с изключително внимание, тъй като те имат силно дразнещо действие върху кожата. Може да причинят дразнене, усещане за парене, изтръпване, а при продължителна употреба провокират дори тежки изгаряния на кожата.

Използват се при настинки, бронхити, пневмонии, фебрилни инфекциозни заболявания и локално: по време на обостряния на артрит, невралгия, ишиас и ревматизъм.

Компресите с прясно смлени синапени семена имат още по-силен ефект. С тяхна помощ се нагряват по-дълбоките слоеве на кожата. Компресите не трябва да се прилагат на открити места. Преди това за защита се нанасят мокри кърпички или превръзки от марля върху кожата и едва след това се прилагат прясно смлените семена от синап.

За компреси синапените семена се смилат много ситно, разбъркват се с топла (не гореща!) вода и се прилагат върху пергаментова хартия или ленена кърпа (памучна също може), която се използва за покриване на защитената зона на кожата. В началото се усеща топлина, изтръпване в областта, която е третирана, което скоро ще бъде заменено от силно усещане за парене. Ако кожата се зачерви, компресът трябва да се отстрани.

Трябва да мине поне ден, преди отново да сложите компрес или намазка от горчица на същото място.

Вана с горчица

Ваната има по-мек ефект върху тялото. Облекчава добре при настинки в начален етап, грип, втрисане, хипотермия. Те са показани при нарушения на кръвообращението, виене на свят, депресия, кашлица, бронхит и пневмония.

За обикновена вана ще са необходими около 400 г горчица на прах (или ситно стрити синапени семена), а само за краката – 100 г. Преди това се заливат с 0,5-2 литра хладка вода за 15 минути, след което се добавя тази суспензия към топлата вода за баня. Тази процедура трябва да се прави не повече от 15 минути, а температурата на водата не трябва да надвишава 30°С. Топлата вода унищожава ензимите на горчицата, така че процедурите с гореща вода няма да дадат желания ефект.

Също така, горчицата на прах може да бъде поставена в платнена торбичка и потопена в малък съд, пълен с вода, за да набъбне. След това изстискайте торбичката добре и добавете получената течност във ваната. Може отново да използвате торбичката с горчица в тази вана. Такива вани са добри при деца с настинки и заболявания на горните и долните дихателни пътища.

За деца дозата на горчицата се намалява наполовина. След като приключи със синапената вана, болният ляга в леглото и се увива, за да се предизвика обилно изпотяване.

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *