Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

С-реактивен протеин: индикатор на възпалението, предвестник на инсулта

С-реактивен протеин (CRP) е вещество, произведено от черния дроб в отговор на възпаление, което се случва в човешкото тяло

С-реактивен протеин
С-реактивен протеин – индикатор за възпаление

Други имена за CRP са високочувствителен С-реактивен протеин (hs-CRP) и ултрачувствителен С-реактивен протеин (us-CRP).

Стойностите на С-реактивен протеин се откриват с помощта на лабораторен кръвен тест. Високото ниво на CRP в кръвта е маркер за възпаление. То може да бъде причинено поради много причини и състояния – от инфекция до рак.

Високите нива на CRP също могат да означават, че има възпаление в артериите на сърцето, което представлява по-висок риск от сърдечен удар. Въпреки това, CRP тестът е изключително неспецифичен тест, и нивата на CRP могат да бъдат повишени при всякакво възпалително състояние.

Направили сте изследване, получили сте резултатите – как да ги разтълкувате?

Повечето лекари не са съгласни с последиците от високите нива на CRP, въпреки че има връзка между тях и повишената вероятност от сърдечен удар или инсулт.

Сред здравите възрастни мъже, тези с по-високо ниво на CRP е три пъти по-вероятно да получат инфаркт, отколкото тези с ниски нива на CRP. Става въпрос за хора, които не са имали предишна анамнеза за сърдечни заболявания.

Според едно проучване на Харвард, високите нива на CRP при жените са в състояние да предскажат скорошен инфаркт, състоянието на коронарните артерии и вероятността от инсулт, отколкото ако холестеролът е повишен.

Лекарите могат да наредят CRP-изследване заедно с други тестове, за да оценят риска на човек от сърдечно заболяване или инсулт. Съществуват и нови изследвания, които предполагат, че CRP може да се използва като предиктор за състояния, като хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). Лекарите могат също така да наредят CRP тест за диагностициране на възпалителни автоимунни заболявания, включително:

– възпалително заболяване на червата;
– ревматоиден артрит;
– кожна туберкулоза;

CRP и сърдечни заболявания

Експертното становище на Американската кардиологична асоциация през 2013 г. гласи, че при разглеждане на всички рискови фактори, хората с нива на CRP, по-големи или равни на 2 милиграма на литър (mg / L), вероятно се нуждаят от по-интензивно управление и лечение на сърдечните заболявания.

Повишените нива на CRP може да имат важна роля при хора, които се нуждаят от по-близко проследяване или по-интензивно лечение след преживени инфаркти или други болестни състояния на сърцето.

Нивата на CRP могат също да бъдат полезни при разкриването на хората, изложени на риск от сърдечни заболявания, при които нивата на холестерола сами по себе си не могат да бъдат източник на информация.

Тези условия са значими рискови фактори за развитие на сърдечни заболявания:

– диабет;
– високо кръвно налягане;
– висок холестерол;
– тютюнопушене;
– нездравословна диета;
– ограничена физическа активност;
– употреба на алкохол в излишък;
– наднормено тегло.

Семейната анамнеза също е от значение.

Какво означават резултатите от теста?

С-реактивният протеин се измерва в милиграми CRP на литър кръв (mg/L). По принцип ниското ниво на С-реактивен протеин е по-добро от високото, защото показва по-малко възпаление в организма.

Според клиниката в Кливланд , отчитането на по-малко от 1 mg/L показва, че сте с нисък риск от сърдечно-съдови заболявания.

Отчитането между 1 и 2,9 mg/L означава, че сте с междинен риск.

Отчитането, по-голямо от 3 mg/L, означава, че сте изложени на висок риск от сърдечно-съдови заболявания.

Отчитането над 10 mg/L може да сигнализира за необходимост от допълнителни тестове, за да се определи причината за такова значително възпаление в тялото ви.

Това особено може да показва:

– костна инфекция или остеомиелит;
– автоимунен артрит;
– възпалителни заболявания на червата;
– кожна туберкулоза;
– лупус, заболяване на съединителната тъкан или други автоимунни заболявания;
– рак, особено лимфом;
– пневмония или друга значима инфекция.

Обърнете внимание, че нивата на CRP могат да бъдат повишени и при жени, които приемат противозачатъчни таблетки. Въпреки това, другите маркери на възпалението не са непременно анормални при тези хора.

Повишените стойности на CRP при бременност може да са маркер за усложнения, но са необходими още изследвания, за да се разбере напълно ролята на CRP и бременността.

Ако сте бременна или имате друга хронична инфекция или възпалително заболяване, CRP тестът е малко вероятно точно да оцени риска от сърдечни заболявания.

Преди да направите CRP тест, говорете с Вашия лекар за всички медицински състояния, които могат да изкривят резултатите от теста. Тъй като има други кръвни тестове, които могат да бъдат направени вместо това, може да искате да се откажете изцяло от CRP теста.

Не забравяйте, че този тест не предоставя пълна картина на риска от сърдечно-съдови заболявания. Вашият лекар ще вземе предвид рисковите фактори за вашия начин на живот, други медицински състояния и фамилна анамнеза, като определи кои последващи изследвания са най-подходящи за вас.

Може да е необходимо да направите и:

– електрокардиограма (EKG);
– ехокардиография;
– стрес тест;
– CT сканиране на коронарните артерии;
– катетеризация на сърцето.

Какво трябва да направите, ако имате висок CRP?

Намаляването на CRP не е гарантиран начин за намаляване на риска от сърдечно-съдови или автоимунни заболявания.

Важно е да знаете, че високият CRP е това, което лекарите наричат ​​биомаркер. Биомаркерът е фактор, който трябва да се има предвид, когато се анализира здравето на човек, но не е самостоятелен индикатор за конкретна диагноза.

Изследванията показват, че здравословният хранителен режим може да понижи нивата на CRP. Средиземноморската диета е доказано, че води до по-ниски нива на CRP. Ако сте изложени на риск от сърдечни заболявания, спазването на здравословна диета, която работи за вас, трябва да стане част от вашия начин на живот.

Ако сте с висок риск от сърдечно-съдови заболявания и резултатите от вашите тестове показват висок CRP, Вашият лекар може да ви предложи статини или други лекарства, понижаващи холестерола. Може да се препоръча и аспиринов режим.

Витамин С също е изследван като начин за намаляване нивата на CRP за хора, които са изложени на повишен риск от сърдечно-съдови заболявания. Няколко скорошни проучвания предполагат, че пробиотиците също могат да имат положителен ефект при понижаване на CRP.

Източник: www.healthline.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *