ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Ново изследване за рак на простата и невроендокринни тумори правят в Александровска болница

Пациенти с рак на простата и невроендокринни тумори вече могат да правят ново изследване в Александровска болница

Александровска болница
Ново изследване за рак правят в Александровска болница

Изследването се извършва с два радиофармацевтика, не причинява болка и се поема изцяло от НЗОК.

Новото изследване се осъществява с ПЕТ-КТ скенера на Клиниката по нуклеарна медицина. ПЕТ-КТ скенерът в Александровска е от последно поколение. Има висока чувствителност, което позволява да се намали дозата на инжектирания радиоактивен материал. Към предимствата на скенера трябва да добавим, че е намалено и времето на изследване, което не е за сметка на високото качество на получения образ.

Крайният резултат от изследването е едновременно функционален и анатомичен образ на органите и структурите, след въвеждането на радиохимичното съединение (радиофармацевтици).

За разлика от съществуващите методи за изследване, изследването което правят в Александровска болница позволява изобразяване не само на структурните болестни промени, но и на функционалните промени. По този начин туморните изменения се откриват в ранен етап и става ясна оценката на терапевтичния ефект.

За кого е подходящо изследването?

Новият метод може да се използва от пациенти с невроендокринни тумори (НЕТ).

Невроендокринните тумори са ракови заболявания, които започват в специализирани клетки, наречени невроендокринни клетки. Невроендокринните клетки имат черти, подобни на тези на нервните клетки и клетките, произвеждащи хормони.

Невроендокринните тумори могат да се появят навсякъде в тялото. Повечето невроендокринни тумори се срещат в белите дробове, апендикса, тънките черва, ректума и панкреаса.

Има много видове невроендокринни тумори. Някои растат бавно, а някои растат много бързо. Някои невроендокринни тумори произвеждат излишни хормони (функционални невроендокринни тумори). Други не отделят хормони или не отделят достатъчно, за да причинят симптоми (нефункционални невроендокринни тумори).

Диагнозата и лечението на невроендокринните тумори зависят от вида на тумора, неговото местоположение, дали произвежда излишни хормони, колко е агресивен и дали се е разпространил в други части на тялото.

На повърхността на клетките на тези тумори във всички стадии на заболяването се появяват рецептори, с които се свързва инжектираното вещество. Така се създава възможност за точна диагностика и визуализация на тези тумори.

За да се запишат за изследване с PET/CT с 68Ga DOTA, пациентите трябва да се числят към една от следните групи:

– с новооткрит невроендокринен тумор – за определяне на вида на лечението (оперативно или медикаментозно);

– след вече проведено оперативно и/или системно противотуморно лечение и при съмнение за метастази, прогресия или рецидив на заболяването;

– при които трябва да се оцени ефекта от проведената терапия;

– със съмнение за далечни разсейки, непотвърдени от останалите образни изследвания;

– избор на пациенти подходящи за радионуклидна терапия (с 177Lu или 90Y-DOTA-пептиди);

Всички пациенти, отговарящи на индикациите за ПЕТ скенер с 68 Галий и насочени от съответните специалисти, могат да подадат документи от 8.00 до 15.00ч. в Клиниката по нуклеарна медицина на УМБАЛ „Александровска“.

Телефон, адрес и допълнителна информация

София, УМБАЛ „Александровска“, ул. „Здраве“ №2

Допълнителна информация и записване на тел.: 02/9230 561, 0877571779 (техн. сътрудник – Лидия Никовска).

Източник: alexandrovska.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *