ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

5 причини, поради които трябва да станете донор на кръв по време на пандемия

Всеки може и трябва да стане донор на кръв. Пандемията не е пречка и не трябва да се превръща в причина кръводарителните центрове да остават празни

донор на кръв
Всеки здрав човек на възраст от 18 до 60 години може да стане донор на кръв

Във връзка с ограничителните мерки, които бяха въведени за борба с разпространението на коронавирус, отделенията за кръвопреливане изпитват остра нужда от донорска кръв. Специалистите алармират за следното: много скоро болниците ще започнат да изпитват недостиг на кръв. Нека припомним още веднъж защо си струва да стане донор на кръв, а лекар ще даде препоръки за кого е особено полезно.

Всеки здрав човек на възраст между 18 и 60 години, с тегло над 50 кг, може да стане донор на кръв. Има много митове защо не си струва или защо е трудно да станете кръводарител, но ето 5 причини, поради които даряването на кръв е от полза. Освен това, донорът може да помогне не само на други хора, но и на себе си.

1. Въпреки напредъка на медицината, изкуствената кръв все още не е изобретена. По време на тежки операции, с наранявания или раждане с големи загуби на кръв, кръвопреливането може да спаси човешки живот. Освен това, само 15 минути от личното време на донора и здравословно количество дарена кръв (450 мл.) могат да помогнат на трима пациенти наведнъж.

2. Кръвта е незаменима за лечение на редица заболявания

От кръвта се получава концентрат от еритроцити, плазмени препарати или препарати от тромбоцити, които подкрепят живота на пациенти с хемофилия, лечението на рак или хемолитична болест при новородени. Събирането на кръвни компоненти, като плазмафереза, обикновено отнема повече време от обичайното даряване.

3. Донорството на кръв е абсолютно безопасно

След като бъде дарена, кръвта първо се изпраща в лаборатория, за да се провери за вируси и инфекции. Ако те са налични, донорът се информира незабавно за това. Просто е невъзможно да се заразите в процеса на даряване на кръв, защото стерилността е една от най-важните точки в процеса на събиране и обработка на кръв.

4. Кръводаряването е полезно за самия донор

Само лекар може да не допусне даряване, заради което преди това е необходим медицински преглед. Редовното даряване на кръв означава и редовен лекарски контрол. С достатъчно течност, тялото се възстановява в рамките на няколко часа, и на следващия ден донорът може да се върне към активен начин на живот. Даването на кръв насърчава процесите на самовъзстановяване в организма и е профилактика на сърдечно-съдовите заболявания. Не е случайно, че в миналото много болести са били лекувани с кръвопускане.

5. Даването на кръв е чудесна възможност да помогнете на хората безплатно

Ако станете кръводарител с това идва и задължителното чувство на гордост, че сте спасител на нечий живот.

Д-р Людмила Василенко

Ето и мнението на д-р Людмила Василенко, терапевт в международния медицински център ON CLINIC

Много лекари и учени твърдят, че ползите от донорството за организма са неопровержими. В немалко цивилизовани страни това се е превърнало в неразделна част от здравословния начин на живот, заедно с правилното хранене, физическата активност и т.н. Това мнение се споделя от експерти в областта на медицината, лекари, професори, кандидати на медицински науки, които са се занимавали с този проблем. Редовното даряване на кръв осигурява на човек превенция на много и различни заболявания на имунната система. Тук говорим повече за хронични болести, причинени от метаболитни нарушения, които включват подагра, атеросклероза, заболявания на панкреаса, стомаха и черния дроб.

Изследователите също са доказали, че систематичното даряване на кръв за преливане може да намали вероятността от сърдечно-съдова патология. Грубо казано, излишната кръв и нейните компоненти постепенно поставят по-голям товар върху съдовете на сърцето.

Кръводаряването може да бъде добра превенция на внезапното кървене

Тялото, свикнало активно да произвежда нови кръвни клетки, ще ви помогне да се възстановите по-бързо.

На мъжете се препоръчва да даряват кръв за добри дела до пет пъти годишно, на жените – до четири пъти в годината. Всеки здрав човек от 18 до 60 години може да стане донор на кръв. Теглото на донора трябва да бъде 50 или повече килограма. Постоянната телесна температура не трябва да надвишава 37 градуса. Допустими стойности на систолно налягане 90-140, диастолно – 60-90, пулс – 50-100 удара в минута. Преди даряване на кръв се правят тестове за хепатит, ХИВ и сифилис, а към днешна дата се прави и PCR-тест, който открива наличието на коронавирус.

Противопоказанията са общи вирусни инфекции, обостряне на хронична патология, хепатит, ХИВ, сифилис. Процесът на даряване на кръв е разрешен след консултация с терапевт и след като са направени необходимите изследвания.

Списък с противопоказания

Има абсолютни и временни противопоказания за приемане на човек в редиците на донорите, в зависимост от заболяването.

Абсолютни противопоказания: ХИВ, СПИН, сифилис, вирусен хепатит, туберкулоза, бруцелоза, тиф, проказа, ехинококоза, онкологични заболявания, заболявания на нервната и сърдечно-съдовата система, белодробен емфизем, бронхиална астма с обостряне, обструктивен бронхит, обостряне на чернодробни заболявания, холецистит, цироза на черния дроб, язви на стомаха и дванадесетопръстника, уролитиаза, увреждане на бъбреците, патология на ендокринната система с тежки метаболитни нарушения, висока степен на късогледство, пълна слепота, остър хроничен тежък гнойно-възпалителен процес и заболявания на УНГ органите, псориазис, еритродермия, екзема, пиодермия, сикоза, лупус еритематозус.

Даряването на кръв несъмнено е необходим и благороден процес, но всяка намеса в човешкото тяло, особено на такова ниво, далеч не е проста, както изглежда на мнозина. Всеки вид дарение – кръв, кожа, вътрешни органи, е изпълнен с определени рискове, както за донора, така и за реципиента. Трябва да се отбележи, че ако се извърши кръводаряване, възможните отрицателни последици за здравето на донора са минимални – такива практически не съществуват. Възможно е получателят да е изложен на по-голям риск. Но като се има предвид всичко по-горе, рисковете са минимални.

Източник: podari-zhizn.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *