Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да възстановим зрението: метод на академик Юрий Утехин

Гимнастиката „Зорко зрение“, разработена от руския академик Юрий Утехин, е ефективен начин за борба с развитието на късогледство и далекогледство

Юрий Утехин
Гимнастиката и тренинга на очите помага при късогледство и далекогледство

Техниката на академик Юрий Утехин се основава на алтернативно четене с едно око.

Непрекъснатата практика на гимнастиката може да помогне за подобряване на зрението, намаляване на стреса върху лещата и дори премахване на необходимостта от носене на очила.

Какво представлява гимнастиката за очите „Зорко зрение“?

Нека обясним каква е ефективността на метода от научна гледна точка.
За да го практикувате, ще ви трябват два чифта очила, чието едно стъкло е затъмнено. Тези очила ви позволяват да затваряте очи последователно, докато четете. Тоест, едното око ще почива, а другото ще работи. Когато едното око се фокусира максимално върху процеса на четене, се стимулира центъра на ретината, който е отговорен за яснотата на обектите, а също така значително улеснява функционирането на зрителната част на мозъка. Привиквайки очите да четат в този режим, ще бъде възможно да се подобри зрителната острота.

Техниката е подходяща както за възрастни, така и за деца

Важно е да спазвате основните правила за здравословно хранене, да спортувате редовно и да сменяте очилата навреме. Има два вида специални очила:

– за юноши и възрастни (с оптичната мощност на лещите 2,5 диоптъра, по-ниска от обикновените очила);

– за деца (с оптичната мощност на лещите 3 диоптъра).

Хората с късогледство (от 2,5 до 5 диоптъра) могат просто да покрият едното око с дланта на ръката си, докато четат. Не е необходимо да се използват специални очила. Ако едното око е по-зле от другото, тогава то се нуждае от повече тренировки, тоест с него трябва да се чете по-дълго.

Юрий Утехин

Основни правила за четене по метода на Утехин

Гимнастиката включва:

– четене с едно око средно от 15 до 30 минути всеки ден (продължителността се избира индивидуално и не се ограничава от нищо);

– разстояние на текста от очите – най-малко 30 см (с течение на времето, разстоянието може да се увеличи);

– приближаване на книгата до очите на всеки 5 минути четене, без да се прекъсва процеса (достатъчно е да преместите книгата на 10-15 см и след няколко секунди да я върнете обратно 30 см);

– смяна на очите. Затваря се онова око, с което е работено, и се отваря другото, което досега е почивало, за да се чете с него.

Упражнението ефективно и приятно помага за подобряване на зрението. По-специално, то е подходящо за хората, които страдат от късогледство, което се подобрява след няколко месеца ежедневно практикуване на гимнастиката.

Препоръчва се два пъти месечно да се измерва разстоянието, от което текстът е ясно видим без очила. При хиперопия (медицински термин за далекогледство) принципът на тренировка е подобен, само че в началото трябва да се чете от разстояние 10-15 см. от очите, като постепенно книгата се отдалечава.

За кого е предназначена гимнастиката на академик Юрий Утехин?

Техниката може да реши повечето проблеми със зрението, с изключение на наследствените заболявания. В такива случаи методът не води до големи подобрения. При други обстоятелства ефективността ще зависи от причината за загубата на зрението. Техниката е особено полезна за тези, които страдат от късогледство или далекогледство. Редовните тренировки ще помогнат за подобряване на зрението за сравнително кратко време, и дори може да отпадне необходимостта да се носят контактни лещи или очила.

Околут Комби
Околут Комби – зa дoбрo зрeниe и здрaвa рeтинa

Източник: www.segodnya.ua

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *