ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

При кои заболявания не бива да се яде пъпеш?

Има хора, които с нетърпение очакват сезона на този вкусен плод. Добре охладения пъпеш с малко сирене е чудесен избор за лека и питателна вечеря

пъпеш
Комбинацията на пъпеш с други храни не е препоръчителна

Да се хапва пъпеш през лятото е удоволствие, желано от мнозина. В края на краищата, при спазване на всички правила за избор, и като се вземат предвид характеристиките на здравето, консумацията на вкусния плод носи на организма непрекъсната полза.

Пъпешът е сравнително нискокалоричен – 100 грама съдържа 35 kcal и голямо количество диетични фибри. Съставът на плода е богат на витамини и минерали. Той съдържа витамин С и витамини от група В, витамин К и други. Сред микроелементите се отбелязват магнезий, хром, калций и желязо. Пъпешът насища с витамини и укрепва имунната система, но не забравяйте, че не всичко е толкова добре, колкото изглежда.

Като представител на пресните плодове и зеленчуци, това е изключително интересен продукт. Ароматен, сладък и с такъв изкусителен аромат, той може да е и доста опасен за човешкото здраве. Първо, пъпешът може лесно да бъде отровен, ако не е отгледан на надеждни места. Ако е узрявал в близост до пътища или до големи заводи, той със сигурност е абсорбирал голяма част от отработените газове и замърсяванията в тези области.

Второ, пъпешът е класифициран като доста тежък продукт, който претоварва храносмилателната система и може да доведе до редица сериозни здравословни проблеми. Ето защо има хора, на които консумацията на този плод е напълно противопоказана.

И така, кой не бива да яде пъпеш?

Маргарита Куц

На този въпрос отговаря Маргарита Куц – гастроентеролог и диетолог:

– Пъпешът не трябва да се яде по време на обостряне на заболявания на стомашно-чревния тракт. Не може да се консумира от хора, които имат диария. Пъпешът не трябва да се комбинира с други продукти, тъй като има слабително действие.

Такива заболявания са болест на Крон, гастрит, панкреатит, бактериален ентероколит, хроничен улцерозен колит и други. При изброените болести се случва повечето сурови плодове и зеленчуци да дразнят лигавицата на стомаха, но пъпешът е особено силен дразнител.

Има теория, че не трябва да се яде и от хора с чернодробни заболявания. Това твърдение може да се вземе предвид при определени състояния. По-скоро говорим за патологии на жлъчния мехур, и най-вече – ако поради заболяване жлъчния мехур е бил отстранен. При наличие на ерозия на стомашната лигавица и язви не е невъзможно да се консумира пъпеш. Може, но по малко. В крайна сметка при такива диагнози всичко трябва да се яде само след термична преработка; нито плодовете, нито зеленчуците се консумират сурови. Опитайте се да обработите пъпеша, като го пасирате и направите от него плодов крем или друг лек летен десерт.

Пъпешът е продукт, който винаги трябва да се консумира отделно от другите ястия и продукти. Не можете да обядвате, а след това да хапнете пъпеш за десерт, защото е тежък и, при наличието му, другите храни не се усвояват нормално. Резултатът от такова смесване може да бъде тежка диария.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *